• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Camcı Esnafta Derin Kırılma!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Yaşanan zararı ve ardından içinde bulundukları sıkıntıları anlatan 15 yıllık camcı esnafı Fatih Güleşçe, zararlarının büyük olduğunu ve esnafın yaşadığı bu zararın giderilmesine yönelik verilen vaatlerin tutulmadığını savundu. Güleşçe, "Van`da yaklaşık kırk tane camcı esnaf var. Bunların hepsi depremde büyük zararlar gördü. Bizim de depremden sonra yaklaşık 250 bin TL zararımız oldu. Tonlarca malımızı çöpe attık. Ama ne iş yaptığımız fabrikalardan ne de esnafa yönelik kredi ve destekleme olanaklarını sunacağını söyleyen hükümetten ve ne de ticaret odalarından herhangi bir destek sağlanmış değil" dedi.
 
Verilen Vaatler Tutulmadı
Verilen vaatlerin tutulmadığını ve esnafın yüzüstü bırakıldığını dile getiren Güleşçe, "KOSGEB kredileri zaten çoğu esnaf için bir hayal kırıklığı oldu. Çünkü bunlar çeşitli bahanelerle esnafa verilmemeye çalışıldı. İstenmemesi gereken evraklar istendi. Ve haftalarca bu evraklar peşinden koştuk ama neticede yine bu kredileri alamadık çünkü amaçları işi yokuşa sürmekti. Dolayısıyla deprem şartlarında mümkün olamayan ipotekler ve teminatlar istendi" diye konuştu.
 
Bankalar Van Esnafına Güvenmedi
Depremden sonra bankaların Van esnafına güvenmediğini bu yüzden çeşitli bahanelerle kredileri vermediklerini dile getiren Güleşçe, "Bankalar esnafa güvenmedi. `Van esnafı bitmiş, vereceğim parayı artık geri ödeyemez` düşüncesine sahiptiler, bu nedenle kredileri vermemek için olur olmaz gerekçeler ürettiler. Kredilere başvurduğumuzda `depremden dolayı kapalı görünüyoruz, iki veya üç ay sonra açacağız gibi bahaneler öne sürdüler. Ama bankada parası olan ve yardıma ihtiyacı olmayacak derecede iyi durumda olanlara kredi verdiler. Bize yardımcı olmadıkları gibi çeklerimizi bile ertelemediler" diye konuştu.
 
Kaderimize Terk Edildik
Bir başka camcı esnaf olan ve depremden büyük zarar gören Ferit Yıldırım ise, "Depremden dolayı 15 bin TL zararım oldu. İş mevsimi olduğu için yüklü bir mal almıştık. Kırılan malların çoğu karşılığını aldığım ve dolayısıyla teslim etmem gereken mallardı. KOSGEB`e başvurdum ama bizden kefil ve hasarsız ipotek istediler. Kefili bulduk fakat deprem bölgesinde sıfır hasar bir ipoteği nasıl gösterebiliriz ki?... Şu an sipariş aldığım işlerde peşinat alıp öyle döndürüyorum işi. Ve bu bizim iyi zamanlarımız. Ama deprem öncesinde iş karşılığı olarak aldığımız çekler var. Bunların sermayesi ise elimizdeydi ve depremde heba oldu. Yarın öbür gün herkes işine başladığında bu insanlar da işlerini teslim etmemizi isteyecekler. O zaman biz hangi sermaye ile malzeme temin edeceğiz? Bu süreçte Van esnafı kendi kaderine terk edildi. Başınızın çaresine bakın denildi" şeklinde konuştu.
 
Van İçin Daha Fazlası Yapılmalı
Depremden dolayı 90 bin TL`ye yakın zarara uğradıklarını dile getiren Azmi Alıcı ise, "Her iki depremde kamyonlarca camımız kırıldı. Ve bunların çoğu lamina camdı. Dolayısıyla 90 bin TL`ye yakın zararımız oldu. Biz `deprem niye oldu` diye kimseyi suçlayacak değiliz elbet. Bu Allah`tandır. Ama bizim şikâyetçi olduğumuz konu, devletin yapması gerekenleri yapmaması ve verdiği vaatleri tutmamasıdır. Eğer Van`ın yeniden canlanmasını istiyorlarsa daha fazla duyarlı olmalı ve daha fazla olanak sunulmalıdır" dedi. (Serdar Anlamaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir