• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) ana partnerliğini üstlendiği bu yıl ikincisi düzenlenen Expo Turkey by Qatar, Katar`ın Başkenti Doha`da başladı. Türkiye`den 112 firmasının katılımıyla gerçekleştirilen fuarda, başta gayrimenkul ve inşaat sektörleri olmak üzere, lojistik, bilgi teknolojileri, gıda ve sağlık turizmi sektörleri ön plana çıktı. Doha Exhibition and Convention Center`da (DECC) düzenlenen fuarın açılışı, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Açılış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı H.E Sheikh Ahmed Bin Jassim Al Thani, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan`ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

TÜRKİYE MALLARINA VE ŞİRKETLERİNE İLGİ BÜYÜK

Fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar'a Türk şirketlerinin adeta çıkarma yaptığını kaydederek, Katar'da Türk mallarına ve şirketlerine karşı büyük ilgi olduğunu ifade etti. Tüfenkci, "Bizler de Türkiye olarak bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Kalıcı ve sürdürülebilir iş birliğini artıracak projelere birlikte imza atmalıyız. Burada iş yapma şeklini iyi öğrenerek kalıcı olmamız gerekir." diye konuştu. Bülent Tüfenkci, bu fuarların Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayacağını belirterek, Türk ürünlerine yönelik ilgiden bahsetti. Katar'da Türk şirketlerine pozitif ayrımcılık yapılacağına ilişkin bir yorum üzerine Tüfenkci, yetkililerin kendilerine "Türk firmalara öncelik tanıyacağını" söylediğini aktardı.

"KATAR'IN KAPISI TÜRKİYELİ ŞİRKETLERE HER ZAMAN AÇIK"

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani, iki ülke arasında her geçen gün daha iyiye giden bir ilişki olduğunu belirterek, iş birliğini daha da geliştireceklerini söyledi. Al Sani, "Katar'ın kapısı Türk şirketlerine her zaman açık. Türk yatırımcıları bekliyoruz. Sadece 1-2 alanda değil en az 6-7 sektörde ilerleyeceğiz. Ayrıca Türk şirketlerine ayrıcalık tanıyoruz ve bundan sonraki süreçte yeni ayrıcalıklar için değerlendirmeler yapıyoruz." dedi.

KATAR, KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDUĞUNDA DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKESİ

Katar`ın Türkiye açısından diğer Körfez ülkelerine nazaran daha özel bir konumda yer aldığını ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Katar, kişi başına düşen milli geliri göz önünde bulundurulduğunda, dünyanın en zengin ülkesi… Yarım asırlık mazisine rağmen bugün 100`den fazla ülkeye, yaklaşık 335 milyar dolar yatırım gerçekleştiren, kaynaklarını en iyi şekilde kullanmayı başaran ve eğitime en fazla yatırımı yapan ülkelerden biri olan Katar`dan söz ediyoruz… Bunun gibi başarılı organizasyonlarla, iki ülke arasındaki ihracat hacmini 5 milyar dolara, yıllık doğrudan yatırımı da 3 milyar dolara çıkaracağız inşallah.” ifadelerini kullandı.

MÜSLÜMAN ÜLKELER OLARAK, BİLGİ VE TEKNOLOJİDE BİR ATILIMA GEÇMEMİZ GEREKİYOR

İslam ülkelerinin teknoloji ve inovasyon konularına yeterli düzeyde önem vermediğini vurgulayan Kaan, “ Müslüman ülkeler olarak, bilgi ve teknolojide dünyanın gerisinde kalmayacak şekilde bir atılıma geçmemiz gerekiyor. İslam ülkelerinin nitelikli insan gücü oluşturarak, teknoloji tabanlı üretimlerle rekabetçi bir ekonomiye sahip ülkeler arasındaki yerini alması bir zorunluluk halini almıştır. Bunları başarabilmek için araştırma-geliştirmeye yapılan yatırımlara ağırlık verilmeli, bu doğrultuda yapılan çalışmalar desteklenmelidir. Biz iş insanları, başta Türkiye olmak üzere Müslüman ülkelerin potansiyelinin farkındayız ve bu potansiyelin ortaya konabilmesi için MÜSİAD olarak, her zaman elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.