• DOLAR 35.428
  • EURO 36.316
  • ALTIN 3069.5
  • ...
Soba zehirlenmelerine karşı uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soba satıcıları, kış aylarında yaşanan zehirlemelerine karşı uyarılarda bulundular.

Sobanın yanıp yanmadığını ve bacanın açık olup olmadığını kontrol ettikten sonra yatılması gerektiğini ifade eden satıcılar, soba borularının 3 ayda bir çıkarılıp temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, boruların etrafında sızma olup olmadığı kontrol edilmesi gerektiğine işaret ettiler.

Zehirlenme sebeplerinin genelde yanlış kurulum, bilinçsiz yakma ve bacaların tıkalı olmasından kaynaklandığını belirten soba satıcısı Mehmet Hanifi Demir, "Sobayı kurarken anlayan birinin kurması lazım. Borular düzenli bir şekilde birbirine geçirilmeli, bacanın tıkalı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bir de rüzgârlı havalara dikkat edilmesi lazım, arkada baca çatlak olabilir. Baca tıkalı olduğu zaman duman geri tepiyor, bundan dolayı zehirlenme oluyor. Tavsiyelerimiz, sobayı kurarken daha bilinçli, sobanın kurulumundan anlayan birisinin kurması. Sobanın nasıl yakıldığı, soba yakmayı bilenlerden öğrenilsin. Ondan sonra soba külü nasıl çıkarılır? Bunların bilinmesi lazım, beton evlerde bu tehlikelidir. Bunların bilinmesi çok önemlidir Onun için dumanın çıkması, bacanın açık olması boruların düzenli kurulması lazım. En önemli üç şey bunlardır: Baca tıkalı olmayacak, sobayı güzel bir şekilde kuracak, bir de rüzgârlı havaya dikkat edecekler." dedi.

Sobayı yaktıktan sonra uyumanın tehlikeli olduğunu ve sonucunda gaz sızması olabileceğini belirten Demir, yatmadan önce sobanın iyice kontrol edilmesi, bacanın açık tutulması gerektiğini ifade ederek, bacanın kapalı olduğu durumlarda dumanın içeri sızacağını ve bundan dolayı da zehirlenmenin meydana geleceğine işaret etti.

Satıcılardan Yusuf Başkalaycı, zehirlenme nedeninin, sobaya atılan kömürün yanmadan yatılması olduğunu söyledi.

"Sobayı yaktıktan sonra uyumak çok tehlikelidir"

Soba kurarken ilk başta soba borusunun çatıda bir buçuk metre dışarı çıkarılması gerektiğini vurgulayan Başkalaycı, "Tepelik kurulması lazım, alttan indirilip sobanın yanıp yanmadığı öğrenilmesi lazım, soba yanmadığı için zehirlenme vakaları meydana geliyor. Bacanın her 3 ayda bir çıkarılıp temizlenmesi lazım, bir de soba kurulurken boruların etrafında sızma var mı yok mu soba ilk yakıldığı zaman kontrol edilmesi lazım. Borunun çıktığı yerde boruların üzerinde duman tepeliği var mı, yok mu kontrol edilmesi lazım. Soba rahat yanıyor mu yanmıyor mu, sobanın duman çekimi nasıl? Ona göre hareket edilmesi gerekiyor. Sobanın iyice kontrol edilmesi lazım, kaliteli soba alınması lazım. Sobanın iyice yanıyor olabilmesi her şeyden önce geliyor. Sobayı yaktıktan sonra uyumak çok tehlikelidir. Sobanın yanmadığı belli olmaz çünkü sobada yanmayan biraz kömür kalırsa zehirlenme vakası daha çoktur. Rüzgâr estiği an dumanı içeriye teper, o duman da odanın içine yayılır ve zehirlenme yaşanır." (Mehmet Çelik - İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir