• DOLAR 35.35
  • EURO 36.488
  • ALTIN 3021.51
  • ...
Esrarengiz güç: Bitcoin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Net olarak kim tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmeyen ve arkasındaki gizli güç ile değer kazanan sanal para birimi Bitcoin konusunda, konunun uzmanları ve diyanet tarafından önemli uyarılarda bulunuldu.

Hiçbir devlet tarafından denetlenmeyen ve istenilen her ülkede sanal ortamda alışveriş yapılan sanal para birimi Bitcoin ile birçok şirket tarafından alışveriş yapmaya başlandı.

Her geçen gün değer kazanarak diğer para birimlerini geride bırakmaları (özellikle ABD Doları) karşısında ABD yönetimini sessiz kalması akıllara birçok soru işaret getiriyor. Kendisine boyun eğmeyen emperyalist ABD birçok ülkeye ambargo uygulaması, Bitcoin denen sanal para biriminin de denetlemeye tabi tutulmadan kullanılması, ambargoya maruz kalan ülkeler için kaçırılmayacak bir fırsat olarak görülüyor.

BİTCOİN ARKASINDA YAHUDİ ZENGİNLER VAR

Bitcoin'in arkasında Yahudi zenginlerin olduğu ve bu yüzden kontrole tutulmadığı söyleniyor. 

Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro`ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin`in sembolü ฿, kısaltma ise BTC'dir.

Bitcoin`in 2008 yılında Satoshi Nakamoto müstear ismini kullanan bir kullanıcı tarafından ortaya çıkarıldığı söyleniyor. Bitcoin`i ortaya çıkaranlar bir kişi veya grup veya bir sistem de olabilir. Bitcoin, 8 yıldır kripto (şifreli) para piyasalarında işlem görüyor ve kimin tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmiyor. Bitcoin gibi kripto para borsalarında işlem gören Monero, Ethereum, Ripple, Dash, Litecoin gibileri de var. Bitcoin pek güven vermeyen bir kripto para birimi. Değerindeki iniş-çıkışlar hem ani hem de çok fazla.

Dünyanın birçok ülkesinde bireysel anlamda kullanıldığı gibi resmi olarakta devletler nezdinde itibar görmeye başladı. Alman Maliye Bakanı, ağustos ayı içerisinde Bitcoin`i, bir tür hesap birimi olarak gördüklerini söyledi.

BİTCOİN MADENCİLİĞİ

Sanal para birimine bazı vatandaşlar kendi cihazlarını kullandırtarak para kazanıyor. Normal bilgisayarlarla yapılan bu iş, yapılan işin zorluk derecesi sürekli artığı için artık normal bilgisayarlar yapılamaz oldu. Artık bilgisayarların hızını artırmak için işlemciden çok daha hızlı işlem yapan ekran kartları ile bu işe devam edildi ve en son şu an bu iş için üretilen özel cihazlarla yapılıyor. Yani kendi cihaz alanlarını şirketlerin Bitcoin ticaret alanına kullandırtarak para kazanma şekli.

BİTCOİN`İN DEĞERİNİ NE BELİRLİYOR?

Bitcoin`in kendiliğinden, yani doğasından gelen bir değeri olmadığı gibi insanların talebiyle değer kazandığı söylenebilir. Onun değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor, düşünce değeri azalıyor. Dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin bulunuyor. Yeni Bitcoin üretmenin önceden belirlenmiş bir prosedürü ve limiti olduğu için arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanıyor.

BİTCOİN HAKKINDA HÜKÜMET YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMALARI

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan Lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durmalı. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir”. Tarihe "lale çılgınlığı" ve "lale balonu" dönemi olarak geçen olay, 1600'lü yıllarda Hollanda'da ortaya çıkmıştı. O dönem, lale soğanı fiyatlarının inanılmaz artışı ve ardından sert düşüşü bu şekilde nitelendirilmişti. Ekonomi çevreleri, son dönemde bitcoinde yaşanan ani yükseliş ve inişleri de lale çılgınlığı yaşanan döneme benzeterek yatırımcıları uyarıyor.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Bitcoin ile ilgili, "Bu sadece bir yazılım ortamında, koordine edilmiş şifrelerle güç bulan sanal para birimi olduğu iddia edilen varlık. Bununla ilgili bir yasal düzenleme olmayacak." dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ BİTCOİN AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği Bitcoin dâhil olmak üzere sanal para birimlerinin kullanıldığı çevrimiçi döviz platformlarına, terör ve para aklamanın önüne geçebilmek için katı kurallar getirmeye karar verdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Bitcoin'in gerçek bir para birimi olmadığına dikkati çekerek, "Bitcoin ve diğer çeşitli sanal paraların yatırımcı ve tüketiciler açısından ciddi riskleri bulunuyor." dedi.

Londra merkezli, The Economist dergisinin 1988 yılına Ocak ayı dergisinin kapak resminde yer alan fotoğraf bugün görenleri oldukça düşündürüyor. Derginin kapağında, Kartalın boynunda madeni bir para birimi, üzerinde 10 rakamı ve zümrüdü anka (sözde ölümsüzlüğü simgeleyen kuş), 2018 yılı yazıyor. Ayaklarının altında ise birçok ülkenin para birimi yanıyor, kuşun boynunda yer alan para birimininde bitcoin olduğu söyleniyor. Dergi kapağında 'Get Ready For A World Currency', ‘Dünya Para Birimine Hazır Ol` ifadeleri yer alıyor.

DEVLETLER BAŞ EDEMEYİNCE DÜZENLEMEYE GİTMEK ZORUNDA KALDILAR

Çin hükümeti, daha önce para birimlerinin ilk halka arzında para toplamayı yasaklarken, şimdi de yeni düzenlemeler getirerek Bitcoin gibi sanal para piyasasında alım satım işlemlerini denetlemek, bu piyasada oluşan finansal risklerle manipülasyon ve spekülasyonları önlemek, özellikle Bitcoin'in Çin yuanı ve ABD doları gibi diğer para birimlerine çevrilmesini kısıtlayarak döviz ticaretini sıkılaştırmak istiyor.

Rusya'da, ağustos sonunda yaklaşık 500 milyon ruble değerinde Bitcoin'in ticaretini yapmak isteyen 3 kişiyi tutuklayan ve kara para aklamada sanal para birimlerinin kullanımının önüne geçmek isteyen Rus hükümeti ise Bitcoin ve benzer para birimlerinin rubleye çevrilmesini engellemeyi umuyor.

DİYANET`E GÖRE DİJİTAL KRİPTO PARALARIN KULLANIMININ DİNİ HÜKMÜ NEDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan Bitcoin açıklamasında, “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir. Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır. Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.” denildi. (İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir