Yeni bir cephe sistemi geliştirildi
GTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Dr. İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir Türkeri, ekonomik ve sürdürülebilir bir cephe sistemi geliştirdi.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Binaları beton ve demir yığını görünümden uzaklaştıran yeni bir cephe sistemi, Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir tarafından Yalova`da uygulanmaya başladı. Sistemde kullanılmış paletler koruyucu bir tabaka ile koruma altına alınarak bina cephesine monte ediliyor ve bina cephesi palet iç yüzeylerine yerleştirilen saksılar sayesinde bir biyo duvar özelliğine de sahip oluyor. Ekonomik ve çevreci bir cephe amaçlanan sistem daha çok sanayi tesisleri için tasarlanıyor. Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Dr. İbrahim Türkeri sanayi yapıları için yeni bir cephe sistemi olarak öne sürdüğü projeyi şu ifadelerle aktardı:
EKONOMİK VE ÇEVRECİ BİR ÇÖZÜM
“Çevre ve şehir estetiğini olumsuz yönde etkileyebilecek büyüklükte inşa edilen sanayi tesislerinin ve özellikle depo yapılarının geri dönüşümlü ahşap paletlerle örtülmesini öneren proje kapsamında iç mekân ve dış görünümde yeni bir kullanım olanağı sunulmaktadır. Sanayi tesislerinin sadece kompozit panellerle kaplanması yerine, yeni bir katman önerisi olarak geliştirilen bu cephe sistemi sayesinde naif bir ahşap yapı görünümü sağlanmaktadır. Bununla birlikte çelik konstrüksiyona eklemlenerek cephe yüzeyini saran bu yeni doku, iç mekânda güneş kırıcı rolü de üstlenmektedir. Kullanılmış ahşap paletlerin sürme esaslı koruyucu bir yağ tabakasıyla güçlendirildiği bu uygulama, aynı zamanda palet içlerine gömülen saksılar aracılığıyla yeşil bir cephe görünümüne de olanak sağlayabilmektedir.” Yalova ölçeğinde uygulanmaya başlanan projenin, ekonomik ve çevreci bir çözüm olarak diğer sanayi tesislerini de teşvik edeceği öngörülüyor.