• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Arkadaşlık hadisini ispatlayan teknoloji!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ ANALİZ

Her şeyden önce Efendimiz, Rehberimiz, Hz. Muhammed(Aleyhissalatu vesselam)`ın arkadaş seçimi ile ilgili iki hadis-i şerifini sizinle paylaşmak istiyorum:

”Kişi arkadaşının dini üzeredir. Sizden biriniz kiminle arkadaş olduğuna dikkat etsin!” (Ebû Dâvud)

“İyi arkadaşla kötü arkadaş; misk taşıyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk taşıyan ya sana onu ikram eder yahut sen ondan (miski) satın alırsın ya da ondan güzel bir koku duyarsın. Körük üfüren kimse ise ya elbiseni yakar ya da ondan kötü koku üstüne siner.” (Müslim)

Şimdi de ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden nöroloji profesörü Dr. Moran Cerf`in on yılı aşkın süredir insanların karar alma süreçleri hakkında insan beyni üzerine yaptığı deneysel araştırmayı sizlere anlatmak istiyorum. Nöroloji profesörü Dr. Moran Cerf, insan beyninin elektrik sinyallerinin senkronizasyonu üzerine çalışmalar yapıyor. İnsanların farklı uyaranlara tepkiler verirken hangi beyin bölgelerinin faaliyete geçtiğini gösteren beyin röntgenlerini kullanarak ulaştığı sonuçlar gerçekten kayda değer.

BİRLİKTE ZAMAN GEÇİREN İNSANLARIN BEYİN DALGALARI BENZER

Cerf, insanlar birlikte zaman geçirmeye başladıklarında, beyin dalgalarının benzer görünmeye başladığını buldu. Hatta bazı vakalarda bu kişilerin beyin dalgaları birebir aynı bile olabiliyor. Cerf bir İngiliz yayın kurumuna yaptığı açıklamada, "Biriyle birlikte vakit geçirdiğinizde, her iki beyinde de uyum oluşuyor" dedi.

HAYATTA ALABİLECEĞİNİZ EN DOĞRU KARAR, KİMİNLE VAKİT GEÇİRDİĞİNİZİ AKILLICA SEÇMEK

Cerf'in çalışmalarından birinde, bazı film özetlerini izleyen insanların beyinleri aynı faaliyet kalıplarını gösterdiler, bir nevi elektrik senkronizasyonu. Bu da bilgisayar ekranında izlendi. Bilim insanları karar almada faal olan beynin bölgelerini gözlemleyebiliyorlar. Sadece iki hafta sonra, aynı filmi izleyen, aynı kitapları okuyan, aynı tecrübeyi paylaşan ve sadece birbiriyle konuşan iki kişi; dil, duygu ve bakış açısında ortak kalıplar geliştiriyorlar. Bu yüzden, akademisyene göre, hayatta alabileceğiniz en doğru karar, kiminle vakit geçirdiğinizi akıllıca seçmek. Cerf, "Yakınınızdaki insanların, bir kişinin farkına varabileceğinin veya açıklayabileceğinin ötesinde, sizin gerçekliğiniz üzerinde bir etkisi var. Bu etkilerden biri onlarla benzer hale gelmenizdir. Eğer kötü bir partneriniz varsa ve bu kişiyle 10 yıl geçirirseniz, bu kararın hayatınızda önemli bir etkisi olacak” dedi.

BEYİN UYUMUNUN AVANTAJI

Cerf, seçimlerimizin kişisel tatmin seviyesini nasıl etkilediğiyle ilgili çalışmalarında, belirli bir anda alınan kararları, bunları uzun dönemde nasıl hatırladığımız ve bu kararları diğer insanlarla nasıl karşılaştırdığımız gibi bir dizi faktörü analiz ediyor. Bazı insanlar anıları ve tecrübeleri pozitif yorumlama kabiliyetine sahipler. "Daha önce bunu yapmamışsanız, gerçeği farklı şekilde yorumlamaya başlamak zor olabilir. En kısa yol kendinizi bu kabiliyeti olan insanlarla çevrelemek" diyor Cerf. "Eğer onlarla vakit geçirirseniz kendinizi daha tatmin olmuş hissedeceksiniz. Dünyayı benzer şekilde görmeye başlayacaksınız" diyor. "Ve bu her halükarda olacak. Bunu bilinçli şekilde yapmanıza gerek yok. Beyin uyumunun avantajı bu."

ÜZÜM ÜZÜME BAKA BAKA KARARIR

Sizce de bu teknolojik araştırmanın sonuçları, yukarıda geçen hadis-i şerifleri ispatlamıyor mu? Buradan gençlere seslenmek istiyorum, çünkü bizim gibi gençliği geçmiş veya ihtiyar olanlar zaten bu hadisi hayatlarımızdaki acı tecrübelerle ispatlamış bulunuyoruz. Fakat gençlerin de benzeri acıları tecrübe etmelerine gerek yok. İşte teknoloji de asırlar sonra Efendimiz(s)`in sözü önünde eğilmiyor mu? Atalarımız çok güzel söylemişler; “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim”, Kır atın yanında yatan ya huyundan ya suyundan”, “Üzüm üzüme baka baka kararır”. Yüce Allah bizlere iyi ve salih arkadaşlar nasip eylesin, kötülerin şerlerinden korusun inşaallah.

Bu haberler de ilginizi çekebilir