• DOLAR 34.538
  • EURO 36.441
  • ALTIN 2877.76
  • ...
"Sınav sektörüne yılda on milyar dolar harcanıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kırklareli'nin Lüleburgaz Belediyesi tarafından düzenlenen "Aykırı Sohbetler Trakya'nın Fay Hatları" programının ikincisi Prof. Dr. Necdet Tekin Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Celal Pir'in yaptığı 'Eğitimde Bugün ve Yenilikçi Yaklaşımlar' başlığı altındaki programa Abbas Güçlü ve Prof. Dr. Necdet Tekin konuşmacı olarak katıldılar.

Eğitim sisteminin en büyük belasının sınavlar olduğunu belirten Güçlü, eğitim sistemine karşı olanları, düzeltmek için çaba harcamaya davet etti.

Güçlü, "Bugünün dünyası kalıpları yıkılmış gençlik istiyor. Üniversitelerde bu yıl 322 bin kontenjan boşaldı. Yani yüzde 70'i boş. 322 bin kontenjanı boş bırakan YÖK benim geleceğime nasıl yön verebilir. Amerika neden güçlü? Dünya'nın en iyi üniversitelerinin 10'undan 8'i orada. 20 milyon öğrencimiz var ama eğitim Türkiye'nin gündemine gelemiyor. Medya olarak biz de çok pespayeyiz. TV'de eğitim ve bilim programları yok." dedi.

"Herkes okuyacak diye bir zorunluluk yok"

Türkiye'nin en büyük sorununun sosyolojik sorunlar olduğunu vurgulayan Güçlü, "Şimdiye kadar gelmiş Milli Eğitim bakanlarının hiçbiri eğitimle ilgili değildi. Yapılan tüm projeler çöpe atılıyor. Ankara Türkiye'yi kolay kandırıyor. Çünkü oturup düşünmüyoruz. Dersaneleri bırakın. Milli eğitim iktidarların inisiyatifine bırakılmamalı. 15 yılda eğitim büyük zikzaklar çizdi. Herkes okuyacak diye bir zorunluluk yok. Herkes yeteneğine ve ilgi alanlarına göre yetiştirilmeli. Tek tip insan yetiştirmekten artık vazgeçin. Önce bizim bu yanlıştan kurtulmamız gerekiyor. Eğitimdeki bu kandırmacadan vazgeçmemiz lazım. Şu sınav sisteminden kurtulun. Bırakın dersaneyi, kursu. Bu sınav sistemi ile olmaz." diye konuştu.

Eğitimin mutlaka çağdaş ve yansız olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Necdet Tekin ise "Bizim eğitimimiz buna cevap veriyor mu? Maalesef veremiyor. Bütün dünyada iş bulabilecek insan kapasitesi son 15 yılda giderek azaldı. Bizim müfredatımız sadece Türkiye'de iş bulabilecek insan yetiştiriyor. Eğitim neresinden tutulacağı artık belli olmayan bir konu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir