• DOLAR 32.512
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2451.375
  • ...

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) önceki gün Çankaya Köşkü'nde düzenlenen toplantıda, Başbakan Binali Yıldırım'a turizm sektörünün taleplerini içeren bir rapor sundu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin hazırladığı raporda, yurtdışından turist getiren A grubu seyahat acentelerine kişi başı en az 20 Euro verilmesi başta olmak üzere şu talepler yer aldı:

TEK KDV: Turizm sektöründe KDV, tüm hizmetler için tek bir oran olarak uygulansın.

YAKITTA ÖTV: Turizm taşımacılığında, taşımanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli işletmelerle sözleşme yapılması durumunda yakıttan ÖTV alınmasın.

DÖVİZ KAZANDIRICI: Döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesi kapsamına tüm turizm sektörü dahil edilsin.

MEMURA DESTEK: Kamu çalışanlarına destek verilerek ülke içinde tatil yapmaları özendirilsin.

BELEDİYE GEZİLERİ: Kamu kurumları ve belediyelerin düzenleyeceği geziler, işletme belgeli acenteler aracılığıyla yapılsın, kokartlı rehberler kullanılsın.

TURİST BAŞI: Yurtdışından yolcu getiren A grubu seyahat acentelerine getirdikleri turist sayısına bakılmaksızın kişi başı en az 20 euro destek sağlansın.

1 YIL ÖDEMESİZ KREDİ TALEBİ
KOMİSYON: Aksaklıkların hızlı çözülmesi amacıyla bakanlıklar arası turizm komisyonu kurulsun.

UZUN VADELİ KREDİ: Kalkınma Bankası kaynaklı seyahat acentelerinin bir yıl önce getirdiği Dövizin belli bir oranında düşük faizli bir yıl ödemesiz 3-5 yıl vadeli kredi verilsin.

BÜTÇE ARTSIN: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım bütçesi artırılsın.

FARKLI KATEGORİ: Ulaştırma Bakanlığı, turist taşımacılığı yapan araçları, ticari taşıma yapan araçlardan farklı bir kategoride değerlendirsin.

VERGİ KOLAYLIĞI: Sağlık turizmi faaliyetlerini teşvik etmeye yönelik olarak seyahat acentelerine vergi kolaylıkları sağlansın.

Habertürk