Balyoz`da Aavukatlar Salonu Terk Etti
"Balyoz Planı" davasında sanık avukatları, mahkeme başkanının söz hakkı vermemesini gerekçe göstererek protesto amacıyla duruşma salonunu terk etti.
10. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen Balyoz davasına bugün devam edildi. Hakkında yakalama emri bulunan ve geçtiğimiz günlerde tutuklanan emekli Orgeneral Ergin Saygun duruşmaya ilk kez katıldı. Duruşmada Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Ergin Saygun`un savunmasına geçileceğini belirtti. Bunun üzerine Çetin Doğan ve bazı sanıkların avukatı olan Celal Ülgen, duruşma başlamadan önce CMK`nın bazı maddeleriyle ilgili beyanda bulunmak istediğini ifade ederek, söz hakkı istedi. Mahkeme Başkanı Diken ise, "Usulde böyle bir şey yok, savunma almaya geçeceğiz" dedi. Ülgen söz istemekte ısrar edince Diken, "Vermeyeceğim. Devam ederseniz dışarı çıkartmak zorunda kalacağım" diye konuştu. Ülgen`in "Çıkartın o zaman" demesi üzerine de Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Buyurun dışarı çıkartalım" dedi. Bunun üzerine bazı sanıklar, "Mahkeme mahkeme değil, yazıklar olsun" diye bağırdı. Diken ise, bunu söyleyen sanıkların kameralardan tespit edilerek, haklarında suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.
Duruşmaya verilen aranın ardından bu kez Çetin Doğan ve bazı sanıkların avukatı olan Hüseyin Ersöz söz almak istedi. Diken`in izin vermemesi üzerine de avukatlar salonu terk etti.
Avukatlar adına açıklama yapan avukat Hasan Fehmi Gündüz, "Bugün usul eksiklikleri ve hataların hiçe sayılmasına ilişkin meslektaşımız Celal Ülgen söz almak istedi. Fakat söz verilmemesi konusunda ısrar edilmiş, meslektaşımız duruşmadan çıkartılmış, ardından mahkeme başkanı bizce savunmayı baskı altına alan ceza yaptırımlarıyla, savunmaya gözdağı veren sözlerle yargılamaya ara verdi. Ardından görülen davada söz almak isteyen Hüseyin Ersöz de duruşmadan çıkartılmıştır. Biz de buna tepki olarak meslektaşlarımızla duruşmadan ayrıldık. Bunu da bir dilekçeyle mahkeme heyetine sunduk" dedi.
Avukat Celal Ülgen de, "Bir organizasyona, bir kuruma, soruşturma yapan bir ekibe, komisyona mahkeme adı verilebilmesi için o komisyonda, o kurulda savunma olması lazım. Savunmanın olmadığı hiçbir organizasyon mahkeme değildir, başka adlarla anılabilir. Burada savunmaya söz verilmiyorsa, savunma hiçe sayılıyorsa ortada mahkeme yok demektir. Biz böylesine ortada savunma olmayan bir durumda ve kurumda mahkemeye mahkeme sıfatı vermek istemiyoruz. Yani açık ve net söylüyorum; savunmaya saygı duyulduğu zaman mahkeme vardır. Savunma hakkı kutsaldır. Kutsal savunma hakkı ihlal ediliyorsa orada avukatların işi yoktur. Bu nedenle çekiliyoruz" diye konuştu.