• DOLAR 35.486
  • EURO 36.686
  • ALTIN 3063.4
  • ...
Tarihte Bugün - 04. Mart. 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 4 - MART 

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Son Halifenin yurt dışına sürgün edilmesi, Selahattin Eyyubi`nin vefatı, Çınar Vakası, İzmir İktisat Kongresi var…

GÜNÜN OLAYI

Son Halife Abdülmecit Efendi Ve Yakınları Yurt Dışına Sürgün Edildi (1924)

Halifeliğin kaldırılmasından sonra başta halife olmak üzere Osmanlı Hanedanının yurt dışına sürgün edilmesi kararı alınmıştı. Bu karar göre hanedanın erkek üyeleri 24 saat içerisinde kadın ve çocukların ise 3 gün içerisinde yurt dışı edilmesine karar verilmişti. Bu karara uygun olarak son halife Abdülmecit Efendi 4 Mart 1924 tarihinde yurt dışına sürgün edildi. Otomobil ile Çatalca`ya götürülen Son halife oradan trene bindirilerek İsviçre`ye gönderildi. 

GÜNÜN KİŞİSİ

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi Vefat Etti (1193)

Selahattin Eyyubi Türk-İslam Tarihinin büyük hükümdarlarından birisidir.Mısır ve Suriye`de hakim olan Eyyubi devletinin kurucusudur. Haçlılar ile başarılı mücadeleler vermiştir. Hittin savaşında Haçlıları ağır bir mağlubiyete uğrattı. Kudüs şehrini Haçlıların elinden geri aldı. III.Haçlı Seferini sonuçsuz bırakarak İslam dünyasını büyük bir tehlikeden kurtardı. Selahattin Eyyubi 4 Mart 1193`te Şam`da vefat etti.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Çınar Vakası (Vaka-i Vakvakiye) Başladı (1656)

Osmanlı Tarihinin en kötü yeniçeri isyanlarından olan tarihlerde Çınar Vakası olarak adlandırılan isyan 4 Mart 1656`da isyancıların saraya yürümesi ile başladı. İsyanın nedeni değeri düşük para ile maaş ödenmesi idi. Bu olay sırasında isyancılar birçok devlet adamı ve saray görevlisini öldürdüler. Öldürülenlerin cesetleri Sultan Ahmet meydanında Çınar ağacına asıldı. İranlıların bir efsanesinden esinlenerek bu olaya Vaka-i Vakvakiye adı da verilmiştir. (Dallarında insan yetiştiği söylenen Vakvak ağacı efsanesi)

İzmir İktisat Kongresi Sona Erdi (1923)

Kurtuluş Savaşının sona ermesi ile ülke ekonomisinin masaya yatırılmasına karar verildi. Bu karar gereğince 17 Şubat 1923`te ekonomik alanda faaliyet gösteren her kesimin temsilcilerinin katılımı ile İzmir İktisat Kongresi toplandı. Kongrede ekonomik durum ortay konularak hızlı bir kalkınma için nelerin yapılabileceği üzerinde duruldu. Ayrıca İktisad-ı Misak kabul edildi. İzmir İktisat Kongresi 4 Mart 1923`te sona erdi.

Takrir-i Sükun Kanunu Kaldırıldı (1929)

Şeyh Sait ayaklanması nedeniyle çıkarılan Takrir-i Sükun Kanunu (Sessizlik Kanunu) yürürlükten kaldırıldı. Başlangıçta iki yıllığına çıkarılan kanun uzatmalar ile dört yıla ulaşmıştı. Bu kanun hükümete olağanüstü yetkiler veriyordu.

İbrahim Rugova Kosova`nın İlk Devlet Başkanı Seçildi (2002)

Kosova`da 1999 yılında başlayan olaylar nedeniyle Piriştina`da sürekli evinde gözaltında tutuldu. Kosova bağımsız olduktan sonra 4 Mart 2002'de Kosova'da Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılan seçimlerde cumhurbaşkanlığına kazandı. Batı dünyası ile yakın ilişkiler sürdürülmesine dayalı bir politikayı benimsemiştir. Vefat edene kadar bu görevi sürdürmüştür.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1934. İstanbul Üniversitesi`nde açılan ‘`İnkılap Tarihi Enstitüsü``nde ilk dersi Milli Eğitim Bakanı Hikmet Bayur verdi.

1934. Ankara Radyosu yayınına başladı.

1940. İstanbul`da yapılan Altıncı Balkan Güreş Şampiyonası`nda Türk takımı beş birincilik alarak altıncı kez şampiyon oldu.

1964. BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs`a uluslararası güç gönderme kararı aldı.

1992. İspanya`dan Engizisyon baskısından kaçarak Osmanlı İmparatorluğu`na sığınan Museviler, Türkiye`ye gelişlerinin 500. yılını kutladılar.

1994. Dokunulmazlıkları kaldırılan DEP milletvekilleri Leyla Zana, Sırrı Sakık, Ahmet Türk, Selim Sadak ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak, gözaltına alındı. Mezarcı ve DEP Şırnak Milletvekili Selim Sadak serbest bırakıldı.

2003 . Filipinler'in güneyindeki bir havaalanında, bir sırt çantasına gizlenmiş bomba patladı: 21 kişi öldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir