• DOLAR 32.458
  • EURO 34.805
  • ALTIN 2439.902
  • ...
Google Facebook Twitter neden ücretsiz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

E-Safe tarafından düzenlenen Kişisel Verilerin Korunması Zirvesi The Green Park Ankara`da gerçekleştirildi. Zirveye e-Safe Kurucusu Musa Savaş, Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan hukukçular, bilişim uzmanları, bilişim sistemleri yöneticileri, kamu kurumları ilgili birim yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.

GOOGLE, FACEBOOK VE TWİTTER GİBİ ŞİRKETLERİN HİZMETLERİ SİZCE NEDEN ÜCRETSİZ?

Geleceğin ekonomisinde geçer akçenin "veri" olduğunun altını çizen BTK Başkanı Sayan şöyle konuştu: "Veri temelli ekonomi" için en önemli sermaye bireylerin ve kurumların dijital varlıklarıdır. Bilginin bu denli önemli olduğu günümüzde bireyler de kullanmış oldukları elektronik hizmetler aracılığıyla siber uzayda neredeyse her an veri üretmektedir. Bir yandan sosyal medya uygulamaları ve mobil uygulamalar üzerinden bireylerin ilgi alanları, beğenileri, hayat görüşleri, sosyal çevresi, konum bilgileri ve fotoğrafları gibi veriler üretilirken; diğer yandan e-devlet uygulamaları ile sağlık bilgileri, kimlik ve adres bilgileri, adli sicil bilgileri gibi kişisel veriler işlenmektedir.  Google, Facebook ve Twitter gibi şirketlerin hizmetleri sizce neden ücretsiz? Kişisel veri konusunu konuştuğumuz bugünde en can alıcı sorulardan biri budur sanırım. İşte bilginin ve teknolojinin etkin kullanımı, üretilmesi, altyapısının oluşturulması şüphesiz ki bu oluşturulan verilerin güvenliğinin sağlanmasını ve hukuki bir çerçeve oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır.”

HUKUK VE TEKNOLOJİ VAZGEÇİLMEZ İKİ BİLEŞENDİR

Kişisel verilerin korunmasının aynı zamanda, kişinin özel hayatının korunması, şahsiyetinin korunması temelinde temel insan hak ve özgürlükleri arasında yer aldığını belirten Sayan, “Hukuk ve teknoloji, kişisel verilerin korunması için vazgeçilmez iki temel bileşen olsa da, bence kişisel verilerin korunmasına bir hukuk projesi ya da teknoloji projesi olarak bakmak yapılacak en büyük yanlış olacaktır. Peki, doğru yaklaşım nedir? Bugün sorulması gereken diğer önemli soruda bence bu. Bu ayrılmaz iki bileşenden hangisi kişisel verilerin korunmasında etkin ve yol göstericidir?” dedi.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINDA SİBER GÜVENLİK OLMAZSA OLMAZ

Kişisel verilerin korunmasında siber güvenliğini önemine değinen Sayan, BTK olarak, 2013 yılında kurulan siber güvenlik organizasyonu kapsamında siber güvenlikle ilgili görevleri en iyi şekilde yerine getirdiklerini, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi yani USOM`un giderek bir marka haline geldiğini belirtti. Sayan, “USOM, zararlı yazılım analizi ve dijital analiz imkânları ile donatılmış, bu konuda uzman personelin istihdamı ve yetiştirilmesinde önemli kazanımlar sağlamıştır. Çok sayıda kritik kuruluşumuzda olay müdahale, dijital kayıt inceleme ve sızma testlerinin USOM personeli tarafından yürütülmesi gibi faaliyetler hız kazanmış durumdadır. BTK bünyesinde USOM olarak yaptığımız en önemli faaliyetler; ileri düzey siber güvenlik uzmanlarımızın tespit ettiği tehditler ve zafiyetleri, alınması gereken önlemlerle birlikte ilgili kurumlara iletmektir. USOM, gerek ilgili paydaşlarından edindiği siber tehdit istihbaratını gerekse burada tehdit avcısı rolünü üstlenen uzmanlarımız tarafından tespit edilen ve üretilen siber tehdit istihbaratını ilgililerine en hızlı biçimde iletmektedir” ifadelerini kullandı.

SİBER SALDIRILARDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Son dönemde siber saldırılarda sayı ve büyüklük olarak artış yaşanmasının yanı sıra nitelik olarak daha sofistike saldırılarla karşılaşıldığını vurgulayan Sayan şunları söyledi: “Bu saldırılar; verilen elektronik hizmetleri aksatmak, bilgiye izinsiz erişim sağlamak ve ele geçirmek, bilgiyi ve/veya altyapıyı tahrip etmek, oltalama (phishing) yoluyla kullanıcıları aldatmak, kişisel verilerin ele geçirilmesi ya da maddi çıkar sağlamak gibi amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Siber saldırganların amaçlarını gerçekleştirmelerinin önlenmesi için USOM tarafından, başta kritik kamu kurumları ve kritik kamu hizmetlerinin 7/24 izlenmesi olmak üzere zafiyet tarama ve tespit çalışmaları sürdürülmektedir.” 

Bu haberler de ilginizi çekebilir