• DOLAR 34.348
  • EURO 37.421
  • ALTIN 3016.675
  • ...
Bayburt Üniversitesi elektriğini güneşten üretiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjinin son yıllarda Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi.

Yenilenebilir enerjinin başında da rüzgar ve güneş enerjisinin geldiğini belirten Coşkun, Türkiye'nin bazı bölgelerinde rüzgar, bazı bölgelerinde ise yoğun olarak güneş enerjisi sistemleri kurulduğuna dikkati çekti. Coşkun, bu kapsamda Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin kendi kurduğu teknik cihazlarla Bayburt'un güneş alma oranını ölçtüğünü ifade ederek "Neticede şu sonuca ulaştılar; bizim güneş alma oranımız Antalya'ya yakın seviyede.

Bununla birlikte bir fizibilite çalışması yaptılar. Eğer biz üniversitemize güneş enerjisi santrali kurarsak sistem kendisini kaç yılda amorti eder?" dedi. Yapılan çalışma sonucunda sistemin kendisini 6 ya da 7 yılda amorti edeceği sonucuna ulaşıldığını belirten Coşkun, "Bu sistem 6-7 yılda kendisini amorti ediyor ve en az 20 yıl üretime devam ediyor. Bu süreden sonra da üretime devam ediyor ama performansı biraz düşüyor." diye konuştu.

Coşkun, hazırladıkları projeyle Maliye Bakanlığına başvuruda bulunduklarını ve projenin kabul edildiğini kaydederek Maliye Bakanı Naci Ağbal'a teşekkür etti.

"Bayburt Üniversitesi kendi elektriğini üreten bir üniversite" Yapılan inşaat çalışmalarının ardından güneş enerjisi santralinin tamamlanarak enerji üretmeye başladığını belirten Coşkun, şöyle devam etti: "Artık şu andan itibaren Bayburt Üniversitesi kendi elektriğini kendisi üreten bir üniversitedir.

Bugün ürettiği enerjiyi tüketiyor ya da bir başka ifadeyle tüketebileceği kadar enerjiyi üretiyor artık.

Gelecekte yeni eğitim binalarımız, başka başka alanlarımız olacak. Oraların aydınlanması, ısıtması gibi ihtiyaçlar olacak. Bu ihtiyaçlar doğduğunda bu santralimiz belki ihtiyacımızı karşılamayacak, o zaman da yeni 1 megavatlık santrali de kuracağız." Coşkun, Bayburt Üniversitesinin hayata geçirdiği bu projenin iki açıdan önemli olduğunu vurgulayarak hem ülkenin kaynaklarının dışa akmasının önüne geçtiklerini hem de yenilenebilir, çevreci bir enerji üretmiş olduklarını söyledi.

Güneş enerjisi santralinin kurulu bulunduğu Baberti Kampüsü içindeki Bey Dağı üzerine gelecek süreçte rüzgar türbini kurarak rüzgar enerjisinden de yararlanmak istediklerini belirten Coşkun, üniversite olarak aynı anda hem güneş hem de rüzgar enerjisinden istifade etmek için çalıştıklarını bildirdi.

Coşkun, Bayburt Üniversitesinin geçen yıl 800 bin lirayı aşkın elektrik masrafı olduğuna işaret ederek hayata geçirilen proje sayesinde artık böyle bir masraflarının olmayacağını sözlerine ekledi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir