Cuntayı kudurtan tebessüm -1 yıl hapis-
Mısır`da cunta mahkemesi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Biltaci`ye duruşmada "güldüğü" gerekçesiyle "yargıya hakaretten" 1 yıl hapis cezası verdi. Cuntanın paranoyak ruh halini yansıtan bu karar, Mısır`ın kimler tarafından, nasıl yönetildiğini daha iyi anlamamızı sağlıyor.
Dış Haberler Servisi -Sisi cuntası tarafından yönetilen Mısır`da mahkeme, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci'yi, duruşmada "güldüğü" gerekçesiyle "yargıya hakaretten" 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi, kamuoyunda "hapishaneler baskını" adıyla bilinen ve askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de yargılandığı 26 sanıklı davada Biltaci'nin (55) 1 yıl hapsine hükmetti. Mahkemenin bu kararı, "Biltaci'nin duruşmada bir görgü tanığına soru sorarken gülerek, mahkemenin saygınlığını ihlal ettiği ve yargıya hakaret ettiği gerekçesiyle" aldığı belirtildi. Biltaci'nin avukatı Eşref Abdulgani ise yaptığı açıklamada, "Mahkeme, Biltaci'nin görgü tanığına yönelttiği tüm soruları 'Bu daha önceden sorulmuştu' diyerek, soru yöneltilmesini engelledi. Biltaci de 'Tamam bir daha sormayacağım' diyerek güldü. Mahkeme bunu hakaret olarak algıladı ve söz konusu hükmü verdi." dedi. Mahkemenin tanıkların dinlenmesi için "hapishaneler baskını" davasını 4 Mart'a ertelediği kaydedildi. Mısır yasalarına göre, mahkeme kararına 60 gün içinde itiraz edilebiliyor. Kahire Ceza Mahkemesi, Haziran 2015'te "hapishaneler baskını" davasında Mursi'nin de aralarında olduğu 26 sanığa idam ve müebbet hapis cezaları vermiş, ancak Temyiz Mahkemesi 15 Kasım 2016'da bu kararları bozarak, sanıkların tekrar yargılanmasını kararlaştırmıştı.
GÜÇLÜ MISIR PARTİSİ, TÜM FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI
Cunta rejimi kendisini eleştirenleri tutukluyor. Son olarak Mısır'da gözaltına alınan Abdulmunim Ebu'l Futuh “İhvan liderlerinden olmakla ve seçimlerle ilgili siyasi atmosferi kullanarak, ülkede istikrarsızlık oluşturma planını uygulamaya çalışmakla” itham edildi. Ebu`l-Futuh daha önce İhvan içinde yer almış, ancak 2012 seçimlerinde ayrılarak Güçlü Mısır partisini kurmuştu. 2012`deki cumhurbaşkanlığı seçiminde Mursi`ye rakip olarak yüzde 20 oy aldı. Darbeden sonra pasif bir şekilde siyasete devam etti. Son zamanlarda Mısır`daki durumu ve Sisi`yi eleştiriyordu. Bu nedenle gözaltına alındı. Futuh'un gözaltına alınmasının ardından başkanlığını yaptığı muhalif Güçlü Mısır Partisi de, bu baskılar nedeniyle tüm siyasi faaliyetlerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu.
Mısır'da muhalif Güçlü Mısır Partisi'nden yapılan yazılı açıklamada "Parti Siyasi Bürosu, tüm faaliyetler ve ülkedeki siyasi katılımın geçici olarak askıya alınmasına ve parti genel kurulunun son gelişmeler ışığında partinin statüsü hakkında nihai bir karar vermeye davet edilmesi için gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verdi." bilgisi paylaşıldı. Açıklamada söz konusu karara gerekçe olarak, "Parti Başkanı Abdulmunim Ebu'l Futuh ve Başkan Yardımcısı Muhammed el-Kassas'ın gözaltına alınmasına ilaveten rejimin, demokrasinin ve iktidarın el değiştirmesinin önünü tıkaması" gösterildi. Parti, tüm siyasi güçler, kamuoyu ve onurlu kişileri, Mısır'ın içinde bulunduğu bu zor şartlar altında üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye ve iktidarın barışçıl muhaliflere yönelik keyfi uygulamalarına karşı birlik olmaya çağırdı.