• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...
Libya seçimleri için oğul Kaddafi`nin adı geçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Libya'da 17 Şubat 2011'de Kaddafi`nin devrilmesinden sonra yaşanan siyasi istikrarsızlığa çözüm 2018 seçimleri olacak mı?

Seyfulislam Kaddafi`nin avukatı Halid ez-Zayidi 18 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında, Seyfulislam'ın diğer Libyalılar gibi siyasete girmek için tüm siyasi, kanuni ve medeni haklara sahip olduğunu belirtmiş bu açıklama Seyfulislam Kaddafi`nin adaylık sinyalleri olarak yorumlanmıştı.

Zayidi, 22 Aralık'ta Libya 24 kanalına yaptığı açıklamada, Libya halkına isimlerini seçmen listelerine kaydetme çağrısında bulunarak, "Libya'yı yıkan dış müdahaleden 7 yıl sonra herkesin, Yüksek Seçim Komisyonu'ndaki seçmen listelerine adını kaydetmesi gerek." dedi.

Öte yandan devrim sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Seyfulislam hakkında 2011 yılından beri Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yakalama kararı bulunuyor. İsmi adaylık için geçerken, bir yandan da meşruiyeti tartışılıyor.

Adaylığı tartışmalı

Libyalı uluslararası hukuk uzmanı Afaf Bedr, yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin aranan bir kişi olması nedeniyle gelecek seçimlere adaylığının mümkün olmadığını belirterek, "O da bunu gayet iyi biliyor. Kendisini uluslararası bir çatışmanın önüne atacağını sanmıyorum." dedi.

Bedr, "BM Özel Temsilcisi Gassan Selame geçen ay uluslararası arama kararı nedeniyle Seyfulislam'la masaya oturmayacaklarını açıkladı. Bu durum da uluslararası toplumun Kaddafi'nin oğlunun adaylığını onaylamadığını gösteriyor." diye konuştu.

Libyalı avukat Said el-Fercani ise Seyfulislam'ın adaylığının sorun teşkil etmediğini belirterek, "Birincisi Libya UCM sözleşmesini imzalamadı. İkincisi ülkedeki en büyük otorite olan parlamento, (Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi) Seyfulislam'ı da kapsayan genel af çıkardı. O şuan herhangi bir Libya vatandaşı gibi seçme ve seçilme hakkına sahip." ifadelerine yer verdi.
Fercani, "Üçüncüsü önümüzde Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir örneği var. Beşir de UCM tarafından aranıyor. Ancak yıllardır ülkeyi yönetiyor." diye konuştu.

Öte yandan Kaddafi yönetimine yakın bazı kaynaklar da eski rejim dönemi adamlarının yeniden yönetime geleceğini ancak ilk etapta Seyfulislam'ı değil tecrübe sahibi başka birisini aday göstereceklerini savundu. Kaynaklar, söz konusu kişinin ülkeyi 4 yıl yöneteceği ve bu süreçte Seyfulislam'ın yönetime gelmesi için alt yapıyı hazırlayacağını belirtti.
Durde'nin bu yıl yapılması planlanan seçimlerde aday olup, bir daha ki seçimlerde yerini Seyfulislam'a bırakması ihtimalleri değerlendiriliyor.

Ne olmuştu?

Muammer Kaddafi'nin ölümünden sonra Kasım 2011'de Libya'nın güneyindeki Sebha kentinde yakalanan Seyfülislam, eski istihbarat şefi Abdullah es-Senusi ve eski Başbakan El-Bağdadi el-Mahmudi gibi rejimin sembol isimlerinin de aralarında bulunduğu 37 kişi, 17 Şubat 2011'de başlayan halk ayaklanmasında "gösterileri şiddet kullanarak bastırmak, göstericileri öldürmek, köy ve şehirleri kuşatma altına almak ve kamu mallarını zarara uğratmak" gibi suçlamalarla yargılanmıştı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı General Halife Hafter güçlerinin yönettiği Zintan'daki silahlı gruplardan "Ebu Bekir es-Sıddık Tugayı", geçen Haziran ayında Zintan kentindeki cezaevinde tutuklu Seyfulislam'ın serbest bırakıldığını açıklamıştı.

Seyfulislam'ın, Libya'nın doğusunda faaliyet gösteren TM tarafından çıkarılan genel af yasasına dayanılarak serbest bırakıldığı kaydedilmişti.

UCM, birçok defa 2011 yılındaki halk ayaklanması sırasında "insanlığa karşı suç işlemekle" itham edilen  Seyfulislam'ın kendilerine teslim edilmesi çağrısında bulunmuş ancak bu talep Libya tarafından kabul edilmemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir