• DOLAR 35.519
  • EURO 36.631
  • ALTIN 3053.54
  • ...
"Bölge ülkeleri için kültürel diyalog şart"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran'ın başkenti Tahran'da üç gün sürecek, 25 ülkeden 70 bilim adamının katıldığı Asya Kültürel Diyalog Formu"nda, Asya ülkeleri arasında kültürel diyalog oluşturulmasının önemine vurgu yapılırken, açılış konuşmasını yapan İran Dışişleri Bakanı Zarif,  Asya kıtasının  medeniyetlerin beşiği, kültürel zenginliğin merkezi olduğunu söyledi.

Forumda konuşan İran Dışişleri Bakanı Zarif, "ABD emperyalizminin kendini üstün görme, kriz çıkarma gibi siyasetlerine" eleştiriler yöneltti.

Zarif, "Bugün Amerika'da iktidarı elinde bulunduran kişinin düşünce ve algısı yeterli olmadığı gibi dünya halkları da bu anlayış ve bu düşünceyi kabul edemez.  Dile getirdiği sözler ne kabul edilebilir ne de inanılabilir şeylerdir. Kendini bir ülke yetkilisi, bir ülke lideri olarak kabul eden kişilerin söyleyeceği sözler değil. Geniş kültürleri kapsayıcı olmaktan çok uzaktır." dedi.

Bölgede nefret, düşmanlık, tekfir ve imha etmeye yönelik tehlikeli bir anlayışla karşı karşıya olunduğunu belirten Zarif,  "Diyalog çok önemlidir. Diyaloga ulaştığımız zaman öncelikle insanlığımızı göreceğiz, ortak tehlikeleri ortak fırsatları göreceğiz. Daha geniş kapsayıcı bir anlayışa doğru hareket etmek zorundayız. Ortak tehlikeler, ortak tehditlere karşı kapsayıcı diyalogla hareket edilirse bölgede nefret, tekfir ve imha anlayışına karşı ancak kültürel diyalogla mücadele edilir." ifadelerini kullandı.

Filistin meselesinin Batı Asya'nın ana gündemi olduğunu da belirten Zarif, Filistin  halkının haklarını geri almakta ve bu halkın hakları karşısında bir devletin yetersizliği, toplumsal  kırılmalara yol açmıştır." diye belirtti.

Forumda konuşma yapan İran İslami Kültür ve İrşad Bakanı Seyyid Abbas Salihi de Asya kıtasında kültürel diyalogun zaruretine işaretle, "İran felsefe, din, kültür ve etnik yapıdaki zenginlik açısından çok zengin bir kıtadır. Bu tür diyalog toplantıları, kültürlerin tahrip edilmesi yönündeki siyasetlerin önüne geçecek. İran başta olmak üzere bütün ülkeler kültür ateşelerini ülkeler ve toplumlar arasında bir köprü vazifesi olarak görüyoruz. Halklar için, kültür için bu köprüler sağlam atılması gerekir." diye konuştu

Foruma ev sahipliği yapan İslami Kültür ve İlişkiler Kurumu Başkanı Ebuzer İbrahim Türkmen yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye'nin bölgede güçlü, köklü ve zengin kültüre sahip ülkeler olduğunu ve iki ülke arasında diyalogun kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Türkmen, ilk görev yerinin Ankara olduğunu ve kendisi için Türkiye'nin Türkiye halkının yerinin çok özel olduğunu belirterek, "Türkiye zengin bir kültüre sahip.  İslam dini ile zenginleşen bir inanç kültürüne sahip. İslam'a bağlı bir toplum. İslam dini de diyalog ve görüşmeleri önemsiyor. Tekfirciliği,  ötekileştirmeyi kabul etmiyor. Türkiye bu zengin kültür ve anlayışla, Asya'da ve hatta Avrupa'da kültürel diyalog görevini yapabilir. Türkiyeli değerli akademisyen arkadaşlara davetimizi kabul ederek toplantımıza katıldıkları için de özel teşekkürümü bildiriyorum. Hiç şüphesiz, Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerle diyalogların güçlenmesi, bölgenin kültürel zenginliklerinin daha iyi tanınmasının yanı sıra, bölge güvenliğinde de önemli katkı sağlayacaktır. Bu aynı zamanda tekfirci ve radikal düşüncelerinin de önüne geçer." şeklinde konuştu.

Üç gün sürecek Asya Kültürel Diyalog formu toplantısında, Meşhed, Mazendaran ve Tahran olmak üzere üç ayrı yerde de komisyonlar toplanacak.

Foruma Türkiye'den Aydın Üniversitesi Rektörü  ve Avrasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Mustafa Aydın, tarihçi  Prof. İlber Ortaylı olmak üzere bir grub akademisyen katılıyor. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir