• DOLAR 32.47
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2439.721
  • ...
İİT sonuç bildirgesi: Başkent Kudüs`tür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kudüs gündemiyle toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı'na 56 üye ülkeden 48 ülkenin katıldığı konferansın sonuç bildirgesinde Doğu Kudüsün Filistin'in başkenti olduğu ilan edildi ve dünyaya Filistin'i tanıyın mesajı verildi.

Donald Trump'ın Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma kararının ardından İstanbul`da yapılan Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda sonuç bildirisinde şu başlıklar öne çıktı

ABD Başkanı`nın Kudüs`ü İşgalci Güç israilin sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedildi ve kınandı.

Sözkonusu karar hukuken hükümsüz ilan edildi.

ABD`nin bu kararının Filistin halkının tarihi, hukuki, doğal ve milli haklarına bir saldırı, barış girişimlerini baltalama, uluslararası barış ve güvenliği hedef alan bir tehdit olarak görüldüğü belirtildi.

Kudüs-ü Şerif`in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan sözkonusu tehlikeli beyanın hükümsüz ve meşruiyetten uzak olduğu vurgulandı.

ABD Yönetimi`ni bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu tutulduğu kaydedildi.

ABD Yönetimi`ni bu yasadışı kararının israilin Filistin topraklarında sürdürdüğü sömürgecilik, yerleştirme, apartheid ve etnik temizlik siyasetini ‘teşvik` olarak görüldüğü kaydedildi.

Tüm üye devletlere Filistin sorununa, özellikle dünyanın diğer taraflarından karşıtlarıyla günlük temaslarında ve dış siyasi gündemlerinde yüksek öncelik vermeleri çağrısında bulunuldu.

İki devletli çözüm temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti`ne dayanan adil ve kapsamlı bir barışa bağlılık teyit edildi.

Uluslararası topluma bu sorunu çözüme ulaştırmak maksadıyla etkin ve ciddi bir şekilde harekete geçmesi çağrısında bulunuldu.

Doğu Kudüs, Filistin Devleti`nin başkenti olarak ilan edildi ve bütün devletler Filistin Devleti`ni ve Doğu Kudüs`ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet edildi.

Bütün Devletler Diplomatik Misyonlarını Kudüs-ü Şerif`e taşımamaya davet edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`ne çağrıda bulunularak, Kudüs şehrinin yasal statüsünü teyit etmesi, Filistin Devleti topraklarındaki İsrail işgaline son vermesi, Filistin halkının uluslararası korunma altına alınmasını sağlaması, Filistin Davası`na ilişkin aldığı tüm kararları uygulaması ve bu kararlara uyması istendi.

İslam Kalkınma Bankası`ndan Filistin projelerine öncelik vererek Kudüs`ü Şerif ve diğer işgal altındaki topraklarda ekonomik ve sosyal kalkınma çabalarına destek olması talep edildi.






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir