• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Serebrovasküler olayı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FZT. SÜMEYRA ÇİFTÇİ / DOĞRUHABER

Serebrovasküler olay yani kısaca SVO  ya da halk arasında bilinen adıyla inme; beyne kan akımını sağlayan damarların tıkanması veya beyinde meydana gelen anormal kanamalar nedeniyle meydana gelen bir durumdur. Dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen en önemli ölüm nedenlerinden bir tanesi. Erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olan SVO, bir beyin damar hastalığı.

Yaşlılık hastalığı olarak bilinir ama gençleri de tehdit ediyor. Fast-food beslenme, her öğünde makarna, pilav ve tatlı tüketimi kalp-damar hastalıklarını tetikliyor doğrudan SVO geçirtiyor. Her yıl 150 bin kişi çeşitli sebeplerden SVO geçiriyor. Bunların yüzde 70'i ise şah damarı kaynaklı gelişiyor.

  Hastalığın tedavisinden ziyade önlem alınıp alınmadığına dikkat edilmeli ve buna yönelik bilgi verilmelidir. Önlem, düzenli beslenerek ve hareketli yaşamla alınmalı. Akdeniz usulü beslenme en uygun ve tavsiye edilen beslenme şeklidir. Damar sertliği doğumda başlıyor ve mezara kadar bizi takip ediyor. Bizim damar sertliğinde esas amacımız önleyici tedbirlerdir. Şu anda damar sertliğini önlemek için alınabilecek önlemler; düzenli yaşam, düzenli beslenme, düzenli doktor kontrolü, düzenli spor ve eğer ilaç alınıyorsa düzenli ilaç  kullanımı diyebiliriz.. Hastalar ilaçlarını akıllarına estiği gibi kesmemeli. Yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı gibi kişinin değiştiremeyeceği risk faktörleri vardır. Fakat kan basıncının, kan şekerinin normal sınırlarda tutulması için verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması halinde SVO için oluşan risk kısmen de olsa azalacaktır. Ayrıca sigara içmek, obezite (şişmanlık) , hareketsiz yaşam gibi kişinin değiştirebileceği risk faktörleri açısından eğer önlem alınırsa ve bu konuda doktorların uyarıları dikkate alınırsa yine önemli bir risk azalmasından söz edilir. Özellikle düzenli egzersiz yapmak (her gün yarım saat yürümek gibi) sizi kalp hastalığı ve inmeden yapmayanlara göre 2,5 kat korur. Sağlıklı yaşamaya çalışmak ümidiyle…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir