• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...
KUDÜS ÖZGÜR OLANA DEK BU ÖFKE DİNMEYECEK
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanıma kararının yankıları sürüyor. Yaklaşık iki haftadır Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde meydanlara dökülen Müslümanlar karara karşı tepkisini gösteriyor. Türkiye`de Konya, Şanlıurfa Gaziantep, Düzce ve daha birçok ilde gösteriler düzenlenirken, Dünya çapında da Filistin, Ürdün, Mısır gibi birçok ülkede gösteriler düzenlendi. Pazar günü de Ankara ve Diyarbakır`da geniş katılımlı Kudüs mitingi düzenlenecek.  

DİYARBAKIR'DA KUDÜS'E DESTEK MİTİNGİ DÜZENLENECEK

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle 17 Aralık Pazar günü Diyarbakır İstasyon Meydanı`nda gerçekleştirilecek miting ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanıması kararı protesto edilecek. HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şehmus Tanrıkulu, yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıyan kararının İslam âleminde büyük bir infiale neden olduğunu söyledi. Birçok ülkede karara karşı vatandaşların sokağa döküldüğünü ve tepkilerini dile getirdiğini aktaran Tanrıkulu, Diyarbakır'da da bu kararın protesto edildiğini anımsattı. "Kudüs Hazreti Ömer döneminde fethedildi. Fethedildikten sonra Hazreti Ömer orada yaşayan Hristiyan ve Yahudilere adaletle davrandı ve inanç özgürlüğü tanıdı. 11. yüzyılda Kudüs haçlılar tarafından işgal edildi. Bu işgal neticesinde orada yaşayan yüz binlerce insan kılıçtan geçirildi, mabetler tahrip edildi ve insanlara büyük zulümler yapıldı. Yaklaşık bir asır sonra Selahaddin'i Eyyubi Hazretleri tekrar Kudüs'ü fethetti." ifadelerini kullanan Tanrıkulu, fethedildikten sonra orada yaşayan insanlara adaletle davranıldığını, Hristiyanların bugün dahi bu yaklaşımı dile getirdiğini vurguladı.

"İŞGALCİ DEVLET ULUSLARARASI HUKUKU HİÇE SAYDI"

Mescid-i Aksa ve etrafında bereketli topraklar bulunduğuna işaret eden Tanrıkulu, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen birçok Peygamberin Kudüs'e uğrayıp orada İslam'ı anlattığını anımsattı. Kudüs'ün Müslümanlar açısından çok büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Böyle kutsal bir mescidin israil gibi bir terör devletinin, işgalci bir çetenin elinde olması, orada yaşayan Müslümanlara baskı yapılması kabul edilebilir bir şey değil. İşgalci, siyonist çete uluslararası hukuku hiçe sayarak, Birleşmiş Milletler kararını hiçe sayarak maalesef Filistin'in hemen hemen tümünü işgal etmiş durumdadır. Onlara sahip çıkmak ve Kudüs'ün İslam'ın şiarı olduğunu, Kudüs'ün parçalanmaz olduğunu tüm dünyaya göstermemiz gerekiyor."

"KUDÜS BİZİMDİR, İSLAM ÜMMETİNİN ŞİARIDIR"

Pazar günü düzenleyecekleri miting ile tepkilerini bir kez daha dile getireceklerini ifade eden Tanrıkulu, Diyarbakırlı vatandaşların mazlum Filistin halkının yanında olduğunu aktardı. Bu karardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, şunları kaydetti: "İnşallah alınan bu karardan vazgeçilir ve Filistin sorunu geniş bir şekilde masaya yatırılarak konunun çözülmesi için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası aktörler üzerlerine düşeni yaparlar çünkü 6 milyondan fazla Filistinli kendi topraklarını terk etmek zorunda kalmış. Şu anda bütün Filistin toprakları israil işgali altında bulunmaktadır. Başta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olmak üzere BM bu işgale bir an önce son vermek için her türlü girişimde bulunmalıdır. Kudüs bizimdir, İslam ümmetinin şiarıdır. Bizler Filistin halkının yanında olduğumuzu bir kez daha göstereceğiz." Tanrıkulu, 17 Aralık Pazar günü saat 13.00'te İstasyon Meydanı'nda düzenleyecekleri mitinge tüm vatandaşları davet etti.

STK'LARDAN ANKARA'DA 'KUDÜS' MİTİNGİ

Memur-Sen, Hak-İş, İHH İnsani Yardım Vakfı, Cihannüma ve ÖNDER, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıması kararına 17 Aralık Pazar günü Anadolu Meydanı'nda düzenleyeceği mitingle tepki gösterecek. Mitingi düzenleyecek kuruluşlardan yapılan yazılı açıklamada, etkinliğin Filistinlilerin yalnız olmadığını, Kudüs'ün insanlığın ve ümmetin kalbi olduğunu ve işgal girişimlerine asla sessiz kalınmayacağının ilanı için gerçekleştirileceği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yürütülen kirli planın, sadece Kudüs ve Filistin`e değil insanlığın bütün kazanımlarına ve dünya barışına yönelik bir saldırı olduğu gerçeğinden hareketle, bütün inanç ve ideolojik kesimlerin hak, insanlık ve barış ortak paydasında güçlü ve örgütlü bir iradeyi tesisini zorunlu ve değerli buluyoruz. Dünyayı emperyal zorbaların pazarı olmaktan, insanlığı kapital aklın kuşatmasından kurtaracak milat, kurulacak bir küresel Kudüs paydaşlığıdır. Bu anlayışla, 17 Aralık Pazar günü saat 13.00'te Anadolu Meydanı'nda bir miting düzenleyeceğiz. Tüm vatandaşları mitingimize bekliyoruz."

SİYONİST GASPÇI KARARA TÜRKİYE VE DÜNYA ÇAPINDA TEPKİLER

ADANA VE OSMANİYE

Adana ve Osmaniye'de ABD'nin Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanımasına tepki gösterildi. Osmaniye'de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı`na (AFAD) bağlı Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi'nde kalan Suriyeli Türkmenler, cuma namazı sonrası bir araya gelerek ABD'nin Kudüs kararını protesto etti.

DÜZCE

Düzce'de yaklaşık bin öğrenci, ABD'nin Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanımasına tepki gösterdi. Cuma namazı çıkışında Cedidiye Camisi önünde bir araya gelen öğrenciler, "Kudüs İslam'ındır" yazılı pankartlar taşıyarak İstanbul Caddesi'nden Anıtpark Meydanı'na yürüdü.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde Eyyüp Peygamber Camisi'nin avlusunda toplanan yüzlerce kişi, Filistin'de yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, ABD'nin Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi. Filistin bayrakları taşıyan vatandaşlar, tekbir getirerek, ABD ve israil aleyhine slogan attı. Grup adına açıklama yapan Faruk Akbaş, ABD Başkanı Donald Trump'ın kararının bir geçerliliğinin olmadığını belirtti. İslam İşbirliği Teşkilatı`nın Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanımasının sevindirici olduğunu ifade eden Akbaş, Müslümanların bu anlamda birlik içinde hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

GAZİANTEP

Gaziantep`te ABD'nin Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanıma kararı protesto edildi. Gaziantep İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Engin Erbatan, Ulu Camii'de cuma namazı sonrası toplanan grup adına açıklama yaptı. ABD'nin Müslüman topraklara kan ve gözyaşı getirdiğini ifade eden Erbatan, "Biz ABD'nin barıştan ne anladığını çok iyi biliyoruz. Afganistan'dan, Irak'tan, Suriye'den tanıyoruz. 'Barış ve huzur getireceğiz' dedikleri İslam topraklarına, nasıl kan ve gözyaşı getirdiğinizi görüyoruz." dedi.

KONYA

Konya'da Mevlana Meydanı'nda düzenlenen "Davamız Kudüs Konya Buluşması"na çok sayıda vatandaş katıldı. Mitingde vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

DÜNYADAN TEPKİLER

KUDÜS

Cuma namazının ardından Mescid-i Aksa avlusunda toplanan Filistinliler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti. Türkiye ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, ABD ve israil karşıtı sloganlar attı.

MISIR

Mısır'daki bütün camilerde bu hafta da cuma hutbesinde "Kudüs" meselesi ele alındı. Ülkedeki tüm camilerde okunan cuma hutbelerinde ABD'nin Kudüs'ü "israilin başkenti" olarak tanıma kararı sert bir dille eleştirildi. Vakıflar Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, bu hafta da camilerde "Onurlu ve haysiyetli olmak, kutsal mekanları korumak için milli Arap birliğinin zorunluluğu" başlığı altında Kudüs temalı hutbeler okunacağı duyurulmuştu. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararının ardından, Ezher yönetimi ve Vakıflar Bakanlığı geçen hafta cuma hutbelerinin konusunun "Kudüs" olması yönünde ortak karar almıştı.

ÜRDÜN

Ürdün'ün başkenti Amman'da cuma namazı sonrası el Hüseyni Camii önünde toplanan bir grup, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararını protesto etti. Filistin bayrakları ve Kudüs'ü destekleyen pankartlar taşıyan göstericiler, ABD ve israil karşıtı sloganlar attı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir