Kuran Kursu öğreticisi alımında torpil iddiaları
Kuran Kursu eğiticiliği alımında torpil iddiaları gündemde. Diyanet İşleri Başkanlığının Pendik`te oluşturduğu sınav komisyonunun Türkiye DHBT 2.cisini elediği belirlendi.
İstanbul Pendik'te oluşturulan 2. komisyon İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu, 2016 KPSS'den 85 ve DHBT'den 96 alan Türkiye ikincisi adayı mülakatta 73 puan vererek eledi.
Lisans kategorisinde en düşük 60 DHBT puanıyla adaylar başarılı sayılırken, 96 puan alan adayın, sesli ve görüntülü kayıt olmadığı için elenmesi ve uğradığı haksızlığı ispat edebilecek bir veri de bulunmaması vicdanları yaralamaktadır.
KPSS ve DHBT sınavlarında tüm adaylara aynı sorular sorulurken, sözlü sınavlarda kimi adaylara 2 kimi adaylara 5 kimi adaylara kolay kimi adaylara zor sorular sorarak adaleti sağlamanın bir imkanı bulunmamaktadır.
4 yıl Üniversitelerde okuduktan sonra, 1 yıl çalışarak Türkiye 2.cisi olan bir adayın üç kişilik bir sınav komisyonunun insafına bırakılması haksızlıktır.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, konuya duyarlı olması gerekirken, bu iddia ile ilgili kamuoyu vicdanını rahatlatabilecek bir açıklama yapamamıştır.
İşte geçtiğimiz hafta yapılan sözlü sınavlara giren bir adayın serzenişi:
Merhaba,
Diyanet İşleri Başkanlığı 4/B sözleşmeli personel alımı sınavı Trabzon mülakatlarında normal olmayan durumlar olduğu kanaatindeyim.
Şöyle ki Diyanetin her sene Kuran Kursu Öğreticiliği için yaptığı mülakatlarda 90 üzeri alan adaylar bu sınavda 80 dahi alamamıştır. Bu adaylar arasında hafızlık bölge birincisi de vardır. Kardeşim de bu adaylardan birisidir. Kardeşim, 4 yıl Arapça öğrenimi, 2 yıl hafızlık öğrenimi görmüş ve 3 yıldan beri de fahri hocalık yapmaktadır. Bilgi ve yetenek bakımından Kuran Kursu Öğreticiliği pozisyonun üzerinde olan ve mülakattaki tüm soruları eksiksiz cevaplayan bu aday 79 puan alırken 1 soruyu hiç bilemediğini ve başka soruda da takıldığını söyleyen aday 99 puan almıştır üstelik Arapça bilgisi de olmadığı halde. Yine başka bir adayın da Arapça bilgisi ve Kuran Kursu hocalığı tecrübesi olmadığı halde mülakattan geçtiği bilinmektedir. Bu adayların bir başka ortak noktası da Trabzon nüfusuna kayıtlı olmalarıdır.
Ayrıca mülakatı geçen adayların bilinen kısmının büyük çoğunluğu da Trabzon kütüğüne kayıtlıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumda mikro milliyetçiliğin değil hakkaniyetin konuşulması gerekirdi. Bu yüzden sınav üzerindeki gölgeleri yok etmek ve şaibe söylemlerini ortadan kaldırmak için Diyanet İşleri Başkanlığının Trabzon mülakatlarında başarılı olanların nüfusa kayıtlı olduğu il bilgisi istatistiklerini paylaşması gerekmektedir. Konu ile ilgili BİMER üzerinden bilgi talebinde bulunduk. Ayrıca Trabzon mülakatlarına giren onlarca kişi sınav itiraz dilekçesini Diyanet İşleri Başkanlığına gönderdi. Bu konunun Memurlar.net platformunda da başlık olarak gündeme getirilmesini talep ediyorum. En azından Trabzon mülakatları için itiraz dilekçelerinin gönderildiğini dile getirirseniz haklarını yenen ama ne yapacağını bilmeyen adaylar da haklarını aramaları için yol göstermiş olursunuz. Konu ile alakalı atacağınız bir adım, hakkımızı aramamız büyük önem arz etmektedir.
İyi çalışmalar dilerim.
Kaynak:Memurlar.net