Acil Yardım Ekibi Vatandaşın İmdadına Yetişiyor
Van Valisi Münir Karaloğlu'nun talimatıyla kurulan 30 kişilik 'Acil Yardım Ekibi' ihtiyaç sahibi vatandaşların imdadına yetişiyor.
VAN- 23 Ekim ve 9 Kasım depremleri, beraberinde barınma ve temel ihtiyaç sorununu getirdi. Vali Münir Karaloğlu'nun talimatıyla vatandaştan gelen talepleri karşılamak üzere Acil Yardım Ekibi kuruldu. Valilik İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Şinasi Erol'un sorumluluğunda görev yapan 30 personel, yaklaşık 12 saat görev yapıyor.
Ekipler Her Gün 100 İle 120 Aileye Yardım Ulaştırıyor
Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde hizmet veren ekibin çoğunluğu Kürtçe biliyor. Personel ilk olarak vatandaşın sıkıntılarını dinliyor, T.C. kimlik numarası ve iletişim adreslerini alıyor, bilgisayar ağı üzerinde oluşturulan sisteme kayıtlarını yapıyor. Ekipler daha sonra vatandaşın durumunu tespit etmek amacıyla belirtilen adreslere gidiyor. Vatandaşın beyanına göre yapılan müracaatlarla görevlilerin tespitleri örtüşüyorsa bu kez akşam saatlerinde ekipler vatandaşların ihtiyaçlarını teslim etmek için paketleme işlemine başlıyor. Depremden 3 gün sonra oluşturulan Ekip; ihtiyaç sahibi vatandaşlara çadır, Mevlana evi, gıda, giyim, ısınma malzemeleri ve nakdi yardım ulaştırıyor. Depremin ilk günlerinde gönüllülerle birlikte 120 aileye yardım götüren Ekip, bugünlerde 60 ile 70 arasında ailenin ihtiyacını gideriyor.
Acil Müdahale Ekibi'nin çalışmalarını yakından takip eden Vali Karaloğlu, son durumla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası ilk 2,5 ay içinde Türkiye'nin dört bir yanından Van'a çok miktarda ayni yardım geldiğini belirten Karaloğlu, gelen ayni yardımların da Van ve Erciş'teki lojistik merkezlerinde tasnif edilerek, koliler halinde vatandaşa ulaştırıldığını söyledi.
"Yardımlar Vatandaşa Gece Ulaştırılıyor"
Acil Afet ve Durum Müdürlüğü'nde 'Acil Yardım Ekibi'nin yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Karaloğlu, şunları kaydetti: "Valiliğimize ait 30 kişilik bir ekibimiz var. Bu ekibimiz gün içerisinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı tespit ediyor. Gün karardıktan sonra da tespit edilen bu ailelere ihtiyaç duyulan malzemeyi kapısına götürerek kendisine teslim ediyor. Bu aileler nasıl tespit ediliyor? Vatandaşlar kendileri Acil Afet ve Durum Müdürlüğü'ne gelip durumlarını iletiyor. Onların kayıtları alınıyor. Daha sonra aileler ziyaret edilerek gerçek ihtiyaç sahibi olup olmadıkları araştırılıyor. Birinci metot budur. İkinci metotta ise bizzat bizim ekibimiz mahallelerde, sokaklarda gezerken ihtiyaç sahibi aileleri tespit ediyor ve onlara yardımda bulunuyor. Bu şekilde her gün ortalama 100 ile 150 ailenin ihtiyaçları tespit ediliyor ve ihtiyaçları kendilerine ulaştırılıyor. Yani ayni yardımı durdurmuş olsak da ihtiyacı olan ve bize ulaşamayan vatandaşlarımızı tespit edip onların ihtiyaçlarını gidermeye de devam ediyoruz."
Vali Münir Karaloğlu, malzeme deposunu gezerek İl Sosyal Etüd ve Proje Müdürü Şinasi Erol'dan bilgi aldı. (Serdar Anlamaz-İLKHA)