• DOLAR 32.564
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.413
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Çin Başbakanı Li Keqiang ve ziyarete gelen İngiltere Başbakanı Theresa May dün öğleden sonra Çin-İngiltere Başbakanları Yıllık Görüşmesi'ni gerçekleştirdi. Bu, Theresa May'in başbakanlık görevine başlamasından bu yana gerçekleştirdiği ilk resmi Çin ziyareti.Görüşme, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in 2015 yılındaki başarılı İngiltere ziyaretinde iki ülkenin 21. Yüzyıla yönelik küresel kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulmasından sonraki iki ülke arasında gerçekleştirilen ilk başbakanlar buluşması. Kuşak ve Yol(Yeni İpekyolu), inovasyon, finans ve kültür gibi alanlardaki işbirliğinin ilerletilmesini değerlendiren iki taraf, görüşmede iki ülkenin ekonomi, ticaret, finans ve havacılık dahil çeşitli alanları kapsayan işbirliği belgelerini imzaladı.

BREXİT`LE AVRUPA`YA ARKASINI DÖNEN İNGİLTERE`NİN YENİ HEDEFİ ÇİN

"Brexit" arka planında, Theresa May, "küresel İngiltere" düşüncesini ortaya koyarak ilgisini Avrupa'nın dışındaki diğer ülkelere çevirdi. Çin, İngiltere'nin en önemli ticaret ortaklarından biri. 2017 yılında Çin ve İngiltere arasındaki ticaret hacmi 79 milyar dolara ulaşarak önceki yıla oranla yüzde 6,2 arttı. İki ülke aynı zaman birbirinin önemli yatırım kaynak ülkesi. Bu bağlamda, iki ülke arasındaki ticaret yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi, Theresa May'in bu gezisinin önemli bir amacı. Kabine üyelerinin yanı sıra, İngiltere'deki ünlü şirketlerden 50 sorumludan oluşan büyük bir ekonomik ve ticari heyet, bu defaki Çin gezisinde May'a eşlik etti. Bu, İngiltere'nin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğine verdiği önemi yansıttı. Theresa May, İngiltere'nin son ziyaretle "altın dönem"de bulunan İngiltere-Çin kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini daha da yükseltmeye hazır olduğunu belirtti.

İKİ ÜLKENİN İŞ ADAMLARIYLA BİR ARAYA GELDİLER

Çin Başbakanı Li Keqiang, Büyük Halk Sarayı'nda İngiltere Başbakanı Theresa May‎'la birlikte Çin-İngiltere İş Adamları Komisyonu'nun kuruluş toplantısına katılarak iş adamlarıyla bir araya geldi. Theresa May, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından sonra dışa açılmayı koruyacağını, İngiltere ve Çin arasında daha kapsamlı ekonomik ve ticari ilişkiler oluşturulacağını, iki ülke arasındaki yeni bir işbirliği döneminin açılacağını ifade etti. May, iki tarafın "küresel İngiltere" ve "küresel Çin"i ortaklaşa inşa edeceklerini dile getirdi. Çin ve İngiltere'den finans, enerji, telekomünikasyon, otomobil, ilaç ve ulaştırma gibi alanlardaki 30 işletmenin temsilcileri toplantıya katıldı. İş adamları, Çin-İngiltere ekonomisi ve ticareti, yatırım, piyasaya giriş, inovasyon işbirliği, fikri mülkiyet haklarının korunması ve üç taraflı işbirliği gibi konular üzerinde detaylı fikir alışverişinde bulundular.