• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
"Yeni yılda bize yakışan kendimizi hesaba çekmektir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yılbaşı kutlamaları ve Milli Piyango hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Siirt İl Müftüsü Faruk Arvas,  Müslümanların İslam'da yeri olmayan bu tür şeylerden uzak durması gerektiğini belirtti.

Arvas, yılbaşı kutlamalarının tamamen Hristiyan kültürüne ait bir olgu olduğunu, yılbaşı gecesini içki, kumar, israf ile geçirmenin hiçbir şekilde İslam, Kur'an ve iman ile bağdaşmadığını belirti.

Arvas, "Müslümanların yapması gereken miladi olsun, hicri olsun böyle gecelerde, Peygamber Efendimizin hadisi olan, Allah bizi hesaba çekmeden kendimizi hesaba çekmemiz. Bir yılı geride bıraktım, neler yaptım? Önümüzdeki bir yıl içerisinde Allah'ı razı edebilmek için neler yapmalıyım? Onun plan ve programını yapmamız lazım. Özellikle Hristiyanların benimsediği Noel yılbaşını onlar gibi kutlamaya çalışmak, Noel kartpostallar, heykeller... Bu dürtülere önem vermek, kesinlikle Müslümanlığa yakışmayan bir davranıştır. Biz eğer böyle bir gecede Hz İsa'nın doğumunu kutlayacaksak biz onu Müslümanca kutlamalıyız. O geceyi bize yakışır şekilde dualarla, muhasebe ile geçirmeliyiz." dedi.

Müslümanlar için 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gecenin diğer gecelerden hiçbir farkının olmaması gerektiğini söyleyen Arvas, "Diğer gecelerde ne yapıyorsak onu yapacağız ancak olsa olsa bir muhasebe gecesi olmalıdır. Eğer bir peygamberin doğum gecesi ise ki o da belli değil. O zaman o peygambere ve bize yakışır şekilde bir programla değerlendirebiliriz. O gece kendimizi hesaba çekip, geçmişi düşünüp, geleceğe hazırlanmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Piyango bileti başta olmak üzere dinimiz her türlü şans oyunlarını yasaklamış"

Özellikle Milli Piyango bileti başta olmak üzere dinimiz her türlü şans oyunlarını yasakladığına değinen Arvas, "Piyango kelimesinin başına hangi kelime getirilirse getirilsin, ister milli ister gayri milli fark etmez, piyango bir kumardır, bir şans oyunudur. Nice insanları biliyoruz ki kumara müptela olduğu için ister piyango veya başka kumar şeklinde olsun, elindeki, avucundakini de yitirmiştir. Bugüne kadar hiç kimse piyango ikramiyesiyle huzur bulmamış, mutlu olmamış ve dünyada nice felaketler başına gelmiştir. Piyango talihlisi nice vatandaşlarımız kendisine aniden verilen bu paraya alışamadıkları için elinde, avucundakini yitirdiği gibi sonunda bir parça ekmeğe muhtaç olmuş. Barakada donarak ölen insanların haberini basından öğrenmekteyiz." İfadelerini kullandı.

"Kendisine piyango çıktığı zaman fakir fukaraya vereceğim diye kendini aldatanlar var"

Arvas, "Kendisine piyango çıktığı zaman hayra, hasenata, cami ve Kur'an kursuna, fakir fukaraya vereceğim diye kendini aldatanlar var. Haram ile hayır olmaz. İsterse kazandığı milyarları fakir fukaraya versin haram ile kendisine bir hayır gelmeyeceği gibi piyango ikramiyesini kazandıktan sonra hayra harcayan böyle bir kimseyi de görmedik. Kendi kendine bir avutmadan bir ibarettir. Yeniden bir yıla başlayacağız, ömrümüzden koca bir yıl geçti, sermayemizin önemli bir bölümünü yittirdik, yeni bir imkâna kavuşacağız. Böyle bir gecede bize yakışan kendimizi hesaba çekmek, Müslümanca o geceyi değerlendirmek." diye konuştu. (Murat Orhan- İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir