• DOLAR 34.322
  • EURO 37.737
  • ALTIN 2899.859
  • ...
"Kendinize bir iyilik yapın sigarayı bırakın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya genelinde bir milyar 200 bin insan sigara kullanırken, tütün hastalıkları sebebiyle her yıl yaklaşık 7 milyon insan hayatını kaybediyor. Sigara kullanan kişilerin hem maddi ve manevi olarak büyük sıkıntılar çektiğini belirten Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, sigara bırakanların ruhen mutlu olduğunu ve sağlıklı bir yaşam sürdüğünü söyledi.

WHO göre, sigara içenlerin ekonomiye maliyetinin sigaraya ödenen paranın yanında, tedavi masrafları ve iş kayıpları da dâhil 950 milyar Euro'yu geçtiği görüldü. Dünya genelinde her 6 saniyede bir insanın sigara kaynaklı sebeplerle hayatını kaybettiği belirlenirken buna göre günde ortalama 300'den fazla insanın sigara yüzünden öldüğü anlaşıldı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı Tütün Atlas'ına göre, Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü sigara içerken bir dönem 15 milyona düşen sigara bağımlısı sayısının günümüzde 17 milyon seviyelerine yükseldiği belirlendi.

Dünyanı nüfusunun 7 milyardan bir milyar 200 binin sigara kullandığını söyleyen Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, Sigara kaynaklı ölümlerin dünyada hızlı bir şekilde yayılmaya başladığını söyledi.

Bir yılda 6 milyon sigara kullanımdan kaynaklı ölümlere mustarip olduğunu görebildiğini söyleyen Öger, Türkiye'de de bu oran yılda ortalama 100 bine yakın insanın tütün kullanımından kaynaklı ölüm vakalarıyla karşı karşıya kaldığı gerçekliğiyle baş başa olduklarını ifade etti.

"Tütün kullanımı dünyanın başına bir bela ve bir musibet oldu"

Öger, "Tütün kullanımı dünyanın başına bir bela ve bir musibet oldu. Ve çok ciddi anlamda hem fiziksel hem ruhsal anlamda hem de ekonomik anlamda ciddi manada kayıplara yol açmaya başladı. Bu 9 Şubat itibariyle sigara kullananların sigarayı bırakmalarını kullanmayanların da hem ailesine hem de çevresine örnek teşkil ederek onlardan bir destek istiyoruz. Şunu bilelim ki yapılan bir çalışmada bazı kanser türlerinin başlıca tetikleyicisinin yüzde 50'den fazla tütün kullanımı olduğunu bir gerçekliği vardır. Solunum yolları kaynaklı hastalıklarda tütün kaynaklı ciddi manada hasta ve ölüm vakalarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Uzun sürede kullanılan sigara insanın hayat kalitesini düşürüyor ve insanı ölüme götürebiliyor. Bir paket sigara kullanımında belki bir şey olmayabilir ama sonrasında nefes darlığından tutun damar tıkanıklığına kadar solunum yolu problemine kadar çok ciddi manada sıkıntılar yaşatabiliyor. Ve sigara kullanımı aynı zamanda genetik olarak da gelecek nesillere olumsuz anlamda bir yansıması vardır." dedi.

"Türkiye dünyada tütün kullanım oranında ilk 5 sıralardadır"

Dünya'da 600 bine yakın insanın pasif içicilikten kaynaklı hastalıklara yakalandığını belirten Öger şunları söyledi:

"Dünya'da tütün kullanımı Avrupa ülkelerinde hızlı bir şekilde düşüşe geçerken kullanım oranı itibariyle baktığımızda Türkiye dünyada tütün kullanım oranında ilk 5 sıralardadır. Tütün kullanımı noktasında çok ciddi manada çıtayı yükseltti. Tütün kaynaklı ölüm vakalarına baktığımızda Türkiye dünyada ilk sıralarda yer alan bir ülkedir. Çünkü Türkiye'de çok ciddi manada bir tütün kullanımı vardır. Şu anda nüfusumuzun 3'de biri tütün kullanabiliyor. Diyarbakır'da da bu oran çok yükselmeye başladı. Diyarbakır'da insanımızın tütün kullanım oranına baktığımızda yüzde 70'lere varan tütün kullanımını gözlemleyebiliyoruz. Türkiye'de sigara kullanım yaşının 7-8 yaşlara kadar indiği hakikati vardır. Diyarbakır'da ortaokul ve ilkokullarda sigara kullanım oranının hızla yayıldığını görebiliyoruz.

Ebeveynlere seslenen Öger, sigaraya basit bakılamaması gerektiğini belirterek, "Bizim evseyenlerden ricamızdır. Sigaraya basit gözle bakmasınlar. Yani bugün madde kullanma gençlerin tamamı eğer daha önce sigara kullanmışlarsa, alkol kullanan insanların tamamı daha önce sigara kullanmışlarsa sigara birinci basamaktır. Dolayısıyla hafife alınacak bir basamak değildir." dedi.

