• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
 Kurtulmuş`tan Çiçek`e Anayasa Tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İklimin her zamankinden daha müsait olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Böyle bir iklim yoksa iklimi bozan millet değil, milletin seçerek Meclis`e gönderdikleridir.” dedi.
 
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, HAS Parti İstanbul İl Başkanlığı`nda düzenlenen bölge toplantısına katıldı. Partililere seslenen Kurtulmuş, yeni anayasa konusuna vurgu yaptı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Anayasa yapmak iklim işidir ama bu iklim Türkiye`de yok." şeklindeki ifadesine tepki gösteren Kurtulmuş, yeni anayasa için şartların hiçbir zaman bu kadar müsait olmadığını söyledi. Kurtulmuş, “Türkiye`de yeni bir anayasa yapmanın tam da iklimi bu zamandır. Müsait mevsim bu zamandır. Şartlar hiçbir dönemde bu kadar çok yeni bir anayasanın yapılması için müsait olmamıştır. Milletin talebi dünden daha güçlenmiş bir şekilde devam etmektedir. 12 Eylül referandumunda yüzde 58 oranında oy alan yeni anayasa talebi eğer bugün referandum yapın sizi temin ederim yüzde 75`in üzerine çıkmıştır. Problem millette değil, problem; milletin oylarıyla parlamentoya seçilenlerin duyarsızlığında, kararsızlığında ve ürkekliğindedir.” diye konuştu.
Türkiye`nin en önemli meselesinin yeni anayasa olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Çünkü yeni anayasa bir fantezi olarak değil, sadece eski anayasanın adı eski olduğu için değil, Türkiye`deki eski anayasanın getirmiş olduğu siyasal sistemin Türkiye`yi taşıyamadığı için yeni bir anayasa zorunludur. Kürt meselesi gibi, Alevi meselesi gibi, Türkiye`de geniş dindar kitlelerin özgürlükleri gibi, hak ve özgürlükler temelinde yeni bir Türkiye`nin inşa edilmesi gibi son derece zaruri bir süreci başlatmanın ilk adımı yeni anayasayı ortaya koymaktır.” dedi.
 
`YENİ ANAYASANIN ÖNÜNÜ MECLİS`TEKİLER TIKIYOR`
Yeni anayasa sürecinde atılan her olumlu adımın Meclis`te birileri tarafından tıkandığını söyleyen Kurtulmuş, yeni anayasa yapacak Meclis`de bu kadar kavga ve gürültünün çıkmaması gerektiğini belirtti. Kurtulmuş, “Her konudan uzlaşma alanı oluşturarak bu alanlar üzerinden mutabakat sağlar ve Türkiye`de yeni bir sistemin kurulmasının öncülüğünü yapar. 7- 8 aylık olmasına rağmen bu parlamento eski, yaşlı ve yorulmuş bir parlamentodur ve yeni anayasayı yapmaktan uzak görünüyor.” ifadelerini kullandı.
 
Hiçbir partinin yeni anayasanın genel çerçevesinin ne olması konusunda milletle paylaştığı bir görüşü olmadığını ifade eden Kurtulmuş, sadece HAS Parti`nin kurulduğu günden beri yeni anayasanın nasıl olması gerektiği konusunda yazılı bir şekilde ortaya koyduğu metni TBMM ile paylaştığını, teşkilatları aracılığıyla da sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşacaklarını belirtti.
 
Her anayasanın yeni bir siyasal sistem de getirdiğini kaydeden Kurtulmuş, 1961 ve 1982 anayasalarının da siyasal rejim ortaya koyduğunu söyledi. Bu sistemin artık yürüyemez vaziyette, milletin sorunlarını çözmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu nedenle yeni anayasa diye tutturduklarını ifade etti.
 
`KENAN PAŞA DALGA GEÇER DEMİŞTİM`
12 Eylül yargılamasına da değinen Kurtulmuş, “Kenan Paşa`yı yargılayacağız eyvallah. Kenan Paşa`yı yargılayalım da onu yargılamak sadece mahkemenin önüne çıkarmaktan ibaret olmamalı. Tabii ki hesaplarını sonuna kadar versinler. Ama onların getirdikleri siyasal sistemi hatta 12 Eylül`ün kayığında oturarak 12 Eylül ile hesaplaşılmaz. Gelin 12 Eylül`ün siyasal sistemini değiştirelim. Siyasi partiler yasasını, seçim yaşasını, Meclis iç tüzüğünü, sendikalar yasasını. Halkın sistemin sahibi olduğu bir Türkiye yapalım dedik. Bunları yapmazsanız Kenan Paşa mahkemeye gelir ve sizle dalga geçer. Nitekim adam mahkemeye savunmasını gönderdi. ‘Türkiye`de ihtilal yapmak suç mu?` diyor. ‘Başarısız ihtilal` suç diyor. ‘Biz başarılı olduk siz de benim ürünümüzsünüz` diyor. ‘12 Eylül siyasal sistemi olmasaydı siz de olmazdınız` diyor. Doğru söylüyor. Ben aylar önce söylemiştim bunu adam gelir sizle dalga geçer diye.” şeklinde konuştu.
 
Darbe ihtimalini milletin, mahkemelerin değil milletin oyu ile parlamentoya gidenlerin ortadan kaldırabileceğini ifade eden Kurtulmuş, sadece kadroları değiştirmek ile sistemin değişmiş olmayacağını kaydetti.
 
BASINA SİTEM ETTİ
Kendisine "Başkanım artık televizyonlarda eskisi kadar göremiyoruz." şeklinde ifadelerde bulunulduğunu aktaran Kurtulmuş, “Ne güzel. Bu HAS Parti`nin söylediği sözlerin etkili ve güçlü olduğu anlamına gelir. Birilerini ürküttüğü anlamına da gelir. Arkadaşlardan ricam; bırakın televizyonlar HAS Parti`yi vermesin, kendileri bilir. Ama bizim her mensubumuz ayaklı bir televizyon, gazete, internet sitesi olmalı. Böylece en büyük medya kuruluşu HAS Parti`nin kendisi olur. Görüşlerini halkla paylaşmak mümkün olur.” ifadelerini kullandı.
 
Kurtulmuş, konuşmasının ardından partiye katılan yaklaşık 30 vatandaşa rozet taktı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir