Muhacirlerin yeni durağı Bosna Hersek
Balkan rotasının 2016 yılında kapatılmasının ardından yasa dışı yollardan Batı Avrupa ülkelerine ilerlemeye devam eden muhacirler, son dönemde Bosna Hersek`e yöneldi.
Ortadoğu ülkelerinde devam eden savaş ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen muhacirlerin yeni durağı Bosna Hersek oldu.
Balkan rotası olarak da bilinen Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan hattının 9 Mart 2016'da kapatılmasının ardından yasa dışı yollardan Batı Avrupa ülkelerine ilerlemeye devam eden muhacirler, son dönemde alternatif güzergah olarak gördükleri Bosna Hersek'e yöneldi.
Bosna Hersek'in Hırvatistan sınırına yakın şehirlerine yönelen muhacirlere, son günlerde başkent Saraybosna sokaklarında da sıklıkla rastlanmaya başladı.
Daha önce bazı imamların, soğuktan korunmak için camilerde kalmalarına izin verdiği muhacirlerin sayısı son günlerde artınca birçok kişi ve kurum yardım için seferber oldu.
Saraybosna yakınlarındaki Semizovac beldesinde muhacirlerin kullanımına açılan bir evde Suriye, Afganistan ve Libya'dan 35 kişi kalıyor.
Afganistanlı Yasir Miakheil (18), evinden üç yıl önce ayrıldığını belirterek, "Önce İran, ardından Türkiye ve Yunanistan'a gittim. Amacım İrlanda'daki akrabalarımın yanına gidebilmek. Bosna Hersek'e de Sırbistan üzerinden geldim." dedi.
Bosna Hersek'e 10 gün önce geldiğini anlatan Miakheil, burada insanların kendilerine yardım ettiğini söyledi.
Suriyeli Fela Ahmed de Halep'teki evinden üç ay önce ayrıldığını belirterek, "Halep yok edildi, geriye sadece ismi kaldı." dedi.
Bosna Hersek'ten Slovenya'ya gitmek istediğini aktaran Ahmed, "Burası güzel bir ülke, ancak bizim için imkanlar kısıtlı. Kaldığımız yer özel bir mülkiyet. Yeterince yiyecek, giyecek ve sağlık hizmeti alamıyoruz." diye konuştu.
"BİZ DE MUHACİRDİK"
Evde kalan muhacirlere yardım eden Husejin Sarajlic, "Önemli olan bu insanların aç kalmaması. Bosna Hersek'e son dönemde çok sayıda sığınmacı geldi. Biz de bir zamanlar sığınmacıydık. Onlara yardım etmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Pomozi.ba isimli yardım kuruluşundan Elvir Karalic de son dönemde başkentte sayıları artan muhacirlere yardım için seferber olduklarını belirterek, muhacir merkezinde yer olmadığı gerekçesiyle açık alanlarda kalan bu kişilere yiyecek yardımı yaptıklarını söyledi.
Bosna Hersek'e girdikten sonra yasal prosedür gereği sığınma talebinde bulunan bu kişiler, bir süre muhacir merkezinde kaldıktan ve ülke sınırları içinde serbest dolaşabilecekleri belgeleri aldıktan sonra merkezden ayrılıyor.
Aldıkları belgelerle rahatlıkla ülke içinde seyahat edebilen muhacirlerin en yoğun görüldüğü yerler ise Hırvatistan sınırına yakın şehirler.
Son günlerde gözle görülür bir şekilde artan muhacir sayısı Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic'in de gündemindeydi. Zvizdic, muhacirlerin camilerde ve evlerde kaldığından haberdar olduklarını belirterek, bu kişilere ellerinden geldiğince insani yardımda bulunacaklarını aktardı.
Bosna Hersek'in binlerce muhacir kabul etme kapasitesi olmadığını vurgulayan Zvizdic, "Zaten onlar burada kalmak değil, Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. 100 civarında sığınmacıyı kabul edecek merkezlerimiz var." dedi.
Zvizdic, muhacir sayısının artması nedeniyle uluslararası kuruluşlardan yardım isteyeceklerini, bu sayının 20 bine çıkması halinde AB'den yardım isteyeceklerini söyledi.