• DOLAR 34.587
  • EURO 36.269
  • ALTIN 2961.18
  • ...
İsrafta Korkunç Rakam 214 Milyar Tl
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ - DOĞRUHABER

İsraf, malı helak etmek, faydasız hâle getirmek, faydalı olmayacak şekilde sarf etmektir.Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uyarılara ve tedbirlere rağmen Türkiye'de gıda israfının önüne geçilemediğini belirtti.Ülkemizde bir yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Yapılan tüm uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen Türkiye'de gıda israfının önüne geçilemiyor. Sadece yıllık 214 milyar liramız değil, aynı zamanda alın terimiz, servetimiz, dahası geleceğimiz heba oluyor. Gıda israfını sıfıra indirmek için okul sıralarından başlayarak ülke genelinde kampanyalar yapılmalı ve kamu spotları oluşturulmalı' dedi. İsrafın büyük bir günah olduğunu ifade eden Prof. Dr. Faruk beşer de “Sadece ilerisi için bir endişeden dolayı ‘yetmeyebilir` gibi yine maddi bir anlayışla belki dikkat edilir. Bunlara bir de manevi bir duygu katıldığı zaman yani israf edenleri Allah`ın sevmediğini, israf edenlerin şeytanın kardeşleri olduğunu hesap ettiğimiz zaman belki daha fazla israfı önleyebiliriz.” dedi.

'EKMEK İSRAFI ÖNLENEREK 2.8 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLANDI'

Gıda israfının ülkemizde ve dünyada çözülmesi gereken en önemli sorunların başında geldiğine dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Türkiye'de günde 4.9 milyon ekmek, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Oysa dünya üzerinde bir dilim ekmek bulamadığı için açlıktan ölen milyonlarca insan var. Bakanlık tarafından yapılan kampanyalar sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet, yılda 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. Sadece ekmek israfı azaltılarak yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı. Bu da ülkemiz için onlarca okul, hastane, köprü ve yol anlamına gelmektedir. Ülkemizde başlatılan israfla mücadele seferberliğine hep birlikte destek vermemiz gerek' diye konuştu.

'VATANDAŞLAR KAMU SPOTU İLE BİLGİLENDİRİLMELİ'

İsrafın hem dinimizde yeri olmadığına hem de ekonomiye zarar verdiğine işaret eden Palandöken, 'TÜİK verilerine göre, yılda 18 milyon ton meyve ve sebze çöpe atılıyor. Gıda israfının toplam değeri ise Türkiye'de 214 milyar lira, dünyada 800 milyar dolar değerinde. Birleşmiş Milletlere göre, çöpe giden yiyeceklerin dörtte biri kurtarılırsa dünya üzerindeki açlık bitecek. Çünkü dünyada israf edilen 1.3 milyon tondan fazla yiyecek, 2 milyara yakın insanı doyurabiliyor. Bu yüzden besinleri tüketirken yiyebileceğimiz ölçüde satın almaya özen gösterelim. Okul çağındaki çocuklara israfın ne kadar kötü bir şey olduğunu öğretelim. Özellikle MEB, eğitim müfredatına gıda israfı konusunu eklemeli ve bu konuda kamu spotu oluşturularak halkın daha da bilinçlenmesi sağlanmalı. Dinimizde de yeri olmayan israfı mümkün olduğu kadar en aza indirmek için çaba gösterelim' şeklinde konuştu.

'HER ŞEY DÂHİL OTELLERDE İSRAF 5 KAT DAHA FAZLA'

Türkiye'de israfın büyük bir kısmının her şey dâhil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığını kaydeden Palandöken, 'Araştırmalara göre, her şey dahil sistemi ile çalışan otellerde lokantaların beş katı kadar gıda israfı yapılıyor. Sabah, öğle ve akşam sunulan açık büfelerde turistler her yiyecekten tatmak için tabakları dolduruyor. Ancak alınanların hepsi yenmediği için yiyeceklerin yarısı çöpe dökülüyor. Her şey dâhil sistemi, bizim kültürümüze ve geleneklerimize uygun değil. Gıda israfının önüne geçmek için her şey dâhil sisteme de bir düzenleme getirilmeli' ifadelerini kullandı.

YAPILAN İSRAF İLE TÜRKİYE`DE NELER YAPILABİLİR?

Türkiye`nin sadece bir yıllık gıda israfına giden para ile neler yapılabilir bir de ona bakalım;

-Maliyeti 8.5 Miyar TL olan 25 adet Yavuz Sultan Selim köprüsü

-Maliyeti 4.5 Milyar TL olan 45 adet Avrasya Tüneli

-Maliyeti 120 Milyar TL olan yaklaşık 2 adet 3. Havalimanı

-Maliyeti 2.5 Milyar TL olan 100 Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı

“İSRAF EDENLER ŞEYTANIN KARDEŞLERİDİRLER”

“Kapitalist ve modern ekonomi sözlüklerinde israf kelimesine yer yoktur.”şeklinde konuşan Prof. Dr. Faruk Beşer, “İsraf bizim inancımıza göre Allah`ın her şeyimizi yeteri kadar kullanmamızla ilgili bir şeydir. İsraf büyük ölçüde iman ile alakalı bir durumdur. İman olmadıktan sonra insanlar niye israf yapmasınlar. Sadece ilerisi için bir endişeden dolayı ‘yetmeyebilir` gibi yine maddi bir anlayışla belki dikkat edilir. Bunlara bir de manevi bir duygu katıldığı zaman yani israf edenleri Allah`ın sevmediğini, israf edenlerin şeytanın kardeşleri olduğunu hesap ettiğimiz zaman belki daha fazla israfı önleyebiliriz.” dedi.

“İSRAF İMAN VE SÜNNET İLE ALAKALI BİR DURUMDUR”

İsrafa karşı tavrımızı Peygamberin hayatından öğrenebileceğimizi ifade eden Prof. Dr. Beşer, “Resullulah (sav)`ın hayatından öğrenebiliriz. Onun sofradaki bir kırıntı, tabakta kalan bir lokma ve daha birçok benzer durumu hayatımıza oturtabilirsek belki bir nebze de olsa israfı önleriz. Bunu bir kültür haline getirtebilirsek israfı tamamen ortadan kaldırmış oluruz. Ya da Allah insana musibet verecek onu açlıkla imtihan edecek, ondan sonra insan akıllanır ‘dikkat etmedik başımıza neler geldi` Allah muhafaza bunu yaşamadan akıllanmak gerekiyor. İsraf iman ve sünnet ile alakalı bir durumdur. Bunları idrak etmeden israfın önüne geçmek zordur.” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir