• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bor madeninin ekonomiye kazandıracak buluş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DÜZCE

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında çalışmalarını sürdüren Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (DÜBİT) görevli akademisyen ve araştırma görevlileri, 3 yıl önce başladıkları çalışmalar kapsamında geliştirdikleri bor madeninden ede edilen 50'inin üzerinde pas önleyici bileşiklerden 4'ünün patentini aldı. KOSGEB desteğiyle Teknopark bünyesinde kurdukları şirketle bor madeninin ülke ekonomisine kazandırılmasını amaçlayan bilim adamları, sanayi kullanımına hazır hale getirdikleri ürünü piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

HEM EKONOMİYE HEM DE YATIRIMCIYA KATKI YAPACAK

Çalışma ekibinin başında bulunan DÜBİT Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, ülkenin en önemli madeni olan bor ile çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Uğraş, dünyadaki bor madeninin yüzde 65'inin Türkiye'de çıkarıldığına dikkati çekerek, "Fakat bu madeni katma değere çeviremiyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmaların yeni yeni ışıklarını görmeye başladık. Bu madenle korozyona yönelik çalışmalar yaptık. Proje kapsamında 50'nin üzerinde bileşik sentezledik. Bunlardan 6'sı korozyona yönelik yüksek etki gösterdiği için 6 adet patent başvurusu yaptık. Bunlardan 4'ü tamamlandı, 2'sinin ise dosya işlemleri devam ediyor." şeklinde konuştu.

ARTIK SANAYİ KULLANIMINA HAZIR HALE GELDİ

Patent başvurusunu uluslararası korumaya çevirdiklerini aktaran Uğraş, şunları kaydetti: "Projemizin sonlanmasına yakın zamanlarda elde ettiğimiz bu güzel verileri artık ülkemizin ekonomisine kazandırmak amacıyla yatırıma dökmek istedik. Bu aşamada KOSGEB bize destek verdi. Toplam 380 bin liralık destekle Teknopark bünyesinde şirket kurduk. Tabii bu temel bilim çalışmalarının üretime dönüşmesi aşaması asıl hedefti. KOSGEB`in desteği ile bu bileşimi nihai ürün çalışmalarına başladık. Ürünümüzü artık nihai forma getirdik. Artık sanayi kullanımına hazır hale geldi. Ülke ekonomisine sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz."

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir