Mali aracı kuruluş istatistikleri açıklandı
TÜİK, 2016 yılına ait mali aracı kuruluş istatistiklerini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2016 yılına ait mali aracı kuruluş istatistikleri açıklandı.
Buna göre, mali aracı kuruluşlar sektöründe geçen yıl 17 bin 795 girişim faaliyette bulundu.
Açıklamada, finansal hizmet faaliyetlerinde 227 girişim, sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında 63 girişim, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise 17 bin 505 girişim faaliyet gösterdiği belirtildi.
Faktör maliyetiyle katma değerin 133 milyar 869 milyon TL olarak gerçekleştiği belirtilen açıklamada, mali aracı kuruluşlarda toplam katma değerin yüzde 89,1'inin finansal hizmet faaliyetlerinde, yüzde 7,5'inin sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, yüzde 3,4'ünün ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştuğu ifade edildi.
Faktör maliyetiyle katma değerin bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttığı ifade edilen açıklamada, faktör maliyetiyle katma değerin bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde yüzde 17,4, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde yüzde 83, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise yüzde 10,3 arttığı belirtildi.
Mali aracı kuruluşlarda en yüksek istihdam finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti
Mali aracı kuruluşlarda yıllık ortalama çalışan sayısı 325 bin 358 olarak gerçekleştiği belirtilen açıklamada, toplam istihdamın yüzde 72,9'unun finansal hizmet faaliyetlerinde, yüzde 6'sının sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, yüzde 21,1'inin ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde çalışanlar oluşturduğu ifade edildi.
Personel maliyetinin 29 milyar 395 milyon TL olarak gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, mali aracı kuruluşların personel maliyetinin yüzde 83,2'sinin finansal hizmet faaliyetlerinde, yüzde 7,2'sinin sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, yüzde 9,6'sının ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde gerçekleştiği belirtildi. Mali aracı kuruluşların personel maliyetinin yüzde 86,8'inin maaş ve ücretlerden, yüzde 13,2'sinin ise sosyal güvenlik masraflarından oluştuğu ifade edildi.
Mali aracı kuruluşlarda ücretli kadın çalışan oranının yüzde 48,7 olduğu ifade edilen açıklamada, mali aracı kuruluşlarda 2016 yılında ücretli olarak istihdam edilen kadın personel sayısının 151 bin 710 iken erkek personel sayısının 159 bin 738 olarak gerçekleştiği belirtildi. Ücretli kadın çalışan oranının yüzde 48,7, ücretli erkek çalışan oranı ise yüzde 51,3 olduğu ifade edildi. (İLKHA)