"Hasankeyf'te Tarihi Dokuyu Koruyacağız"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014'te hayata geçecek olan barajın Hasankeyf'in bir kısmını kapatacağını ancak Hasankeyf'in Roma ve Artuklular döneminden kalan önemli tarihi kısmının tamamen su üstünde kalacağını ve hiçbir şekilde suyun oralara ulaşmayacağını söyledi.
BATMAN - Batman'ın Hasankeyf ilçesinde hafta sonu yapılan, Uluslararası Dağ Bisikleti Şampiyonası'na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli açıklamalarda bulundu. Hasankeyf'i ve yöreyi çok iyi tanıdığını ve yaşadıklarını anlatan Bakan Şimşek, geçmişte bir bacısının da Hasankeyf suyunun kenarında çamaşır yıkarken suya kapılıp boğulduğunu söyledi.
Bakan Şimşek, 2014'te hayata geçecek olan barajın Hasankeyf'in bir kısmını kapatacağını ancak Hasankeyf'in Roma ve Artuklular döneminden kalan önemli tarihi kısmının tamamen su üstünde kalacağını ve hiçbir şekilde suyun oralara ulaşmayacağını kaydetti.
Hasankeyf tarihini fiziken mümkün olanı kurtarılabilinecekleri yeni yerleşim yerindeki açık hava müzesine götüreceklerini belirten Bakan Şimşek, "Buradaki kayalar ve taşları da korumaya yönelik, boğazda tuzlu suda tünel nasıl yapılmışsa Hasankeyf'te de yapılacak. Dolayısıyla teknoloji gelişmiş durumda. Bu konuda çalışmalar yapılabilir. Korumaya izolaşmaya yönelik adım atılabilir" şeklinde konuştu.
Ilısu Barajı Çok Önemli Bir Projedir
Barajın Türkiye açısından çok önemli olduğunu ve 130 kilometrelik göl oluşacağını belirten Bakan Şimşek, "130 kilometre bir göl buradaki hayatı turizm, balıkçılık, enerji ve tarım açısından inanılmaz bir şekilde değiştirecek. Bu bölgede Hasankeyf'in kale kısmına düşen bir bölüm nerdeyse bir milli park statüsünde yani o görüntüde. İnşallah o statüyü de kazandırırız zamanla" ifadelerini kullandı.
Mümkün oldukça tarihi dokuları korumaya yönelik adımlar atıldığını ve ilk defa bir barajla ilgili tarihi, kültürü ve dokuyu korumaya yönelik bu kadar para harcandığını belirten Maliye Bakanı Şimşek, "Yeni şehir tamamen Midyat taşlarıyla çok özgün bir yapılaşma çerçevesinde yapılıyor. Orada bisiklet sürüş parkurlarını da yapmaya yönelik çaba göstereceğiz. Gönül ister ki, barajdan hiç bir şey etkilenmesin ama bir takım kısmi etkilenmeler olacak fakat bu yöre halkı ve Türkiye açısından çok önemli bir projedir" dedi.
Terörün Zeminini Kurutmaya Çalışıyoruz
Hasankeyf'in bu haliyle turizme açılmamasının nedenine değinen Bakan Şimşek, "Turizme yönelik bir ilgi var fakat Türkiye ekranlarına bu bölgenin yansıması maalesef arzulandığı çerçevede değil bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Terörün zeminini kurutmaya çalışıyoruz. Sosyal, ekonomik, kültürel ve demokratik yani her alanda hakikatten Türkiye büyük bir açılım, değişim ve dönüşüm içerisinde biz bunları başaracağız. Hakikatten başka türlü alternatif başka türlü bir gerekçe de görmüyorum. Mutlaka Türkiye'nin bütün farklılıklarını bir zenginlik görüyoruz. Öyle addediyoruz. Olaya sadece güvenlik, ekonomi boyutlarıyla bakmıyoruz. Biz olaya çok boyutlu bakıyoruz" şeklinde konuştu.
Bazen her hafta bazen iki haftada bir Batman'da olduğunu belirten Şimşek, "Sürekli vatandaşın içindeyiz. Köylerde, kasabalarda ve mahallelerdeyiz. O açıdan tabi ki bir miktar güvenlik boyutuyla sorunlar ön plana çıkıyor ama vatandaşın günü birlik yaşantısını etkileyen bir boyutta değil. Eskisi gibi değil. 90'lı yıllarda çok iyi hatırlıyorum İngiltere'den buralara geldiğim zaman akşamları seyahat yoktu. Kimse belli bir saatten sonra dışarı çıkamıyordu. Hep konvoylar halinde gidip geliniyordu. Hakikaten çok değişti yani eskisiyle karşılaştırılmayacak kadar hayat normale döndü" ifadelerine yer verdi.
Nevrozda çıkan olaylara değinen Bakan Şimşek, "Batman'da Nevroz görüntüleri ekrana yansıdı. Batman'ın nüfusu neredeyse 550 bin civarına çıkmış. 2 bin 500 kişi orada toplanmıştı. Batman'da 40 mahalle var 2 mahallede sorun yaşandı. Dolayısıyla bunları bildiğiniz zaman çok farklı bir yaklaşım içerisine giriliyor. Bilmediğimiz zaman tabi o ekrana yansıyan resim insanları bir miktar etkiliyor onu kabul etmek lazım" dedi.
Gerek Fenerbahçe'nin Batman'a gelmesi gerekse uluslararası bisiklet etkinliği yarışının Hasankeyf'te yapılmasının çok önemli olduğunu belirten Maliye Bakanı, "İnşallah bu tür etkinliklerin devamını da getireceğiz" dedi.
Hasankeyf'e 4 Yıllık Turzim Meslek Yüksek Okulu Yapıyoruz
Yarışamaya katılan bisikletçilerin çok şanslı olduğunu çünkü 2014'ten sonra Hasankeyf'in çok farklı olacağını ve insanların bu barajdan önce şu kanyondan geçtik diyeceklerini belirten Maliye Bakanı, "Ondan sonra da burası güzelleşecek. Öyle bir turizm potansiyeli katlayacak. Yeni Hasankeyf'e 4 yıllık Turizm Meslek Yüksek Okulu yapıyoruz. Orada uygulama oteli olacak. İlk defa Hasankeyf'te doğru düzgün bir otel olacak. Her şeyi ile şuanda tasarlanıyor ve yapılıyor. Onun için yıllar sonra geriye baktığımızda buranın dokusu değişecek. Tarihi dokuyu elimizden geldikçe koruyacağız. Var olan birçok şeyi taşıyacağız. O konuda bir sorun yok. Ama öbür türlü de buraların ağaçlandırılmasıyla esas itibariyle enerji ağırlıklı ama başka taraflarda bir sulu tarıma da zemin hazırlayacağız. Çünkü bu yapılmadan Cizre Barajı yapılamıyor. Cizre Barajı esas sulama anlamında çok büyük bir rol oynayacak. Türkiye ve bölge ekonomisine muazzam katkıda bulunacak. İşin o boyutunu da ön planda tutmak gerekiyor" dedi. (M. Sait Çelik - İLKHA)