"Kendinize bir iyilik yapın lütfen sigarayı bırakın"

Türkiye'de denetim yetersizliğinden kaynaklı kapalı alanlarda sigara içildiğini ifade eden Öger, son olarak şunları kaydetti:

"Türkiye'nin maalesef yasalar olmasına rağmen sigara ihlalleriyle alakalı çok ciddi manada bir denetim yetersizliğinden kaynaklı ya da bilinçsizlikten kaynaklı kapalı alanlarda sigara kullanımı halen devam etmektedir. Yasak olsa dahi denetim mekanizmasının devreye girmesi lazım, bilinçlendirmenin yapılması lazım. Dünya sağlık örgütünün verilerini göz önünde bulundurtarak bu anlamda biz iradeyle sigara bırakmanın zor ama imkânsız olmadığını söyleyebiliyoruz. 9 Şubat dünya sigara bırakma günü münasebetiyle şunu söylüyoruz. Kendinize bir iyilik yapın lütfen sigarayı bırakın."

Sigaranın zarardan başka bir işe yaramadığını belirten Şükrür Dönük, "Sigara içenler hep boşluktan kaynaklanıyor.  Gençler içiyor zarardan başka bir şey yok. Bırakılması için disiplin olması gerekir. Anne babalar bırakmıyor. Çocuklar ilk başta gizli içiyor sonra da alışıyor ve bırakamıyorlar." dedi.

"Aylık 400 TL sigara veriyorum"

Sigaraya aylık 400 TL para verdiğini söyleyen Abdulkadir de "Sigara içmek stresten geliyor. Gençler hava atmak için içiyor. 2 yıl boyunca içmedim sonra yine içtim. Aylık 400 TL sigara veriyorum. Sigarayı ya dertten ya da stresten içiliyor. Geçici bir zevk oluyor. İsterse bırakılabilir kafadan sildiğiniz zaman bitiyor. İçmem dedimse içmem." şekliden konuştu

"Sigara içmek rahatlık vermiyor"

Şirin Yorgun önceden 30 tek sigara içtiğini bunda dolayı 4 kez kalp krizi geçirdiğini ifade ederek,  yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Eskiden ben 30 tane sigara içiyordum 10 sene önce bıraktım. Kalp krizi geçirdim daha sonra sigarayı bıraktım hamdolsun. Sigara yakarken hem parasını hem canını yakıyor. Maddi ve manevi olarak zararlıdır. O kadar pis bir şeydir. 4 kez kalp krizi geçirdim. Biri sigara içtiğinde yanımda kokusunda çok rahatsız oluyorum. İçmediğim için Allah çok şükür olsun ve çok rahatım bana bahar geldi. Yolda yürürken içenlerden rahatsız olunuyor. İçmeyenler içenleri helal etmese ne olacak. Sigara içmek rahatlık vermiyor bu büyük bir yanlışlıktır ne faydası vardır. Bir fakire bir TL para versin gözüne gelir ama sigara sorun değil."

Sigarayı bırakmak için irade olmasının önemli olduğunu söyleyen Hamdullah Güler, "3 ay oldu sigara bıraktım. Bedenen ruhen çok ferahlamış durumdayım. Ortamlarda içildiği zamanda çok rahatsız oluyorum. Bunu daha önce bilmiyordum içince yanımdakinin rahatsız olduğunu düşünmeden ama şimdi anlıyorum. Ayda 300 lira veriyordum çalışmıyordum israf amaçlı bıraktım. Bırakmak için irade lazım. İlaç veya herhangi bir şey kullanmadım bir insan isterse bırakabilir. Bağımlı diye bir şey yok.

Son olarak Muhammed Mutlu da şunları kaydetti:

"Bir buçuk ay önce sigarayı bıraktım. Şu an şahit oldum. Nasıl bir balık su yaşıyorsa ve sudan çıktıktan sonra anlıyorsa ben de gerçek kaliteli yaşamın sigarayı bıraktıktan sonra anladım. Bence yüzyılın en büyük felaketidir sigara uzak durması gerekir. Bir toplumun çöküşüdür ve dinende bana uygun değil. Herkesin hem bütçesini hem de sağlığını ve çevresini bu kadar menfi bir şekilde rahatsız edecek bu ileten uzak durması gerekir. En büyük etken sağlığımdı. Tansiyon hastasıyım çok büyük bir etki bıraktı. Bıraktıktan sonra ne kadar iyi olduğumu his ettim. 3-4 gün o şeytani bağımlılık cihetiyle beni çok zorladı şimdi gayet iyim elhamdülillah bıraktım."  (Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA) 






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir