• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Diyarbakır'da Kardiyoloji Hastanesi Hasta Kabulüne Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, 1994 yılında başlanan ve aradan geçen 18 yıllık zamana rağmen tamamlanamayan Kardiyoloji Hastanesini 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamladıklarını belirterek, "Hastanenin tamamlanması için Rektörümüz Prof. Dr. A. Jale Saraç'ın girişim ve çabalarıyla ödenek temin edildi. Çalışmalara hız verdik. Kardiyoloji Hastanesi'ne 18 yılda harcanan bütçeye yakın bir bütçe 2009 yılından bu güne kadar, yani son 3 yıl içerisinde harcandı. 57 trilyonu bulan bir harcama yapıldı ve hastane tamamlanarak hasta kabulüne başladı" dedi.

Bölgenin En Büyük Kalp Hastanesi
Alan, Kardiyoloji Hastanesinin toplam 27 bin metrekare alan üzerinde kurulduğunu ifade ederek, "Kardiyoloji Hastanesi'nin 120 olan yatak kapasitesini idari bürolarının sayısını azaltarak 180 yatak kapasitesine çıkardık. Daha önce hastanede yer almayan anjiyo birimi, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerini de ekleyerek projeyi ihtiyaca cevap verecek şekilde revize ederek günümüze göre güncelleştirdik.

3 yıldan bu yana yoğun bir şekilde çaba harcayarak, gece gündüz çalışarak Diyarbakır'ı ve bölgeyi uluslararası düzeyde hizmet verecek bir kardiyoloji hastanesine kavuşturduk. Kardiyoloji Hastanemiz Türkiye'de de sayılı hastanelerden bir olacaktır" şeklinde konuştu.

Günümüzde bu tür merkezlerin öneminin arttığını da ifade eden Prof. Dr. Sait Alan, "Kardiyoloji hastanemiz hem bölgeye hem de komşu ülkeler olan Suriye ve Irak'a da hizmet verecektir. Zaten uzun bir süredir bu ülkelerden küçümsenmeyecek bir hasta potansiyelimiz vardır" dedi.

Ölümlerin Yüzde 60'ı Kalp'ten
Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yönetim olarak kardiyoloji ve kalp cerrahisini güçlendiriyoruz. Kısa bir süre önce açık kalp ameliyatlarına başladık. Artık en zor kalp ameliyatları bile hastanelerimizde yapılıyor. Anjiyo ile kalp deliklerini ameliyatsız kapatabiliyoruz. Romatizmalı kalp rahatsızlıklarını da ameliyatsız anjiyo ile genişletiyoruz. Bunlar çok nadir merkezlerde yapılan işlemlerdir.

Günümüzde ölümlerin yüzde 60'ı kalp rahatsızlıklarından kaynaklanıyor. Bu nedenle bu tür merkezlerin önemi artmıştır. Kalp rahatsızlıklarında da erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. Bu konuda etkin çalışacak birimleri kurduk. Hazırladığımız proje kapsamında kısa bir sürede Diyarbakır'ın tüm ilçelerinde kalp sağlığı taramasına başlayacağız" diye konuştu.

Kalp Krizinin Maliyeti 100 Milyar
Kalp krizi geçiren bir kişinin tedavisinin devlete maliyetinin 100 milyar lira olduğuna dikkat çeken Alan, "Kalp krizi geçirmeden müdahalede bulunulmasının masrafı 5-10 bin liradır. Hem hastanın hayatı ve hem de hastalığın maliyeti açısından erken tespit önemlidir. Önemli olan kalp krizi geçirmeden önce hastayı yakalamak ve tedavi ile kalp krizi geçirmesini önlemektir. Hastaları önceden tanımak için ilçe ilçe dolaşacağız. 'Kalp Dostu' bir üniversite olarak bunu misyon edindik" ifadelerini kullandı.(AyetullahTurgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir