• DOLAR 34.27
  • EURO 37.681
  • ALTIN 2921.227
  • ...
Çocuğunuzla işbirliği yapabilmeniz için-2
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KÜBRA GÜNDÜZ / DOĞRUHABER

Geçen hafta değindiğimiz “çocuklarla işbirliği” adlı yazımızın devamını getireceğiz şimdi de.

4. Yaşa uygun ilkeler ve aile içi, tüm fertlerin uygulayabileceği kurallar koyun. Tüm ailede belli kurallar konulur; fakat uygulama konusunda çoğu kimse konulan kuralı uygulamıyor. Asıl olan kural koymak değil, konulan kuralın evin içinde uygulamasını sağlamaktır zaten. Aksi halde kural koymanın pek bir anlamı da olmaz. Hatta konulan ama uygulanmayan kuralların olduğu ailede yetişen çocuk, ileriki yaşantısında toplum kurallarına uymamayı bile öğrenir. Çünkü onun büyüdüğü evde kurallar uygulanmamak için vardı!

5. Yaşanan zorlukların üstesinden gelebilmek için espri/nükte kullanın. Bu fazlasıyla işe yarıyor, deneyin. Çocuklarımıza, kızarak, emir vererek yaptırmak istediğimiz çoğu şeyi, espriyle, oyunla, şirinlikle hemencecik yaptırabiliriz. Örnek verecek olursak; çocuğunuzun uyku saati yaklaştı ve siz onun uyumasını istiyorsunuz. Ama çocuğunuz ısrarla uyumak istemiyor. Bu durumda; çıldırtma beni, uyu artık deyip kendinizi kızdırmak yerine; “ Şimdi senle güzel bir oyun oynayacağız. Oyunumuz;“ gözünü kapatıp, ilk uyuyan en başarılı olacak ve istediği park alanına gitmeyi hak kazanacak” diyerek bir küçük drama halinde bu durumu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Önce onun uyumasına izin verin, ona kazanma zaferini yaşatın. Kısacası yaşına uygun oyunlar ve espriler üreterek her şeyi yaptırabilirsiniz.

6. Yaptığı tüm güzel davranışların ödülü olsun; ama olumsuzlukları hakkında fikir edinmesini sağlayın. Cezalar ve ödüllerin bir sınırı olmalıdır. Genelde verilen cezalar, yapılan yanlış davranışın yanlış olduğunu anlamasını sağlayacak bir nitelikte olmalıdır. Maalesef bizdeki cezalar genelde anneden-babadan nefret ettirecek nitelikte. Çocuk yaptığı yanlışı anlamak yerine, anne-babasını merhametsiz, katı kalpli biri olarak düşünür.

Aslına bakarsanız çocuklarla işbirliği yapmak o kadar da zor değil. Yeter ki nasıl yapacağımızı bilelim, uygulamaya çalışalım. Baktınız olacak gibi değil, bir uzmana başvurun. 

Sevgiyle Kalın…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir