"Hayata doğru adım atmak için gerekli olan kitaplardır"
Yazar Güngör Üçüncüoğlu, insanların okuyarak kişiliklerini geliştirmeleri gerektiğini belirterek, "Okumayı sadece ders kitabı olarak algılamayın. Ders kitabı sınıf geçmek için, hayata doğru adım atmak için gerekli olan ise kitaplardır." dedi.
Gümüşhane Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı "GümüşHANE'ler Okuyor' Projesi kapsamında Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu konferans salonlarında 'Okumanın Önemi' konulu söyleşi düzenlendi.
Düzenlenen söyleşiye Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir ve Gazeteci Yazar Güngör Üçüncüoğlu katıldı.
Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Gümüşhane kamuoyuyla paylaştıkları GümüşHANE'ler okuyor projesi kapsamında planladıkları etkinliklerden birisinin de bu söyleşi programı olduğunu belirterek, "Bu projemizin farklı bileşenleri var. İlkokul seviyesinde masal derleme çalışması, 5-6- ve 9-10. sınıflarımızda belirlenen 4 kitap ve veliler için belirlemiş olduğumuz okuma yarışmaları yapılacak. Okullarımızın belirlemiş olduğu 'Hane Ziyaretleri' kapsamında veli ziyaretleri yapılacak. Tüm öğrencilerimizle birlikte Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yoğun bir şekilde bu projenin aktif bir elemanı olarak yoğun bir okuma çabası içerisinde olacağız. Eğitim şehri olarak nitelendirdiğimiz Gümüşhane'de çocuklarımızın geleceğe daha sağlam adımlarla basması, kişilikleriyle, karakterleriyle toplumsal duyarlıklarıyla hayatın içerisine daha çok var olmalarını, özgüvenlerini daha çok ifade edebilmeleri adına bu projenin de kısmi katkılar olacağını düşünüyoruz. Bu etkinliğin hayırlara vesile olmasını diyorum." dedi.
"Okumayı sadece ders kitabı olarak algılamayın"
Söyleşide Gazeteci-Yazar Güngör Üçüncüoğlu, insanların doğumdan ölüme kadar bir şeyler öğrendiklerini, okuyarak kişiliklerini geliştirmeleri gerektiğini belirterek, " Okumayı sadece ders kitabı olarak algılamayın. Ders kitabı sınıf geçmek için, hayata doğru adım atmak için gerekli olan kitaplardır. 1958 yılında ortaokulda bir kitap okudum o zamandan beri okuyorum. Okuduklarımı yazıyorum. Okuduklarınızı yazacaksınız, sadece okursanız o uçar gider ama yazarsanız okuduğunuzdan bir şey anlarsınız, kişiliğiniz de gelişir. Okumak için kitap seçmek zorundasınız. Ben bunu öneriyorum. Okuyacağınız kitapların bilimsel değeri olması lazım. Size bir şeyler vermesi lazım. Babanızın ve öğretmeninizin tavsiyesini alacaksınız. Size yararlı kitapların peşine düşeceksiniz. Okumak için muhakkak merak edeceksiniz. Merak ederseniz okursunuz. İnatla merak ettiğinizi inatla üzerine gideceksiniz. O kitabı bitireceksiniz, yarıda kaldırıp atmayacaksınız. Okuduklarınızı araştıracaksınız soruşturacaksınız sormadan korkmayın. Kişinin beyni sorgu üzerine gelişir. Kitap okuma ve araştırmayla gelişir. Öğretmenleriniz söylediklerini ve ne öğretiyorsa muhakkak beyninize yazın. Ne öğretiyorsa onu alın. Okumanın size faydasını göreceksiniz. İnsan beyni yorulmaz. İnsan beyni insan vücudunun yüzde 25 enerjisini harcar. Bugün 43 eserim var yazılmış. Gece sabaha kadar gerekirse bir saat iki saat uyuyorum ama çok okuyorum, okudukça mutlu oluyorum. Benim hayatımda kahve hayatı yok. Kitap benim için bir evlattır, bir değerdir. Onun için sizlerden bir abiniz olarak kitap okuyun. Gelin Gümüşhane'yi kültür şehri haline getirelim, sizin kitabınız yoksa biz kitap bulalım. Ama muhakkak okuyun. Ayda bir kitap olsun, 2 -3 ayda bir kitap olsun ama okuyun. Bu vatana değerli evlatlar olarak hizmet için muhakkak okumamız lazım. Hiçbir dünyada ülkesinden bize fayda yok sadece bize okumada fayda var. Okuma ilmi, bilimi getiriyor. Okumak için çok şey söylemek lazım." İfadeleriyle öğrencilere okumak üzerine tavsiyelerde bulundu.
"Hiç zaman kaybetmeden hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden koşun"
Gümüşhane Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay'da ülkenin geleceği olan gençlere "Hayalleriniz olmalı, hedefleriniz olmalı" tavsiyesinde bulunarak, "Bugünden itibaren hayallerinizi ve hedeflerinizi zaman kaybetmeden peşinden koşmalısınız. Eğer hayallerini ve hedeflerini yoksa hem kendinize, ailenize ve ülkemize faydalı olamazsınız. Bu ülke sizden çok şey bekliyor. O beklentilere cevap vermenizin tek yolu güçlü olmanızdır. Ne kadar bilgi o kadar güç. Peki, bilgi nerde, bilgi kitapta dolayısıyla güçlü olabilmemiz için bilgi sahibi olmamız lazım bilgiye ulaşmanın yolu da kitaptır. Okumanın ne kadar önemli olduğunu öğretmenleriniz mutlaka anlatıyordur. Ama sivil hayatın temsilcileri olarak belli bir dönemin tecrübe sahibi insanları olarak bizden de dinlemenizi faydalı olacağının kanaati olduğu için sizlerle beraberiz." diye konuştu.
"En faydalı hastalık kitap okuma hastalığıdır"
Zamanın yeniden üretilemediğini ve depolanamadığını kaydeden Akçay, "Hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinde koşmanız lazım. Benim bütün hayatım boyunca hayallerim de oldu hedeflerim de oldu. Onların arkasından koştum. Gümüşhane'nin bir ailesinin evladı olarak ekonomik olarak orta sektörde zor şartlar altında eğitimimi tamamladım. Lise öğrenciliğim bittikten sonra inşaatlarda çalışarak üniversite hayatımdaki ihtiyacım olan paraları kazanmaya başladım. Hayallerim ve hedeflerim vardı. Mutlaka üniversite okumam gerekiyordu. O zor şartlarda üniversiteyi bitirdikten sonra her şey bitti zannettim ama hayatın yeni başladığını o zaman anladım. Ama asla pes etmedim, vazgeçmedim. Hayalleriniz ve hedefleriniz olamazsa toplumun içerisinde fark edilmeden, fark yaratamadan ömrünüzü tamamlarsınız ama bizim fark yaratan insanlara ihtiyacımız var. Fark yaratabilmenin de tek yolu daha çok okumak, daha çok kitap ile tanışıp okumak. En faydalı şey, en zararsız hastalıktır kitap okuma. Biz, bizden önceki büyüklerimizden hep bunu dinledik. En faydalı hastalık kitap okuma hastalığıdır. Her şeye rağmen mazeret yok." değerlendirmesinde bulundu.
Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir'de okumanın önemine işaret eden tarihi olaylar ve hikâyelerden örnekler vererek "Bir adam apartmanını boyatacakmış, kapı komşusuna sormuş; hangi renge boyatayım diye? Komşusu da '-Bana neden soruyorsun, bu bina senin' demiş. Apartman sahibi de ' -Olsun ama sen bakacaksın' demiş" Bu hikayeden de bir şey öğrendim" diyerek her türlü okunacak metinlerden bir şeyler öğrenileceğini vurguladı.
Öğrencilerin konuşmacılara yazdığı kitaplar ve merak ettikleri konuları soru-cevap bölümünde iletmesinin ardından programlar sona erdi. (İLKHA)