• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
HÜDA PAR: Kararlar yeterli olmasa da ilerisi için umut verici
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanlığı, ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü siyonistlerin sözde başkenti ilan etmesinin ardından İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde alınan kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Açıklamada, ABD Meclisinin 1995 yılında aldığı, Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını uygulamaya koyacaklarının ABD Başkanı Trump tarafından açıklanmasının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, İstanbul'da olağanüstü olarak toplandığı hatırlatıldı.

ABD yönetimi aksini iddia etse de böyle bir uygulamanın Kudüs'ü işgalci siyonistlerin başkenti kabul etmek anlamına geldiği ifade edilen açıklamada, her şeyden önce; Mescid-i Aksa'nın 1969'da kundaklanması sonrası kurulan ve Kudüs'ün özgürlüğünü hedefleyen teşkilatın Kudüs ve Filistin için son derece önemli olan böylesine bir toplantısına pek çok İslam ülkesinin, düşük düzeyde katılım sağlamış olmasının, teşkilatın mevcut hazin tablosunu gözler önüne serdiğine vurgu yapıldı.

"Alınan kararlar zayıf kalmıştır"

Açıklamada, "Venezuela'nın devlet başkanı düzeyinde katıldığı toplantıya, İİT üyesi Türkmenistan, Suriye, Benin, Guyana, Kamerun, Surinam, Gine Bissau ve Mozambik'in hiç temsilci göndermemesi bu ülkeler adına utanç tablosudur." denilerek şu değerlendirmede bulunuldu:

"İslam İşbirliği Teşkilatı'nın zirvede almış olduğu kararlar, İslam ümmetini tatmin edecek kararlar değildir. İslam âlemi, teşkilata üye ülkelerin Siyonist terör şebekesini devlet olarak tanımaktan vazgeçme ve tüm ilişkilerini kesme, ABD ile diplomatik ilişkilerini gözden geçirme, bir bütün olarak Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu kabul etme ve bunun gereği olarak da büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma; bağımsız Filistin Devleti'ni tanımayanların da tanıma kararı almalarını bekliyordu. Kudüs'te Başkonsolosluğu bulunan Türkiye'den beklenen Kudüs'te açmış olduğu başkonsolosluğu büyükelçilik seviyesine çıkarmasıdır. Bu bağlamda alınan kararlar zayıf kalmıştır. Doğu Kudüs"ün Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi ise Kudüs-ü Şerif'in batı kısmının ve işgal altındaki Filistin topraklarının önemli bir kısmının işgalci siyonist terör şebekesine terk edilmesi anlamına gelmektedir."

Açıklamada, zirvede "ABD'nin almış olduğu kararın reddedilerek gayri meşru ilan edilmesi." "Tüm üye Devletlerin Filistin sorununa dış siyasi gündemlerinde yüksek öncelik verilmesi çağrısı." "Bütün Devletlere Diplomatik Misyonlarını Kudüs-ü Şerif'e taşımaya davet edilmesi." "BM Genel Kurulu'nun sorumluluklarını yerine getirmeye davet edilmesi ve harekete geçmemesi halinde teşkilat üyesi ülkelerin bu ağır ihlali BM Genel Kurulu'nun 377 A sayılı 'Barış için Birleşme kararı' çerçevesinde BM Genel Kurulu'na getirmeye hazır olduklarının teyit edilmesi." "İslam Kalkınma Bankası'ndan işgal altındaki topraklarda ekonomik ve sosyal kalkınma çabalarına destek vermesi" gibi maddelerinin kararların da alındığı kaydedilerek, "İslam İşbirliği Teşkilatı'nın mevcut yapısı, şimdiye kadar ortaya koyduğu pratik ve çoğu üyelerinin ABD ve siyonistlerle ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda, bu kararların alınmış olması ilerisi için umut verici bir gelişmedir." denildi.

Açıklamada son olarak, "HÜDA PAR olarak; teşkilata üye her bir ülkenin İslam İşbirliği Teşkilatı'nın oybirliğiyle aldığı bu kararların arkasında durmasını, uygulamaya geçmesi için samimi gayret sarf etmesini; bu toplantının İslam Birliğine giden yolda yeni bir başlangıç ve ABD'nin şer gibi görünen bu kararının İslam Ümmeti'nin Kudüs-ü Şerif'in etrafında birleşmesine vesile olmasını diliyoruz." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir