• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İnternet alışverişlerinin artması ve dolandırıcılık vakalarının kamuoyunda sıklıkla yer alması üzerine açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, '2017 Eylül sonu itibariyle e-ticaret pazarı 72,7 milyar TL olarak kaydedildi. E ticaret pazarının gittikçe genişlemesi ile sahtekârlıklar da boyut değiştirdi. Beyaz eşyadan gıdaya, teknolojik aletlerden kozmetik ürünlere kadar her türlü alışverişin yapıldığı e-ticaret ortamında gün geçmeden yeni bir dolandırıcılık vakası yaşanıyor.  Vatandaş parasını ödeyip cep telefonu siparişi veriyor, dolandırıcılar alay eder gibi bambaşka ürünler gönderiyorlar. Öte yandan hediye temalı bağlantılarla, ?sitemize giriş yapan 1000. kişi oldunuz, araba kampanyasına hak kazandınız' şeklinde dolandırıcılıklar yapılıyor. Bu sayfalara tıklayanların kritik bilgileri ele geçirilerek vatandaşlar tehdit ediliyor' diye konuştu.

'ALIŞVERİŞLERDE GÜVEN DAMGASI DİKKATE ALINMALI'

Online alışverişlerdeki dolandırıcılığın önüne geçmek için güven damgasının hayata geçirileceğini belirten Palandöken, 'TÜİK'e göre 2016 yılında internetten alışveriş yapanların toplam nüfusa oranı 20,9 iken 2017'de bu oran 24,9'a çıktı. İnternet üzerinden yapılan ticaret büyüdükçe bu konudaki çalışmalar da artıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, elektronik ticarette satış sürecinin güvenli olduğunu gösteren güven damgasını yakın zamanda hayata geçirecek.  E-ticaret sitelerinin ana sayfasında bulunan güvenlik damgası sitelerin güvenliğini tescillemiş olacak. Bu uygulama hem dolandırıcılığın önüne geçecek hem de e-ticaretin gelişim sürecini olumlu yönde etkileyecek. Vatandaşlarımız internetten alışveriş yaparken dolandırılmamak için, Bakanlık onaylı güven damgası olan internet sitelerini tercih etmeli' ifadelerini kullandı.

'ESNAFIN E-TİCARETTE DAHA ÇOK YER ALMASI GEREK'

Esnaf ve sanatkarın da gelişen e-ticarette daha fazla yer alması gerektiğini belirten Palandöken, 'Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na kayıtlı 17 bin 298 e-ticaret işletmesi var. Bu işletmelerin 2 bin 442'si, yani yüzde 16'sı esnaflardan oluşuyor. Bu oran esnaf için yeterli değil. Dünya artık küresel köy haline geldi. Ne satanı tanıyorsun, ne alanı tanıyorsun ama satış gerçekleşiyor. Artık lojistik başka yerde, satıcı başka yerde, alıcı başka yerde. Yani babadan, dededen kalan usullerle yola devam etmek mümkün değil. Esnafın da bu değişimi yakalaması ve ayak uydurması gerek. Gün geçtikçe büyüyen ve gelişen e-ticaret pazarında esnaf ve sanatkarın daha fazla yer almalı. Bu konuda Bakanlığın yaptığı çalışmaları olumlu buluyor ve destekliyoruz' şeklinde konuştu.