• DOLAR 32.483
  • EURO 34.843
  • ALTIN 2448.185
  • ...
Tesla araba, uzaya nasıl ve niçin yollandı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ ARAŞTIRMA

Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi ve Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi, dünyanın en güçlü roketi Falcon Heavy'i Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden uzaya fırlattı. Heavy Falcon roketinin içine Tesla üretimi elektrikli spor bir araba da yerleştirildi.

Kırmızı Roadster'in sürücü koltuğuna da astronot kıyafeti giyen Starman isimli cansız bir manken oturtuldu. "Astronot" şoförün yanına da uzaylılarla karşılaşırsa diye kullanışlı bir not iliştirilmiş: "İnsanlar tarafından Dünya'da yapılmıştır."

Arabanın ön panosun da "Panik olma!" yazılı.

FIRLATMAYI GERÇEKLEŞTİREN ROKETLER GERİ DÖNDÜ VE YENİDEN KULLANILABİLECEKLER

Geri sayımdan dakikalar önce Nasa'nın iletişim sorumlusu Jeff Lucas, misyonun başarılı olacağından emin değildi.

Hatta izleyicilere "Turuncu dumanlar kuleyi kaplayıp ardından dağılana kadar alkışlamayın" dedi.

Yaklaşık yüz bin kişi SpaceX'e ait dünyanın en güçlü roketinin fırlatılma anını izlemek için bölgeye akın ederken, milyonlarca kişi roketin yükselişini canlı yayınlardan izledi.

Sonunda rüzgar dağıldı, gökyüzü netleşti ve Falcon sis ve buharların arasından tarihi yolculuğuna başladı.

Falcon Heavy Mars'a doğru yol alırken, fırlatıldıktan kısa bir süre sonra kapsülden ayrılan iki roket Dünya'ya döndü, bir tanesi ise iniş sırasında arıza yaşadı ve Atlantik Okyanusu açıklarına inmesi bekleniyor. Dönen bu roketler yeniden kullanılabilecek.

Siz bu yazıyı okurken Tesla Roadster araba, içindeki cansız mankenle, hoparlörden David Bowie'nin şarkısını çala çala Mars'ın yörüngesinde ilerliyor.

SPACEX'İN UZAY TİCARETİ YARIŞINDA ÖNEMLİ BİR YERE YERLEŞTİ

SpaceX şirketinin kurucusu ve bu büyük şovun mimarı Elon Musk bile, yaşananları şaşkınlıkla izliyor. Musk'ın "Çılgınca şeyler gerçek olabiliyormuş" demesi de bundan. Elon Musk bir süredir uzaya fırlatılacak güçlü bir roketin gezegenimizi çevreleyen yüksek enerjili radyasyon kemerinden geçerek uzayın derinliklerine yol alacağı bir misyon için çalışmalarını sürdürüyordu. Fırlatışın 90 milyon dolara mal olduğu düşünülürse Musk'ı eleştirenler de yok değil. Birçok kişi Musk'ın neden bu kadar pahalı bir gösteri uçuşu yapmaya karar verdiğini merak ediyor. Çağımızda dünyanın en güçlü roketi olan Falcon, daha işe yarar yükleri uzaya taşıyamaz mıydı? Ne olursa olsun, SpaceX'in planı gerçekleşti ve şirket, uzay ticareti yarışında önemli bir yere yerleşti.

 

DÜNYANIN ALÇAK YÖRÜNGESİNE 64 TONLUK YÜK YERLEŞTİREBİLİYOR

NASA, ABD ordusu ve özel şirketler test uçuşunu yakından takip etti. NASA da, insanları aya ve daha sonra da Mars'a göndermek için Space Launch System (SLS) adını verdiği kendi ağır fırlatma roketini geliştiriyor. Guardian gazetesine konuşan uzay savunma kuruluşu Planetary Society direktörü Casey Dreier "Eğer Falcon Heavy çalışır ve uzaya çıkarsa bu pek çok olasılığın önünü açar. NASA SLS'i beklemek yerine derin uzay geçidi için parçaları koymaya ya da ayın yörüngesine bir istasyon yerleştirmeye başlayabiliriz diyebilir" demişti. 70 metre uzunluğundaki Falcon Heavy dünyanın alçak yörüngesine 64 tonluk yük yerleştirebiliyor. Bu, uzaya beş çift katlı otobüs götürmekle aynı.

‘EĞER BAŞARILI OLURSAK, AĞIR YÜK ROKET ŞİRKETLERİ İÇİN OYUN BİTECEK`

Elon Musk roketin fırlatılmasından kısa süre önce, yaptığı açıklamada, "Eğer başarılı olursak, ağır yük roket şirketleri için oyun bitecek. Bu, yeniden kullanılabilir uçaklara sahip şirket ve tek kullanımlık uçak şirketlerinin olduğu bir dünyada, sizin gitmek istediğiniz yere paraşütle atlamanız ve sizin ardınızdan da uçağın bir yerlere çarparak düşmesi gibi bir şey. Kulağa çılgınlık gibi geliyor ama roket işi böyle." Falcon Heavy'nin başarılı bir şekilde uzaya gönderilmesi Ay'ın üstünde yeni bir uzay istasyonu kurmak, uzaya yeni bir telekom ya da casus uydu taışmak ve uzayın derinliklerinde farklı noktalara insanları getirip götürmek gibi hayallerin de gerçek olabileceğine işaret ediyor. Şimdilik Tesla Roadster araba uzayda yolculuğunu yalnız başına sürdürecek. Kapsülün güneş yörüngesinde yüzlerce, hatta milyonlarca yıl dönmesi bekleniyor.

FIRLATMA ROKETLERİ ARTIK ÇÖP OLMAYACAK

Evet, dünyanın en güçlü roketinin fırlatılması, içinde bir araba taşıyarak Mars`ın yörüngesine doğru şarkı çalarak yolculuk yapması gibi şeyler işin reklam spotları. Fakat böyle bir reklama da değer doğrusu. Çünkü bugün dünya da gündemi takip eden herkes şunu öğrendi: Elon Musk`ın şirketi uzaya gönderdiği 70 metre uzunluğundaki Falcon Heavy dünyanın alçak yörüngesine 64 tonluk yük yerleştirebiliyor. Kapsülü taşıyan fırlatma roketleri dünyaya geri dönebiliyorlar ve yeniden kullanılabiliyorlar. Bu uzay taşımacılığında bir dönüm noktası. Milyonlarca dolar harcanarak gönderilen fırlatma roketleri artık çöp olmayacak.

Ne diyelim, darısı Müslümanların başına!

Bu haberler de ilginizi çekebilir