• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İzmir`e Sanayi 4.0`a uygun Model Fabrika geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü`nün, UNDP işbirliğiyle yürüttüğü KOBİ`ler için Uygulamalı Kapasite ve Yetkinlik Geliştirme Merkezleri (Model Fabrika) projesi fizibilite çalışmaları çerçevesinde, model fabrika kurulma potansiyeli olan kentler arasında İzmir öne çıktı. Ankara ve Bursa`daki model fabrikaların ardından İzmir`de kurulacak model fabrika, Manisa ile Aydın`daki sanayicilere de hizmet verecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncüsünde kurulacak model fabrikanın proje geliştirme toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası`nın ev sahipliğinde yapıldı.

SANAYİ 4.0`A UYGUN BİR FABRİKA

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Sanayi 4.0`ı Türkiye gündemine taşıyan Oda olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İzmir`de model fabrika kurulması çalışmalarından duyduğunu memnuniyeti dile getirdi. Sanayi 4.0`ın uygulanmasında en büyük kaynağın bilgi olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, “Bilginin kaynağı da üniversitelerimiz. Üniversitelerle bu ilişkiyi en üst seviyeye çıkardığınızda, sonuç almak da o kadar kolay olacak. Model fabrika için 6-7 metre yüksekliğinde, 600-700 metrekare büyüklüğünde kapalı bir alana ihtiyacımızın olduğu belirtildi. Bunu bir üniversitemizin kampüsünde ya da bir organize sanayi bölgesinde gerçekleştireceğiz. Yalın üretim tekniklerini bu fabrikamızda deneyerek hayata geçireceğiz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Almanya`ya gerçekleştirilen iki model fabrika gezisine EBSO`yu temsilen katılan sanayicilerin izlenimlerinden dünyada iş yapış ve üretim şeklinin nasıl değiştiğini, ne yapılması gerektiğini öğrendiklerini hatırlatan Yorgancılar, “Üretim şekillerimizin yalınlaşması gerektiğini gördük. Üretimin yalınlaşmadığı yerde Sanayi 4.0`ı uygulamanın imkanı yok” diye konuştu.

MODEL FABRİKA KONUSU BAKANLIK OLARAK RÜYAMIZ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz ise, Bakanlık olarak birkaç yıldır model fabrika üzerine çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Benzer çalışmaların gelişmiş ülkelerde son 10 yıldır çok etkili kullanıldığına işaret eden Yılmaz, “Model fabrika konusu Bakanlık olarak rüyamız. Türkiye`de neden olmasın diyerek yola çıktık ve sanayicilerin desteğiyle çok başarı kaydettik, sevinçliyim” dedi.

Bu yapıların birkaç yıl içinde kendisini finanse edecek yapıya kavuşacağını da söyleyen Yılmaz, “İlk model fabrikamızı önümüzdeki aylarda Ankara`da açacağız. Sanayinin dijital ve yalın dönüşümü için bu yatırımlar önemli. Bakanlık olarak hedefimiz bu yıl İzmir`de model fabrika ile ilgili altyapıyı tamamlamak. Üniversitelerin burada katkısı çok önemli. Almanya`da incelediğimizde teknik üniversitelerin çok büyük destek verdiğini görüyoruz. Dijital dönüşüm konusunda sürekli yeni teknolojiler geliştirilmesi üniversiteler sayesinde oluyor. Çok büyük akademik altyapının olduğu İzmir`de de bunu gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

MALİYETİ 15 MİLYON TL

Verimlilik Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Dr. Yücel Özkara da, program kapsamında model fabrika kuruluş çalışmalarıyla elde edilecek faydalara ilişkin bir sunum yaptı. Ankara`da birkaç ay sonra yapımı tamamlanması planlanan model fabrika ile Bursa`da kuruluş çalışmaları süren model fabrikanın her birinin 15 milyon liraya mal olacağını bildiren Özkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Model fabrikalar gerçek bir üretim hattına sahip ama ürettiklerini satmıyor. Katılımcılar üretim hattında bunu yaparak öğreniyorlar. Şimdi sırasıyla İzmir ve Mersin`de birer model fabrika ile inovasyon merkezlerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Yalın üretim ve dijital dönüşümü aynı fabrika çatısı altında planladık. İzmir`deki fabrika ve inovasyon merkezi Manisa ve Aydın`a da katkıda bulunacak. Model fabrikalardan en az 650 KOBİ faydalanacak. 2019 ve 2020 yıllarını kapsayan dönemde Adana, Gaziantep, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Kayseri`ye de model fabrika kurulması planlanıyor.”

Dünyada ve özellikle Avrupa`da model fabrika örneklerinin görüldüğünü, Almanya`da 7 model fabrika bulunduğunu hatırlatan Yücel Özkara, “Genellikle yalın dönüşüm, enerji verimliliği gibi konularda uzmanlaşmış durumdalar. Yalın dönüşümü gerçekleştirmiş bir fabrikanın dijital teknolojileri alması çok daha verimli olacaktır” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir