• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
YYÜ'de Psikososyal Destek Çalışmaları Sona Erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van'da yaşanan depremlerden dolayı YYÜ öğrencilerine psikososyal destek sağlamak amacıyla Van'a gelen Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü eğitimcileri çalışmalarını sonlandırdı. Program dâhilinde yapılan faaliyetler düzenlenen bir törenle basına bildirildi.

"Bize Gelemeyenlere Biz Geldik"
Törende ilk konuşmacı olarak kürsüye çıkan Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Prof Dr İbrahim Yıldırım, yaptıkları çalışmaların detaylarından ve PDR hizmetlerinin öneminden söz etti. Yıldırım, "YYÜ'nin talebi üzerine iki üniversite arasında bir işbirliği yapıldı ve hepinizin malumu olan afet sonrası psikososyal desteği, sunmak üzere buraya geldik. Bu amaç doğrultusunda gruplar oluşturduk ve yaşamın normalleştirilmesi amacıyla psikososyal destek hizmetini sunmaya çalıştık. Gelen talepler üzerine bireysel görüşmeler de yaptık. Buraya gelirken yüksek bir motivasyonla geldik. Marmara depreminden kalan deneyimlerimiz vardı bunlar bizim için aydınlatıcı oldu. Bu tecrübe ve hassasiyet ile bize gelemeyenlere biz geldik. Bu çerçevede yurtları ve yemekhaneleri dolaştık. Onlarla görüşmeler yapıp afetin etkilerini ve onların olumsuzluklarını azaltmaya yönelik çalışmalarda bulunduk. Öğrencileri bulundukları mekânlarda ziyaret etmek bizim için çok manidardır. Öğrencilerimiz de bunun olumlu etkilerini fark etmişlerdir sanırım. Akademik ve idari personelimiz ile elimizden geleni yapmaya çalıştık ama burası bir afet ortamı dolayısıyla iyinin ve başarının sonu yok." dedi.

"Deprem Hepimizi Eşitliyor"
"Burada bir kez daha fark ettik ki çok ciddi anlamda psikososyal destek sunmaya ihtiyaç var." Diyen Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Unvanımız ve yaşımız ne olursa olsun deprem hepimizi eşitliyor. Hepimizi aynı noktada buluşturuyor. Dolayısıyla hepimizin bu desteğe ihtiyacı var. Ayrıca YYÜ, bu bölgedeki üniversiteler içinde öncü bir konumda. Dolayısıyla PDR eğitimine daha fazla önem verilmelidir. Bunun için yeterli personelin ve profesyonel eğitimcilerin yetiştirilmesi gerekiyor. Bizler bunun için gereken her desteği her zaman vermeye hazırız. Van'da müthiş bir potansiyel var ve bunun önemsenmesi gerekiyor."

"İnsana Sunulan Hizmetler Hata Kabul Etmez"
Her meslek alanının, meslek elemanı tarafından yapılan hataları kısmen kabul edebileceğini ama doğrudan insana sunulan hizmetlerin amatörlük ve hata kabul etmediğini belirten Yıldırım, "Bir mühendis ya da nesneler ile uğraşan bir meslek elemanı kolayca hata yapabilir, kırılan bir makine parçası tekrar monte edilebilir. Ancak, insanlara hizmet sunulurken yapılan hataların telafisi neredeyse mümkün değildir. Bu nedenle çok dikkatli olmak gerekir. Dolayısıyla bu konuda hassasiyetimiz, olabildiğince nitelikli meslek elemanı yetiştirmektir." diye konuştu.

Ardından kürsüye çıkan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, depremden sonra her kurum gibi üniversitenin de bu olaydan olumsuz etkilendiğini ama depremin hemen ardından gerek diğer ihtiyaçlar ve gerekse psikososyal destek için gerekli kurumlar ile irtibata geçtiklerini ve bunun neticesinde hızlı bir şekilde ayağa kalktıklarını ifade etti. Rektör Battal, " Yaşanan depremden sonra ekmeğe, suya, barınmaya ve pek çok şeye ihtiyacımız oldu ama psikososyal destek de en az bunlar kadar gerekliydi. Tüm ihtiyaçlarımızı gidersek bile travma yaşamış olan o beyin bizimle her yere geliyor. Bu doğrultuda en başta H.Ü olmak üzere gerekli üniversiteler ile iş biriliği yaptık. Hepsi de taleplerimize olumlu cevap verdi. Bunun için teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten depremin bu psikolojik etkisi olaydan bir süre sonra kendisini göstermeye başlıyor. Ve personelimiz dâhil herkeste bir gerginlik söz konusuydu. Yapılan çalışmaların çok faydalı olduğuna inanıyorum." dedi.

"Psikolojik Destek Almak Delilik Değildir"
Toplumumuzda psikolojik destek almanın hâlâ bazı insanlarca 'delilik' olarak algılandığını söyleyen Battal, "Hepimizin psikolojik desteğe ihtiyacı var. Çünkü hayatın içindeyiz ve hayat olaylar ve üzüntülerle dolu. Hepimiz bazen öfkelenip bazen psikolojik sıkıntılar yaşıyoruz. Dolayısıyla bu anlarda hepimizin ne yapmamız gerektiğini bilmeye ihtiyacımız var. Psikolojik sorunlar hassas noktalarda duruyor ve biz bu sorunu orda bırakıp gidemeyiz, bir destek alıp onu aşmamız ve çözüme kavuşturmamız gerekir." dedi.

"PDR Eğitimine Yoğunluk Vereceğiz"
Bundan sonra PDR eğitim programlarına ve bu konuda profesyonel meslek elemanı yetiştirmeye ağırlık vereceklerine söyleyen Battal, bu konuda yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgileri verdikten sonra bir haftadır YYÜ'de psikososyal destek çalışmalarında bulunan psikolojik danışman kadrosuna teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Düzenlenen tören, yaptıkları çalışmalardan dolayı Hacettepe Üniversitesi psikolojik danışman kadrosuna plaketlerin verilmesiyle sona erdi. (Serdar Anlamaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir