"Organik tarım" yönetmeliğinde değişiklik
Organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelikte bazı değişikliklere gidildi.
Organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre, 18 Ağustos 2010 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının 'b' bendinin üçüncü cümlesi, "Üretici grubu, organik tarım faaliyetini ancak tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlar altında yapabilir." Şeklinde değiştirildi.
Aynı Yönetmeliğin 8'inci maddesinin birinci fıkrasının 'c' bendinin ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere, "Müteşebbis bu belge/belgeleri sözleşme aşamasında yetkilendirilmiş kuruluşa verir." cümlesi eklendi.
Aynı Yönetmeliğin 9'uncu maddesinin birinci fıkrasının 'f' bendi şu şekilde değiştirildi ve aynı fıkraya şu bent eklendi:
"f) Organik gübre ve toprak iyileştiricilerin üretimi, ithalatı ve piyasaya arzı için Bakanlıktan izin ve belge alınmasını takiben organik tarımda kullanılacak organik gübre ve toprak iyileştiricileri için müteşebbis tarafından yetkilendirilmiş kuruluşa başvurularak sertifika alınır.
g) 29/3/2014 tarihli ve 28956 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik eklerinde tanımlanmayan ancak bu Yönetmeliğin Ek-1'inde bulunan organik gübre ve toprak iyileştiricilerin üretimi ve ithalatı için müteşebbis tarafından Bakanlıktan izin alınmasını takiben yetkilendirilmiş kuruluşa başvurularak sertifika alınır. Bu ürünlerin piyasaya arzı için alınan sertifikaya istinaden Bakanlık tarafından belge düzenlenir."
Yönetmeliğe göre, sürünün büyütülmesi veya sürünün yenilenmesi için organik olarak üretilen hayvanların bulunamaması halinde her yıl mevcut sürüde bulunan yetişkin büyükbaş hayvanların maksimum yüzde 10'u, domuz ve küçükbaş hayvanların maksimum yüzde 20'si 4 numaralı alt bent hariç doğum yapmamış dişi olarak, il müdürlüğünün onayı ile konvansiyonel hayvancılık yapılan işletmelerden getirilebilecek. Getirilen hayvanlara geçiş süreci uygulanır.
Bu oranlar şu durumlarda il müdürlüğünün onayı ile yüzde 40'a kadar artırılabilecek:
"Müteşebbisin yazılı taahhüdü ile sürü büyüklüğünün artırılmasının garanti edilmesi halinde. Irk değiştiriliyorsa. Yeni bir hayvansal üretim geliştiriliyorsa. Çiftlikteki hayvan ırkı yok olma tehlikesi altındaysa. Sağlık ya da afet nedenleriyle yüksek hayvan ölümleri oluyorsa."
17'nci maddesinin birinci fıkrasının 'ö' bendi yürürlükten kaldırılan aynı yönetmeliğin 19'uncu maddesinin birinci fıkrasının r'' bendinde yer alan "Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür." ibaresi yürürlükten kaldırıldı.
Yönetmeliğe, "Ürünün kime ait olduğu belirtilir.", Ürün etiketinde "Organik" ibaresi yer alır." ibareleri eklendi.
Müteşebbislere yılda en az bir defa kontrol ziyaretinde bulunulacak
Vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın alınan organik ürünler için müstahsil makbuzu düzenlenecek. Tüm müteşebbislere yılda en az bir defa kontrol ziyaretinde bulunulacak. Kontrol ziyaretlerinin en az yüzde 10'u habersiz yapılacak. Üretimi ruhsata bağlı bitkisel ürünleri üreten müteşebbislerin kontrolü tebliğ ile belirlenecek. Kontrolör yaptığı kontrol işlemi sonucunda bir kontrol raporu hazırlayacak.
Gerekli hallerde büro denetimleri Bakanlık ve il müdürlükleri ile birlikte veya il müdürlüklerince yapılacak. (İLKHA)