• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Çiftçilere tarımsal destek ve hibeler anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Ziraat Odası tarafından çiftçilere yönelik kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çiftçilerin tarım desteği almasının yolları anlatıldı.

Kumgeçit Köyünde çiftçiler ile bir araya gelen Bingöl Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaarslan, tarımsal danışmanlık hizmeti kapsamında köy ziyaretlerine devam ettiklerini söyledi.

Çiftçilerin sorunlarını dinleyip çözmek için çalıştıklarını anlatan Karaarslan, 4 yıldır Bakanlık desteğiyle tarımsal danışmanlık hizmetini sürdürdüklerini belirterek, "4 yıl içerisinde birçok çiftçimize ulaşarak bakanlığımızın hizmetlerini desteklerini anlatma imkânı bulduk. Odamızda istihdam edilen uzman tarım danışmanlarınca çiftçimize gerekli bilgileri sunuyoruz. Aylık olarak köylerimizi ziyaret ediyoruz. Çiftçilerimizin yaşadığı sorunları not alarak çözüm üretmeye çalışıyoruz." dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevli Ziraat Mühendisleri Harun Toker, Ahmet Dursun ve Sedat Berdibek, hibe ve desteklemeler hakkında bilgi verdi.

Hayvancılık hibe ve desteklemeleri hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Sedat Berdibek, Doğu Anadolu Projeleri (DAP) kapsamında 1 Ocak 2018 döneminden geçerli olmak üzere yüzde 50 hibeli hayvan ahırları yapım desteği verileceğini söyledi.

Ziraat Mühendisi Harun Toker ise Bakanlığın yüzde 50 sulama sistemleri desteklemesi hakkında sunum yaptı.

Bingöl Ziraat Odası Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener, bitki sağlığı ve doğal afetler konulu sunumunda geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlara değinerek, "Özellikle buğday üretimi yapan ve yaşanan tarımsal afetler nedeniyle mağdur olan çiftçilerimiz için çeşitli girişimlerde bulunduk. Sorunlar hem valilik hem de bakanlığa bildirildi; ancak çiftçilerimizin mağduriyetini giderecek bir sonuç alamadık. Çiftçilerimiz mevsim şartlarına azami dikkat etmeli gerekmektedir. Bu yıl havalar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kar yağışının olmaması durumunda olası bir don durumunda hububatta zarar görme durumu oluşabileceği için çiftçilerimizin tedbir alması gerekmektedir." dedi.

TARSİM kapsamının yetersiz olduğunu belirten çiftçi Mehmet Kayaokay, "TARSİM kapsamı yetersiz olduğu için taleplerimiz karşılanmıyor. Bu nedenle çeşitli mağduriyetler yaşıyoruz. TARSİM, kuru vasıftaki tarlaların hububat sigortasını kapsıyor, bizim ise tarlalarımız suludur. Sigorta yapamıyoruz ve geçen yıl 800 dönüm buğdayım heba oldu, kimseden bir destekte alamadım. Gittiğim yerlerde de sigorta yapmam isteniyor. Ben de soruyorum: TARSİM sigorta yapmıyorsa nereden sigorta yapayım? Devlet çiftçinin yanında durmalı ki biz de üretim yapabilelim." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın ücretsiz aşı ve küpeleme çalışmasından memnun olduğunu bildiren Hayrettin Alakuştekin, hayvansal üretimin artması ve Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesi için desteklerin arttırılması gerektiğini belirtti.

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaarslan ve tarım danışmanlarının çiftçilerin talepler ve şikâyetlerini dinlemesiyle toplantı sona erdi. (Nihat Kanat-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir