Dünyada en az 100 kentte içme suyu sorunu var
Uzmanlar aralarında İstanbul'un da bulunduğu en az 100 kent için su kıtlığı uyarısı yaptı.
Güney Afrika'nın Cape Town kenti, modern çağda içme suyu tükenen ilk büyük kent olurken, uzmanlar aralarında İstanbul'un da bulunduğu en az 100 kent hakkında su kıtlığı uyarısı yaptı.
Dünya yüzeyinin yüzde 70'i suyla kaplı olmasına rağmen, bu suyun sadece yüzde 3'ü "tatlı su".
Bir milyarı aşkın kişi temiz içme suyuna ulaşamıyor ve yaklaşık 3 milyar kişi aralıklarla su sıkıntısı çekiyor. Dünyanın en büyük 500 kentinde yapılan araştırmada, bu kentlerin dörtte birinin Birleşmiş Milletler'in "su stresi" diye tanımladığı durumla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.
Birleşmiş Milletler'in onayladığı uzman araştırmalarına göre dünyada su talebi 2030 itibariyle arzın yüzde 40'ının üzerine çıkacak. Bunda iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının rol oynadığı vurgulanıyor.
Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da uzun süredir devam eden kuraklık sebebiyle şebeke suyu verilemiyor. Dört milyon nüfuslu şehirde halk, su ihtiyacını sokaklarda bulunan sebil çeşmelerden karşılıyor. Yetkililer gece yarısına kadar çeşmeler önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşların, günde en fazla 25 litre su almasına izin verildiğini belirtiyor. Cape Town Belediyesi Eylül ayı sonunda barajların doluluk oranının yüzde 37'ye düştüğünü açıklamış, su kullanımını aşan hanelere 2 bin 500 TL'ye varan para cezaları uygulamaya başlamıştı.
Bütün kıtalarda, aralarında İstanbul'un da bulunduğu büyük şehirler su kıtlığıyla karşı karşıya ve bir çözüm bulmak için zamana karşı yarışıyor. (İLKHA)