• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Suriye`nin kaderi gizli görüşmelerle mi belirlenecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Astana`da yapılan Suriye Barış görüşmelerinin pek sonuç vermediğini gören Rusya, Soçi`de yapılacak Suriye konulu zirveden önce Suriye muhalif gruplarıyla bir şekilde anlaşmaya çalışıyor. Rusya acele ederek erkenden zafer ilan etmişti. Şimdi muhalif grupları ikna etmeye çalışıyor. Rusya gizlice bölgedeki iki büyük muhalif grubu olan er-Rahman Tugayı ve Ceyş`ül İslam temsilcileriyle görüşüyor. Özellikle, muhalif grupların temsilcileri bu görüşmelerin başarılı sonucuna inanmadıklarını belirterek, Rusya Savunma Bakanlığı temsilcileriyle görüşmenin Esad hükümetiyle yapılan herhangi bir anlaşmadan daha mantıklı olduğunu söylüyorlar.

“er-Rahman Tugayı” temsilcileri "Esad rejimiyle değil, komuta edenlerle müzakere yapmak daha iyi. Bu müzakereleri yürütmek zorundayız. Gerçek şu ki ... Esad ve hükümeti Rusların elinde bir oyuncak oldu” diyor. Yani muhalif gruplar Rusya ile direk görüştüklerini kabul ediyor. Unutulmaması gereken bir gerçek, Rusya baş edemedikleriyle önce görüşmeleri ayarlar sonra her şey yoluna giriyor derken düşmanı yok eder. Hatırlayın, Rus-Çeçen savaşında Çeçen liderlere aynı taktiği uygulayarak, yani barış görüşmelerini öne sürüp sonra şehit ettiler. Ayrıca, Rusya ayrı gruplara para teklifleri de yapar ve böylece karşıt safları bölmeye çalışır. ABD nasıl para ve silah dağıtıyorsa, Rusya da aynısını yapar. Bu gizli görüşmeler çok tehlikeli.

Astana görüşmeleri bir türlü ciddi sonuç vermiyor. Soçi`de yapılacak görüşmelerin neticesinden şimdiden endişe eden Rusya, bölgedeki en güçlü gruplarla anlaşmaya çalışıyor. Rusya bir taraftan gizli görüşmelere devam ederken, öbür taraftan bölgeyi bombalamaya devam ediyor. Siviller arasında kayıplar devam ediyor. Muhalifler ise Moskova'yı anlaşmaya uymamakla ve Suriye ordusu tarafından yapılan ihlalleri göz ardı etmekle suçluyor. Suriye rejimi Doğu Guta`da bombardıman yapan uçakların kendilerine ait olmadıklarını söylerken, muhalifler hem Rusya`yı hem de Esad rejimini suçluyor.

Rus yetkililer de Suriyeli muhalif gruplarla temas kurmaya çalıştıklarını inkâr etmiyor. Kremlin tarafından Cenevre görüşmelerine alternatif olarak Astana`da başlatılan “Astana Barış Görüşmeleri” yoğun çalışmalara rağmen birçok başarısızlık ile sonuçlandı. Bununla birlikte, tüm muhalif gruplar da "Kremlin" müzakerelerine katılmayı kabul etmiyor. Yani, Aralık ayı sonunda, yaklaşık 40 Suriyeli muhalif grup Ocak ayı sonlarında Soçi'de düzenlenecek olan Suriye Kongresine katılmayacağını bildiren ortak bir bildiri yayınladılar. Böylece, Rus temsilciler, gayr-i resmi olarak müzakere ortamında uzlaşmayan gruplarla anlaşmaya çalışıyorlar.

Geçtiğimiz yaz, Rusya, "çatışmasızlık" konusunda Suriyeli muhaliflerle bir anlaşma imzalamıştı ve Rusya Savunma Bakanı Suriye'deki iç savaşın sona erdiğini açıklamıştı. Ancak hava bombardımanının durdurulmasına rağmen, Suriye`nin bazı bölgelerinde Esad ordusu ile hala şiddetli çatışmalar devam ediyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir