• DOLAR 35.359
  • EURO 36.564
  • ALTIN 3019.78
  • ...
Gaziantep`in eğitimi ele alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şahinbey Belediyesinin Mart ayı olağan meclis toplantısının birinci oturumuna katılan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep eğitimine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Gaziantep'in nüfusunun bu yıl 2 milyon 5 bine ulaştığı bilgisini veren Vali Yerlikaya, "Türkiye'nin nüfus bakımından sekizinci iliyiz. Son 30 yıldan bu yana da en fazla iç göç alan illerinden birisiyiz. Bu nedenle eğitim anlamında da önemli ihtiyaçlar doğuyor. Okul yapımlarında en önemli sıkıntımız arsa teminleri. Şahinbey nüfusu ile milyonu aşan bir ilçemiz. Kentsel dönüşümle ilgili Türkiye'de önemli bir değişim yaşandı. Geçmişte yapılan çarpık yapılaşmadan dolayı okul ihtiyacını karşılayacak alanların oluşması gerekiyor. Biz buralarda okul yapacağız diye sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

Gaziantep'te 15 yıl önce 5 bin 700 dersliğin olduğunu şu an ise toplam 18 bin dersliğin olduğunu dile getiren Yerlikaya, "Şehir merkezi iki ilçeye öyle sıkışmış durumda ki bizim 101 tane okulu sabahçı ve öğlencilikten kurtarmamız lazım. Hükümetimiz 2019 sonu itibariyle Türkiye'nin tüm şehir merkezinde ve kırsalında ikili eğitim biterek tekli eğitim olmasını istiyor. Eğitim alan çocuklarımız sabahın erken saatlerinde yollara düşerek okula gidiyorlar ve öğrenciler daha kendine gelmeden derslerine başlıyor. Bu nedenle okul sayısının çoğalması gerekiyor ve iş dönüp dolaşıp yine arsaya geliyor. 101 tane okul ihtiyacını 2018 il ve devlet yatırımı ile ilk etapta 75 rakamına indireceğiz. 75 rakamının da 40 tanesi Şahinbey'i ilgilendiriyor. Senede 24 derslik 30 civarında okul yapmamız gerekiyor. Bunun içinde 6 bin metrekare arsaya ihtiyacımız var. Bu şehrin sorun çözebilme kabiliyeti var. Geçen sene 100'e yakın okul aldık." ifadelerini kullandı.

Eğitimde istenilen hedefe ulaşmak için çok yoğun bir çalışma gerektiğine değinen Yerlikaya, "Biz bu işi planlarken Milli Eğitim okul ihtiyaçlarını ve masraflarını belirliyor. Milli Eğitim arsa arayışına başladığı andan itibaren biz işin ucunu bırakmıyoruz. Ben göreve başladığımda bin 126 tane okuldan 156 tane okulun inşaat ruhsatı ve iskanı vardı. Yüzde 13'ünün yapı kullanma izni olduğunu ve diğerlerinin ise ruhsatsız olduğunu öğrendim. O zaman talimat verdim. Hem çok çalışacağız hem çok okul yapacağız ama belediyeden ruhsatsız ve iskansız bir yere öğrencileri sokmayacağız. Biz arsa devrini yaptıktan sonra uygulayacağımız projeyi önce belediyemizle konuşuyoruz. Şahinbey Belediyesi'nin 3 yılda bize verdiği arsaların bedeli 200 milyon liradan fazladır. İlk defa açılan yaşam alanlarını planlarken sorun yaşamıyoruz." şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete de yaptığı sunumla eğitimde gelinen noktayla ilgili bilgi vererek şunları söyledi:

"2002 yılında 317 bin 700 öğrencimiz varken 2018 yılında 588 bin 33'e çıktı. Artış oranı yüzde 84'tür. Öğretmen sayımız 10 bin iken bu yıl 27 bin 158 oldu ve yüzde 170 artış söz konusu. Öğrencilerimize daha iyi şartlarda eğitim imkanı sağlamak için yapılan eğitim yatırımlarına 5 bin 967 dersliğimiz varken bu yıl 18 bin 786 derslik sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Toplamda artış oranı yüzde 214'tür. Özellikle derslik başına düşen öğrenci sayımızdaki düşüşe dikkat çekmek istiyorum. İlköğretimde 32 ve lise 33 iken 26'ya düştüğünü görüyoruz. Bu rakamlara baktığımız zaman Türkiye ortalamasına yakın rakamlar olduğunu fark ediyoruz. Ancak bazı lokasyonlarda ve özellikle de Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerindeki derslik ihtiyacının çok olduğunu ve ortalamayı bu bölgelerde düşürmemiz gerekiyor. Sınıf ortalaması yaklaşık 55-60 olan okullarımız var. Son 3 yıl içerisinde ilimizde 2 bin 214 derslik, bunun karşılığı da 92 okul tamamlanıp eğitim ve öğretim hizmetine sunulmuştur. Yapımı devam eden ve ihale aşamasında olan, ihalesi yapılan toplamda 205 okul var. Okulların 162 tanesinin 3 bin 239 derslik ihalesi yapıldı. 6 tanesi çok değerli hayırseverlerimizin katkısıyla yapılan okullar. Proje aşamasında olan bin 72 derslik var ve bu 43 okul demektir. Bu da il yatırımı değil özellikle Suriyeli nüfustan kaynaklanan göç ve yoğun ihtiyaçtan dolayı Avrupa Birliği tarafından fonlanan, Maliye Bakanlığı'nın arsa satışı karşısında derslik üretimi ile ilgili başlattığı bir projedir. Bu okullar tamamlandığında 205 okul hizmete girmiş olacak."

Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise, eğitime yapılacak olan yatırımların her zaman yanında olduklarını belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir