• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ülkemizin ekonomik ve sosyal gündemi -gelişmelere göre- bazı dönemlerde farklılıklar göstermekle beraber geçim koşulları her zaman başta çalışanlar olmak üzere toplumun dar ve sabit gelirli kesimlerini yakından ilgilendirmektedir.

Bu amaçla Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından çalışanların geçim şartlarını her ay düzenli olarak ortaya koyan “Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” sonuçları açıklandı. Buna göre;

4 KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 1.636 TL,  ASGARİ ÜCRET NET, 1.603 TL!

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.636,59 TL oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.330,93 TL oldu.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2.022,08 TL olarak gerçekleşti.

İNSAN ONURUNA YARAŞIR DÜZEYDE GEÇİM, BİR YILDA 437 TL ARTTI

Dört kişilik bir ailenin –insan onuruna yaraşır düzeyde- geçimi için gerekli harcama tutarı yılın ilk iki ayı itibariyle 2017 Aralık ayına göre 93 TL artmıştır.

Son bir yıl itibariyle bakıldığında bu tutar 437 TL olarak hesaplanmaktadır.

Diğer bir ifadeyle, 2018 yılı için belirlenen asgari ücrette yapılan artışın iki katından fazlası fiyat artışları nedeniyle aile bütçesine ek yük olarak gelmiştir.

MEVCUT ASGARİ ÜCRETLE DEĞİL BİR AİLENİN, BİR İŞÇİNİN BİLE GEÇİNEBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Ülkedeki çalışanların ağırlıklı bölümünün elde ettiği tek gelir olan asgari ücret, günümüzde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı tutarını bile karşılamaktan uzak kalmaktadır. Mevcut asgari ücretle değil bir ailenin, bir işçinin bile geçinebilmesi mümkün olamamaktadır.

Kuşkusuz burada dikkat çekilen temel husus, insan onuruna yaraşır geçim şartlarını sağlayacak harcama tutarıdır.

Türk-İş hesaplamasına göre; sadece dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 21 TL, geçtiğimiz yıla göre 134 TL artış gösterdi.

Bir diğer ifadeyle, geçen yılın aynı ayında gıda harcaması için günde 50 TL harcamak durumunda olan bir ailenin bugün günlük harcaması artık 55 TL tutarındadır.

ET İTHALATI VE MEVSİMİN OLUMLU GEÇMESİ MUTFAK ENFLASYONUNU FAZLA ARTIRMADI

TÜRK-İŞ`in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2018 Şubat ayında şu şekilde gerçekleşti:

Ankara`da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,31 oranında arttı. Yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 1,77 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 8,93 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 9,88 olarak hesaplandı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve peynir fiyatları bu ay yine arttı, yoğurt fiyatı ise değişmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et ithalatı sonucu kıyma et fiyatında yapılan indirim bu ay yine devam etti, ancak diğerlerinin fiyatı (örneğin kuşbaşı) değişmedi. Tavuk fiyatı da bu ay değişmedi. 

Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay, mevsim şartlarındaki olumlu durumun devam etmesi nedeniyle neredeyse aynı kaldı. Bu gelişme mutfak harcamasını olumlu yansıdı. Ortalama sebze-meyve fiyatı 4,04 TL olarak hesaplandı.