• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Bebekler 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hassas yapısı nedeniyle soğuktan çok çabuk etkilenen bebek cildinin, özellikle kış aylarında hastalıklara daha da açık hale geldiğini belirten uzmanlar, dikkat edilmediği takdirde bebeklerin vücudunda kuruma, çatlama, pullanma hatta bazı cilt hastalıkları gelişebileceğine dikkat çekiyor.

Bebek cildine özel bakım ve alınacak bazı önlemler konusunda ailelere önerilerde bulunan Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Hakan Onur, kış aylarında bebeklerin cilt sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yeni doğmuş bebeklerin cildinde bulunan elastin liflerin doğumdan sonra gelişmeye başladığını belirten Onur, bu durumun ortalama 4 yaşına kadar ancak bir erişkinin cilt yapısına ulaştığını söyledi.

Onur, "Bu yüzden daha hassas ve ince olan cilt yapıları nedeniyle özellikle ilk 4 yıl bebeklerin cilt yapısına daha da özen gösterilmelidir. Özellikle kış aylarında bebeklerin cildi soğuk havaya maruz kalarak çatlaklara ve pullanmalara neden olabilir. Soğuk hava nedeniyle terleme durumu da gerçekleşmeyince zaten hassas olan bebek cildi kurumaya başlar. Bu duruma alerjik bebekler daha çok maruz kalır. Anneler bu durumu yakından takip etmeli ve gerektiğinde uzman destek alınmalıdır. Bebeklerin cilt sağlığı için ise bazı önlemler alınabilir." dedi.

Bebekler 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalı

Bebeklere haftada bir kez banyo yaptırmanın yeterli olacağını bildiren Onur, şunları kaydetti: "Ayrıca, saç derisi bir kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir. Çünkü soğuk hava bebeğin cildini kurutucu bir etkiye sahiptir ve sık yıkamak özellikle de banyo süresini uzun tutmak, cildinin daha da kurumasına neden olabilir. Bebeğin banyosunda aşırı kurutucu ve tahriş edici sabun ile çözücüler kullanılmamalıdır. Cildin tahrişini önleyen bebek sabunu ve şampuanları tercih edilmelidir. Banyodan hemen sonra kullanılacak vücut losyonları, bebeğin cildinin normale dönmesine yarar sağlayabilir. Kullanılan losyonlar organik, kokusuz ve renksiz olmalıdır. Bebeğin uyku düzeni için her gün veya iki günde bir banyo yaptırılması gerekiyorsa şampuan ve sabun kullanılmamalıdır. Bebek, ılık suyla yıkanıp hemen ardından hızlıca kurulanmalıdır. Bu durumda banyodan sonra yine losyonlardan faydalanılabilir."

"Bebeğin yaşadığı ortamın ısısı çok önemli"

Bebeğin bulunduğu ortamın ısısının 21-23 derece olması gerektiğine değinen Onur, "Bebeğin yaşadığı ortamın ısısı, cilt sağlığı için de çok önemlidir. Klima, elektrikli soba ve kalorifer ile ısıtılan, nemsiz kalarak kuru bir hava oluşturan ortam, bebeğin cildinde de kuruma ve çatlamaya yol açar. Bu durum, bebeklerde bazı egzama türlerinin oluşmasına zemin hazırlar. Kapalı ortamlarda oda nemlendiricileri kullanmak, kalorifer ve ısıtıcıların üzerine ıslak havlu ya da kap içerisinde su koymak yararlı olabilir. Ortam ısısının 21-23 derece ve ideal nem oranının yüzde 45-55 arasında tutulması, solunum sistemi ve cilt sağlığı açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

Bebeğin yaşadığı ortam sık sık havalandırılmalı

Son olarak Onur, "Kış mevsiminde soğuk havada da bulunulan ortamın düzenli olarak havalandırılması ve bunun, özellikle sabah ve akşam saatlerinde 10-15 dakika süre ile yapılması önemlidir. Böylelikle evdeki nem oranı dengede tutulabilir. Ancak nem oranının çok az olduğu bölgelerde kısa süreli oda nemlendiricileri kullanılabilir." şeklinde bildirdi. (Emrah Deniz - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir