Enflasyon ve cari açığın en önemli sebebi
Türkiye`nin toplam ithalatının %20`si enerji ithalatı. Enerji tüketiminde yüzde 70`leri aşan orandaki dışa bağımlılık, hem cari açığın hem de enflasyonun en büyük sebeplerinin başında geliyor.
EKONOMİ SERVİSİ
“Binalarda Enerji Verimliliği ve İnovasyon” temasıyla gerçekleştirilen ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi, kapılarını ziyaretçilere açtı. 11-14 Ocak 2018 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi`nde yapılan etkinlik İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ve Enerji Verimliliği Derneği işbirliği ile gerçekleşti. Senegal Cumhuriyeti Elçi Müsteşarı Cheik Diallo ile Kosova Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Xhavit Zariqi`nin de katılarak birer konuşma yaptıkları Fuarın açılış töreninde katılımcılara seslenen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da bir konuşma yaparak Türkiye`nin enerjide dışa bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda enerji verimliliğinin ve tasarrufun öneminin açık olduğunu kaydetti.
TOPLAM İTHALAT 241 MİLYAR DOLARKEN SADECE ENERJİ İTHALATI 55 MİLYAR DOLAR
2014 yılında toplam ithalatlarının 241 milyar dolarken enerji ithalatının 55 milyar dolar olduğunu, 2017 de de enerji ithalatının toplam ithalatın %20`sini teşkil ettiğini belirten Ceylan, bu rakamların dış ticaret ve cari açık açısından önemli olduğunu dile getirdi. Enerji açıkları olmasa dış ticarette artıya geçebilecek bir ülke olduklarını vurgulayan Ceylan, enerjiyi tasarruflu kullanma konusunda herkese önemli görevler düştüğünü aktardı. Ceylan, “Binalarda kullanılan malzemeler bugün enerji tasarrufunda çok önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Bu nedenle enerji verimliliği performansı yüksek binalar inşa edilmesi, Bakanlığımızın çok önemli misyonunu oluşturmaktadır. Bu konuda halkın bilinçlenmesi ve farkındalığını artırması noktasında çok önemli çalışmalar yapmaktayız. Yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi en önemli hedeflerimiz arasında olacaktır” diye konuştu.
ENERJİ ARTIK GELECEĞE DÖNÜK BİR BAKIŞ AÇISIYLA DÜŞÜNÜLMELİ
ise yaptığı konuşmada, enerji sektöründe dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması, enerji üretiminin, iletim ve dağıtım altyapısının “akıllı şebeke" kavramı ile bütünleşmesi ve sanayi üretiminde yeni teknolojilerin devreye girmesi nedeniyle, enerjinin artık geleceğe dönük bir bakış açısıyla düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Bahçıvan, sanayiciler olarak kendilerinin AR-GE ve inovasyonu bir firma politikası haline getirerek çağa ayak uydurmak için daha çok çaba sarf etmeleri gerektiğini ifade etti. Bahçıvan, hem sanayiciler olarak hem de ülkemizin yarınlarını, toplumsal refahımızı ve çevre sağlığını önemseyen yurttaşlar olarak enerji tasarrufu için yapabilecekleri çok şey olduğunu anlattı.
CARİ AÇIĞIN EN BÜYÜK KALEMİ, ENERJİ TÜKETİMİNDE DIŞA BAĞIMLILIK
Enerji tüketiminde yüzde 70`leri aşan oranda dışa bağımlılıkları olduğunu hatırlatan İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, ciddi bir sorun olarak karşılarında duran cari açığın en büyük kaleminin, yıllardır çözemedikleri bu enerji ithalatı olduğunu anlattı. Bahçıvan, bir yandan ekonomik açıdan büyük bir enerji faturası ödediklerini diğer yandan harcadıkları enerjinin bir bölümünü verimsiz kullanım yüzünden kaybettiklerini dile getirdi. Bahçıvan şöyle devam etti: “Biz İstanbul Sanayi Odası olarak kendi bünyemizde de ‘önce enerji verimliliği` diyoruz. Geçtiğimiz yıl tamamen yenilenen Odakule binamız için LEED sertifikası alarak bu alanda da bir örnek teşkil ettiğimizi düşünüyorum… Bizler enerji verimliliğini büyük bir yerli enerji kaynağı olarak görüyoruz. Verimlilik bizler için katlanmamız gereken bir bedel değil, çevresel ve ekonomik bir kazançtır.”
2023 YILINA KADAR 150 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF HEDEFİ
Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş da “Evde, okulda, sanayide, yediden yetmişe enerji verimliliği için çalışıyoruz. Böylece 2023 yılına kadar 150 milyar dolarlık bir tasarruf elde etmeyi düşünüyoruz. Geleceğimize güvenle bakabilmek için çocuklarımızı eğitiyoruz. 81 ilimizde binlerce öğrencimizi enerji verimliliği kulüplerine üye yaptık. Türkiye`nin genel bütçesini dış ticaret ve cari açığımızı düşünürsek, hedeflediğimiz yıllık 15 milyar dolarlık tasarrufun ne demek olduğunu daha iyi anlarız. 15 pilot ilimizde başlatacağımız pilot çalışmalarını hızla sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu. Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Mazlum ise konuşmasında “Ülkemizin enerji verimliliği algısını güçlendirmek için bu fuarı yapma kararı aldık.” dedi.