Hollanda mültecileri boş cezaevlerine koyuyor
Hollanda'da düşük suç oranları nedeniyle boş olan birçok cezaevi, ülkeye gelen mültecilere ev olarak veriliyor.
Hollanda'da düşük suç oranları nedeniyle boş olan cezaevleri, sığınmacı statüsü bekleyen mültecilere ev olarak veriliyor. Belçika, İngiltere, İtalya, Amerika ve Venezuela gibi ülkelerde hapishaneler dolup taşarken Hollanda son üç yılda 19 hapishanesini "kapatmak zorunda" kaldı.
Ülkede 2006-2016 yılları arası, suç oranının düşük olmasının etkisiyle suçluların sayısı 20 binden 10 bine düşünce yetkililer, boş kalan cezaevlerini kapatmak yerine mülteciler için barınaklara dönüştürdü.
Suç oranının yıllık yüzde 0,9'a düştüğü ve hakimlerin giderek daha kısa cezalar verdiği Hollanda'da geçen yıl 6 cezaevi daha boş kaldı. Ülkedeki tutuklu sayısının azlığı, uyuşturucu maddelerine ulaşımın rahatlığı, yüksek rehabilitasyon ve ayak bileğine takılan elektronik kelepçe gibi yöntemlere bağlanıyor.
"Cezaevleri suçluların yeri, mülteci olmak suç değil"
Eski cezaevlerinin mülteciler için evlere dönüştürülmesi tepkilere de neden oluyor. Mültecilerin "barındıracak yer olmadığı" gerekçesiyle insan haklarına uygun olmayan hapishanelere konulmaları kabul edilemez bulunuyor. Bazı insan hakları örgütleri yaptıkları açıklamalarda, "cezaevlerinin suçluların yeri olduğunu, mülteci olmanın bir suç olmadığını, istemeyerek bu yola çıkan ve evlerinden uzaklaşmak zorunda kalan zulüm altındaki bu insanlara böyle bir uygulamanın reva görülmemesi gerektiğini" belirtiyor.
Hollandalı yetkililer ise, cezaevlerini evlere dönüştürme yönteminin büyük tepki alması halinde başka yerler bulmaya çalışacaklarını ifade ediyor.
Ülkede sığınmacı statüsü bekledikleri süre boyunca cezaevlerinde en az altı ay yaşamak zorunda kalan mülteciler, giriş ve çıkışlarda serbestler. (İLKHA)