• DOLAR 34.538
  • EURO 36.441
  • ALTIN 2877.76
  • ...
Enerji Kimlik Belgesini e-devlet aracılığı ile sorgulanma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununa bağlı olarak düzenlenen Binalarda Enerji Verimliliği Performansı yönetmeliği gereği tüm yapıların Enerji Kimlik Belgesi olmak zorunda. Zamana yayılarak bir sınırlama getirilen bu kanuna göre 1 Ocak 2020 tarihine kadar tüm yapıların Enerji Kimlik Belgesini temin etmesi gerekiyor. Verilen süre sonrasında Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan yapılara alış-satış ve kiralama gibi resmi işlemlerde kısıtlama yaptırımları uygulanacak.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Yapılarda ısıtma, soğutma, sıcak su, havalandırma, aydınlatma gibi temel ihtiyaçların karşılanması sırasında tüketilen enerji miktarının ve tüketilen enerjiye bağlı olarak çevreye salgılanan sera gazı emisyon oranının hesaplanmasıyla elde edilen sayısal verilerin raporlanması anlamına gelmektedir. Bu sayısal değerler ışığında yapı alfabetik olarak sınıflandırılmaktadır. Sınıflama sıralamasına göre A sınıfı en yüksek sınıf kabul edilirken G sınıfı en düşük sınıfı ifade ediyor.

Bu durum vatandaşlar tarafından 2 önemli soruyu beraberinde getirdi;

1.  Enerji Kimlik Belgemi nereden sorgulayabilirim?

2.  Enerji Kimlik Belgemin olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Şimdi bu soruları cevaplamaya çalışalım.

 Enerji Kimlik Belgemi Nereden Sorgulayabilirim?

Enerji Kimlik Belgesi hakkında sıkça sorulan sorulardan biri olarak karşımıza çıkan bu sorunun çözümü oldukça basit ama 1 Kasım 2017 tarihinde Enerji Kimlik Belgesi için kullanılan sistemlerin değişmesinden dolayı vatandaşın kafası bir hayli karıştı. 1 Kasım öncesinde Google üzerinden Enerji Kimlik Belgesi sorgulama yazınca ilk çıkan siteye tıklayıp belge numarasını yazmak yeterliydi. 1 Kasımdan itibaren sistemlerin değişmesiyle sorgulama ekranı da değişti ve yeni belgelerin sorgulanması için https://beptr.csb.gov.tr/bep-web/#/queryEkb sayfasına girmek gerekiyor.

Durumdan habersiz olan vatandaşlar tarafından eski siteden yapılan sorgulamada 1 Kasım sonrasında yapılan belgeler teyit edilemiyor. Haliyle belgelerinin sahte olduğu sanılarak dolandırıldıklarını düşünen vatandaşların paniklemesi üzerine, e devlet bilgi portalına Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama hizmeti olarak bir hizmet daha eklendi. Bu hizmeti kullanmak için TCKN ve şifre ile giriş yapılması gerekiyor. Giriş ekranında karşımıza ilk çıkan arama motoruna Enerji Kimlik Belgesi yazdıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olarak belge sorgulama seçeneği karşınıza çıkıyor. Bu seçenek de kendi içinde ikamet ettiğim bina ve diğer binalar olarak ikiye ayrılıyor. Diğer binalar seçeneğini kullanarak belge numarası ile sorgulama yapılabilirsiniz. Belge numarasının yanı sıra UAVT bina no girerek de sorgulama yapabilirsiniz ama bu sorgulama sadece 1 Kasım ve sonrasında yapılan belgeler için kullanılabiliyor.

 Enerji Kimlik Belgemin Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

Sıkça merak edilen bir diğer konu ise daha önce belgenin alınıp alınmadığı. 1 Kasımdan önceki yapılar için düzenlenen belgeler e-devlet üzerinden sadece belge numarasıyla sorgulanabilirken 1 Kasım sonrasında yapı için düzenlenen bir belge var ise UAVT bina no üzerinden de sorgulanabiliyor. Yanı sıra ikamet ettiğiniz yapı için belge düzenlenip düzenlenmediğini e-devlet sisteminde karşınıza çıkan ikamet ettiğim bina seçeneği ile öğrenmek mümkün. Bu seçenek ikamet ettiğiniz adresin UAVT bina no verilerini kullanarak bilgi edinmenizi sağlıyor. Dikkat etmemiz gereken ayrıntı; belge 1 Kasım ve sonrasında düzenlenmiş ise hem UAVT bina no ile hem de belge no ile sorgulama yapabilirsiniz. Belgeniz 1 Kasım öncesinde düzenlenen bir belge ise sorgulama yapabilmek için mutlaka belge numaranızın olması gerekiyor. e-devlet şifrenizi temin etmek için kimliğinizle beraber en yakın PTT şubesine müracaat edebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi, E-devlet ve Tapu kadastro sisteminde entegre hali gelmiştir.

Konu hakkında acıkmada bulunan ekbproje.com kurucusu Yusuf Çelebi, "Enerji Kimlik Belgesi hakkında vatandaşlarımız maalesef konuya çok hakim olmadıklarından dolayı ne kadar önemli olduğunun farkında değiller. Evet, uygulama gücünü kanundan alıyor ama bu demek değildir ki kanundan dolayı Enerji Kimlik Belgesi düzenlememiz gerekiyor. Enerji tüketimi ülke ekonomisi içinde büyük bir paya sahip. Basitçe örneklemek gerekirse enerjiyi bir kısrağa benzetebiliriz. Başı boş gezen bir kısrağın insanlığa faydası olmaz. Bizim o kısrağı ehlileştirip bize yarar sağlayacak hale dönüştürmemiz gerekiyor. Aynı şeyi vazgeçilmezimiz olan enerji için düşünmeliyiz. Başı boş enerjinin bize yararından çok zararı dokunuyor. Dizginleri elimize alıp şahlanıp gitmesini engellememiz gerekiyor. Bu sayede enerji için deniz aşırı harcamalarımızın önüne geçebiliriz. 'Ben kullanırım parası ne ise öderim' düşüncesi çok yanlış. Konuya bireysel olarak değil toplumsal, bütünsel olarak bakmalıyız." dedi.

Çelebi, "Çünkü ülke genelinde tüketilen enerjinin büyük bir kısmı ithal ediliyor. Bunu aklımızdan çıkarmayarak hassasiyet göstermeliyiz. Ancak bu sayede kalkınmayı hızlandırabiliriz. Devletimiz bunun farkında. E-devlet sistemine entegre edilmesi beklediğimiz bir adımdı. Çünkü vatandaşlarımız tarafından uygulamanın geçici ve önemsiz olduğu düşünülüyordu. Bu adımla uygulamanın geçici olmadığına, devam edeceğine yeşil ışık yanarken kanunla getirilen zorunluluk kırmızı alarm niteliğinde önem arz ettiği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı. (Hasan Gündüz-İLKHA)  




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir