İnşaat ruhsatındaki imza sayısı 18`den 1`e düşüyor!
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu : -100`ün üzerinde reformu, Bakanlarımızla birlikte hazırladık. Mesela; İnşaat izinlerinde mevcut 18 ayrı prosedür var, bunlar 6`ya iniyor. Yapı Denetim Kanunu`nda yapılacak değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı da 18`den 1`e düşürülüyor, dedi.
EKONOMİ SERVİSİ
Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından düzenlenen istişare toplantısına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Arhavi`nin cazip bir merkez olacağını söyledi.
ARTVİN`İN EN AZ 5. BÖLGEYE ALINMASINI BEKLİYORUZ
Arhavi`nin ekonomik ve doğal potansiyeli hakkında değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Artvin'in ilk organize sanayi bölgesi, Sayın Valimizin başkanlığında ve Odamızın çalışmalarıyla, Arhavi`de tamamlanmak üzere. 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ayrıca burada üretimi ve ihracatı da geliştirecek. Arhavi`ye önemli katkılar getirecek. Karadeniz Sahil Yolu'na 1 kilometre Hopa Limanı'na 16 kilometre, Sarp Sınır Kapısı'na 45 kilometre, Rize'ye yapılacak havalimanına 50 kilometre uzaklıkta. Rusya ve Türk Cumhuriyetlerine mal satmak isteyen firmalar için Arhavi OSB cazip bir yatırım merkezi olacak. Odamızın önemli bir talebi de, teşvik bölgesi meselesi. 4. Bölgede gözüküyorsunuz. Ama bunun nedeni baraj yatırımları. Artvin`in en az 5. bölgeye alınmasını bekliyoruz. Odamızın bu konudaki girişimine, biz de destek veriyoruz.”
1,600 TL SİZDEN, 900 TL VERGİ+PRİM DEVLETTEN
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, son 1 yılda yapılanlara ilişkin de bilgi verdi. Özelikle finansman ve istihdam alanında çok önemli işler yapıldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Sanayi- Üretim Reform Paketi`ne ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
2017`de tarihi destekler verildi. 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. İstihdam seferberliği ve teşvikler, 2018`de de devam ediyor. Neydi bu teşvikler?
Aylık 100 TL asgari ücret desteği 2018`de devam edecek. Yeni birini işe aldığınızda prim+vergi devlette karşılıyor. Siz sadece maaşını ödeyeceksiniz.
Yani 1,600 TL sizden, 900 TL vergi+prim devletten. Teşvikler tam 3 yıl boyunca yürürlükte olacak.
Geriye dönük teşviklerinizi de almayı unutmayın.
Sanayi - Üretim Reform paketi kapsamında %2 TRT kesintisi, OSB`lerde emlak vergisi, damga vergisi gibi toplamda 1 milyarlık yük özel sektöründen üzerinden kaldırıldı.”
İNŞAAT RUHSATINDAKİ İMZA SAYISI DA 18`DEN 1`E DÜŞÜRÜLÜYOR
2018`in başından bu yana yaptıkları üzerinde de duran Hisarcıklıoğlu, “Yine sizlerden gelen konularda, Bakanlarımızla birlikte Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunda yani YÖİKK`te kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Dünya iş-yatırım yapma kolaylığı endeksinde 60. Sıradayız. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ve ilk 10`u hedefleyen ülkemize yakışmayan bir tablo söz konusu. 2 yıl içinde Türkiye'yi ilk 20`ye sokmayı hedef aldık. Bu kapsamda çok sayıda eylem planı üzerinde çalıştık.
100'ün üzerinde reformu, Bakanlarımızla birlikte hazırladık.
Mesela; İnşaat izinlerinde mevcut 18 ayrı prosedür var, bunlar 6`ya iniyor.
Yapı Denetim Kanunu`nda yapılacak değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı da 18`den 1`e düşürülüyor.
Ayrıca Muhtasar ve SGK beyannameleri birleştiriliyor. Bir şirketimiz yılda ortalamada 40-45 beyanname veriyordu. Şimdi bu beyanname sayısı 12`ye düşürülüyor azalıyor” dedi.
ÖZEL SEKTÖR OLARAK 140 MİLYAR LİRA DEVLETTEN ALACAĞIMIZ VAR
Hisarcıklıoğlu, bir diğer önemli reform çalışmasının da Katma Değer Vergisi'ne (KDV) ilişkin olduğunu belirterek,
"1985`te KDV çıkıyor. O günden bugüne Katma Değer Vergisi'ni devletten alabilen bir tane tüccar, sanayici yoktur. Maliye Bakanımız ile bu konu üzerinde çalıştık. Özel sektör olarak 140 milyar lira devletten alacağımız var. Hükümetimizle de anlaştık. Bunu bize belirli bir taksitle ödeyecek. Bu paranın cebimize girdiğini düşünün, ekonomi ne kadar canlanır biliyor musunuz? 1985'ten beri alamadığımız Katma Değer Vergimizi devletten geri alacağız." dedi.