Van'da "Proje Döngü Yönetimi" eğitimi
Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen "Proje Döngü Yönetimi Eğitimi"nin açılış programı düzenlendi.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteği ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından "Proje Döngü Yönetimi Eğitimi" veriliyor. Dört grup halinde verilecek olan eğitimde ilk grup için açılış programı düzenlendi.
Programda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Bununla yerel ve döngüsel kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yerel kalkınma kapasitemizi artırmak, nitelikli insan kaynağına erişim sağlamak gibi hedeflerimiz var." dedi. DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da, eğitimlerin Van için önemine değindi ve diğer başvurucular için 2018 yılında da destek sağlayabileceklerini ifade etti.
Van TSO tarafından gerçekleştirilen Hibe Kaynaklarına Erişim Projesi'nin tanıtım programı Van TSO binasında gerçekleştirildi.
Programa, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, TKDK Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Van TSO Yönetim Kurulu üyeleri, eğitmenler ve eğitime katılacak ilk grup katıldı.
Eğitimin önemi
Eğitim programının açılışında konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, gerçekleştirilecek olan eğitimin önemine değindi. Bu tür eğitimlerin Van için elzem olduğuna işaret eden Takva, şunları söyledi: "Çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir projenin başlangıcını gerçekleştireceğiz. Van TSO ile DAKA'nın ortaklaşa yürütecekleri Hibe Kaynaklarına Erişim projesinin açılış programını gerçekleştireceğiz. Aslında uzun zamandır ara vermiştik, bu kısaca PCM dediğimiz Proje Döngü Yönetimi Eğitimi. Bu çok önemli bir iş. Sebebi şu: Biliyorsunuz bizim bölgemiz en dezavantajlı bölge. Dolayısıyla bizim için hibe kaynaklarına erişim, bir nevi can suyu niteliğindedir. Bu anlamda Van'ın nitelikli proje yürütücülerine ve yöneticilerine çok ihtiyacı var. Umuyorum sizlerin de bu proje kapsamında edindiğiniz bilgilerle her biriniz birer profesyonel proje yöneticisi olursunuz."
Van ilk sırada
AB hibeleri konusunda 2010 yılında Van'ın ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Takva, şöyle devam etti:
"2010 yılında Van en fazla AB hibe kaynaklarını alan il olarak ilk sırada yer aldı, ardından Konya ikinci il geliyor. 2010 yılında kullandığımız kaynak yaklaşık 20 milyon avro. Dolayısıyla bu çok önemli bir kaynak. İllerimiz genelde basında nasıl tanımlanıyor, işte kaçakçılığın olduğu, gayri meşru ticaretin olduğu, kara paranın döngü içerisinde olduğu kentler olarak biliniyor. Sadece AB kaynaklarını kullanabilirsek yılda 2 milyar avroyu geçiyor. Dolayısıyla bizim illegal yöntemlerle elde ettiğimiz ki bu bizim hayatımıza kayıt dışı olarak giriyor, imajımızı da olumsuz etkiliyor. Buna karşılık 2 milyar avroluk bir kaynaktan bahsediyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz, işte projelendirerek bu kaynaklara erişmemiz mümkün. Bizim odamız da, DAKA'nın desteğini alarak, 4 grup halinde yürütülecek projenin ilk grubun eğitimini bugün başlatıyoruz. DAKA'dan teknik destek kapsamında 14 bin 750 lira bir kaynak aldık. Bu anlamda DAKA yöneticilerine de çok teşekkür ediyorum. Bu paranın büyük bir kısmı eğitmenlere harcanacak. Diğer tüm lojistik imkânları ticaret odası karşılayacak."
Eğitimin amacı
Eğitimin amacına ilişkin de görüşlerini ifade eden Takva, "Bununla yerel ve döngüsel kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yerel kalkınma kapasitemizi artırmak, nitelikli insan kaynağına erişim sağlamak gibi hedeflerimiz var. Bizim odamızdan da 10 kişi eğitim alacak. Yaklaşık 110 kişi de diğer kurumlardan ve özel sektörden bu eğitimi alacak. 30'ar kişilik 4 grup olacak. Diğer birçok kurumdan da bize başvurular var. Hepinizde katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu.
"Kaynakları etkin kullanmalıyız"
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da, kurum olarak amaçlarının kaynakların etkin kullanımını sağlamak olduğunu söyledi. Proje döngü yönetimi eğitiminin önemli bir eğitim olduğunun altını çizen Güray, şöyle konuştu:
"Bu proje kapsamında ciddi bir başvuru olduğundan bahsettiniz. Teknik destek olarak bunun devamı için kurumumuza başvurabilirsiniz. Bunu 2018'de de sürdürebiliriz. Diğer bir önemli husus bu eğitimi sadece katılıp sertifika alacağınız bir eğitim olarak görmeyin. Bu eğitim baştan sona kadar dikkatle takip etmeniz gereken önemli bir eğitimdir. Çünkü fon sağlayan kuruma derdinizi doğru anlatmanız lazım. Projenin mantığını oturttuktan sonra proje sunacağınız fon sağlayıcıların yüzde 90'ını ikna edebilirsiniz. Başkanın da dediği gibi Van, AB hibeleri konusunda önemli bir il. Siz bu eğitimi aldıktan sonra, mantığı kavradıktan sonra dediğim gibi Avrupa'nın birçok maddi destek programına proje sunabilirsiniz. Eğitimler 4 grup halinde 5 gün devam edecek ve her gün 8 saat olacak. Biz DAKA olarak Muş, Bitlis, Hakkâri'de de eğitimcilerimize hizmetler veriyoruz, dolayısıyla eğitimcilerimize güveniyoruz. Bizim en çok önemsediğimiz ulusal ve ulusalar arası kaynakların etkin kullanımı. Bu anlamda da insan kaynakları kapasitemizin gelişmesi için de büyük önem veriyoruz."
TKDK Van İl Koordinatörü İbrahim Başak da, Van'da besicilik, arıcılık, seracılık ve otelcilik ile ilgili sağlanan desteklere ilişkin bilgi verdi. Hibe oranlarının yüzde 80'i bulduğunu anlatan Başak, sağlanan destekler sayesinde organik arıcılık yapılabildiğini ve diğer alanlarda da büyük oranda bir gelişme sağlandığını ifade etti. Yapılan konuşmalar ardından, eğitime geçildi. (Yunus Tuğrul - İLKHA)