• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye bölgede antisiyonist ittifak oluşturabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Filistin asıllı tanınmış yazar, akademisyen ve aktivist Dr. Azzam Temimi, kurulacak antisiyonist ittifakın İsrail'in terörist ilerleyişini nispeten durdurabileceğini belirterek, "Türkiye, Katar, İran gibi Filistin sorununa adil yaklaşan ülkeler var. Bu ülkeler bir araya gelerek yeni bir ittifak oluşturmak zorunda. Kurulacak böyle bir antisiyonist ittifak inanıyorum ki bölgede İsrail'in terörist ilerleyişini nispeten durdurabilir." dedi.

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi'nin (İHAK) konuğu olarak İstanbul'da bulunan Alhiwar Televizyonu program yapımcısı Dr. Azzam Temimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının beklenilen bir şey olduğunu ve buna hiç şaşırmadığını söyledi.

Bunun, Trump'ın seçim vaatlerinden olduğunu belirten Temimi, "Bu konuda Yahudi lobileri ve İsrail ile anlaşma yapılmıştı zaten. Hatta buna 'asrın anlaşması' bile dediler. Arap dünyası liderlerinin de bu anlaşmaya yeşil ışık yaktığına dair şüphelerim var." diye konuştu.

"FİLİSTİNLİLERİN KAYBEDECEK BİR ŞEYİ YOK"

Azzam Temimi, Trump ve Netanyahu'nun iç politikada ciddi sıkışmışlık içinde olduğuna dikkati çekerek, Trump'ın kesinlikle geri adım atmayacağını söyledi.

Yeni bir intifada hareketi başlayacağını ve bu ateşin bütün bölgeyi etkileyeceğini dile getiren Temimi, "Zaten Filistinliler İsrail baskısı nedeniyle çok iyi şartlarda yaşamıyorlar. Ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda çok ciddi kayıpları var. Filistinlilerin kaybedecek bir şeyleri yok ve bu intifada sürecini çok daha fazla tetikleyecektir." dedi.

"FİLİSTİN HALKININ ZAFERİ İLE SONUÇLANACAK"

İntifada hareketinin gerek Filistin'de gerek bölgede ne gibi sorunlar doğuracağına dair öngörülerini paylaşan Temimi, şunları anlattı:

"Sonuçları konusunda hiç birimizin elinde geleceği gösteren bir ayna yok ama bunun uzun sürecek bir mücadele olacağını hepimiz tahmin edebiliriz. Bu mücadele kolonyalizm ve sömürgecilikle başlayan bir süreç ve devam edecek. Benim için İsrail'in başkentinin Tel Aviv'de ya da Kudüs'te olmasının hiçbir önemi yok. Filistin toprakları zaten siyonist İsrail'in işgali altında. Bir intifada başlayacak bitecek, diğeri başlayacak bitecek bir süreç olarak düşünmek zorundayız. İnşallah çok uzun sürse de Filistin halkının zaferi ile sonuçlanacak bir mücadele olacak."

Azzam Temimi, Filistin meselesinde Mısır'ın kilit ülke olduğunu vurgulayarak, "Maalesef şunu itiraf etmek gerekir ki; birçok Arap yönetimi ya siyonist ya da siyonist rejimler tarafından yönetiliyor. Dolaysıyla Filistin bu ülkeler yüzünden bugün bu duruma gelmiş bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE YENİ BİR İTTİFAK OLUŞTURABİLİR"

Dr. Temimi, Arap ülkelerinden Filistin için bir şey yapmalarını beklemenin yanlış olduğunu belirterek, Türkiye, Katar, İran gibi ülkelere bu sorunun çözümü içim birtakım adımlar atması önerisinde bulundu.

Türkiye'nin karar öncesi ve sonrası Filistin ile ilgili politikası, reaksiyonları ile ilgili olarak "Arap ülkeleriyle karşılaştırdığımda takdir edilecek reaksiyonlar." diye tanımlayan Temimi, "Maalesef Türkiye Filistin'e uzak bir ülke ve dolayısıyla direkt değil, dolaylı etkileri oluyor." ifadelerini kullandı.

Azzam Temimi, Türkiye'nin artık bu konuda inisiyatif alması gerektiğinin altını çizerek, şunları aktardı:

"Böyle izleyip hiçbir şey yapmadan bekleyemeyiz, bir şey yapmamız lazım. Türkiye belki bölgede antisiyonist ittifak oluşturabilir ve bence bu işe yarar. Türkiye, Katar, İran gibi Filistin sorununa adil yaklaşan ülkeler var. Bu ülkeler bir araya gelerek yeni bir ittifak oluşturmak zorunda. Kurulacak böyle bir antisiyonist ittifak inanıyorum ki bölgede İsrail'in terörist ilerleyişini nispeten durdurabilir."

Dr. Temimi, Filistin'in yanında durduğu ve Arap Baharı'nı desteklediği için Türkiye'nin birtakım Arap ülkelerinin hedefi haline geldiğini söyledi.

Siyonist yanlısı Arap rejimlerinin 2015'te gerçekleşen 15 Temmuz darbesini bu gerekçeyle desteklediğini aktaran Temimi, "Türkiye her zaman Filistin'in yanında adaletli duran bir ülke oldu. Türkiye, Mavi Marmara olayından önce de Filistinlilerin yanındaydı. Bu yüzdendir ki geçen yıl Türkiye'de gerçekleşen darbe girişimine siyonist yanlısı ülkeler suskun kaldılar, Türkiye'de rejim değişimini, darbeyi desteklediler. Türkiye gibi Katar'ı da işgal etmek istediler. Çünkü Katar da Filistin'i destekliyordu." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir